Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν με πυραύλους Fateh-110, Kheibar και Shekan διέλυσε βάσεις αμερικανών και της Mossad στο Ιράκ - Συγκλονιστικά video

Το Ιράν με πυραύλους Fateh-110, Kheibar και Shekan διέλυσε βάσεις αμερικανών και της Mossad στο Ιράκ - Συγκλονιστικά video
Το Ιράν χρησιμοποίησε drones καμικάζι Shahed-136, Fateh-110 και τα πιο πρόσφατα συστήματα πυραύλων Kheibar Shekan στην επίθεση
Σοκ και δέος από το νέο χτύπημα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, το οποίο ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες (16/01) πως εκτόξευσε ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων «τρομοκρατών» στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.
Οι ίδιοι ανέλαβαν επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα, δηλώνοντας ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν στόχο τις βάσεις των ΗΠΑ και της Mossad στο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ δέχονται ισχυρά πλήγματα από εκατοντάδες επιθέσεις σε διάφορα μέτωπα, καθιστώντας επίσημα την κυβέρνηση Biden ως την πιο αποτυχημένη ιστορικά...
iraq-2-768x495_1.jpg

Όσον αφορά την πιο πρόσφατη επίθεση, το Ιράν χρησιμοποίησε drones καμικάζι Shahed-136, Fateh-110 και τα πιο πρόσφατα συστήματα πυραύλων Kheibar Shekan στην επίθεση.
Τοπικές πηγές πληροφόρησης στο Ερμπίλ αναφέρουν τουλάχιστον 8 επιθέσεις με πυραύλους.
Fateh-110-missile-EN-1-724x1024.jpg

Οι στόχοι στο Ιράκ περιελάμβαναν:

  • το αρχηγείο της Mossad στο Ερμπίλ.
  • τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ·
  • το προξενείο των ΗΠΑ στο Ιρακινό Κουρδιστάν που βρίσκεται στο Ερμπίλ·
  • το τοπικό αρχηγείο της κουρδικής υπηρεσίας ασφαλείας·
  • την ιδιωτική κατοικία ενός ντόπιου επιχειρηματία που συνδέεται με τη Mossad

Τα πλήγματα του Ιράν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 16/1 εξαπολύθηκαν με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Hamas στη Λωρίδα της Γάζας. Εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, ή αλλιώς να γενικευτεί ο πόλεμος ανάμεσα σε συμμάχους και εχθρούς κάθε πλευράς.
Στην Ουάσιγκτον, πάντως αξιωματούχος στηλίτευσε αυτή τη «σειρά ανεύθυνων και ανακριβών» πυραυλικών πληγμάτων. «Δεν έγιναν στόχος ούτε κάποια αμερικανική εγκατάσταση, ούτε αμερικανικό (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό», δήλωσε σχετικά η, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
mossad-2-768x463.jpg
Δεν επιβεβαιώθηκαν θύματα από τον αμερικανικό στρατό, αν και ο ιρακινός Τύπος υποστηρίζει ότι εντοπίστηκαν πολλά ασθενοφόρα να κατευθύνονται προς το αμερικανικό προξενείο και τη στρατιωτική βάση. Οι εγκαταστάσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Μέσω του ενημερωτικού ιστοτόπου τους, του Sepah News, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν επίσης πως εντόπισαν «τόπους συγκέντρωσης διοικητών και των κυριότερων στοιχείων που συνδέονταν με πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, ιδιαίτερα του Ισλαμικού Κράτους», και ότι τους «κατέστρεψαν», εκτοξεύοντας «βαλλιστικούς πυραύλους».
Πρόσθεσαν πως τα πλήγματα αυτά έγιναν σε «ανταπόδοση στα πρόσφατα εγκλήματα τρομοκρατικών ενεργειών» μετά τους θανάτους κάπου εκατό ανθρώπων «στην Κερμάν και στη Ρασκ».
Την 3η Ιανουαρίου, βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι εν μέσω πλήθους ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, για τελετή απότισης φόρου τιμής κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στο Ιράκ.
Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, σκότωσε περίπου 90 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

«Νεκρός ο επιχειρηματίας Peshraw Dzeyi»

Τοπικές πηγές αναφέρουν επίσης το θάνατο του Peshraw Dzeyi, η κατοικία του οποίου ήταν ένας από τους στόχους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης. 
Ο Κούρδος επιχειρηματίας ήταν ιδιοκτήτης εταιρειών Empire και Falcon Group. Συνδέθηκε στενά με την ισραηλινή Mossad
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε στην εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση κατασκόπων της Mossad που εκτελούσαν αποστολές πληροφοριών και τρομοκρατών στο Ιράν. Ο επιχειρηματίας έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην προμήθεια πετρελαίου στο Ισραήλ.
Μετά τη χθεσινή 16/1 πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ, το Ιράκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης