Διεθνή

Τι σηματοδοτεί η νίκη Trump στην Αϊόβα – Ανοίγει ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο, έρχεται τρόμος στην Ευρώπη και το Βατερλώ του ΝΑΤΟ

Τι σηματοδοτεί η νίκη Trump στην Αϊόβα – Ανοίγει ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο, έρχεται τρόμος στην Ευρώπη και το Βατερλώ του ΝΑΤΟ
Διπλωμάτες σε ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump μπορεί να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αν επανεκλεγεί
Η νίκη Donald Trump στην Αϊόβα έδειξε το μέλλον.
Όλο και πιο ισχυρός φαίνεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, αφού σημείωσε μια συντριπτική νίκη στην Αϊόβα επί των ισχυρότερων Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του, επικρατώντας σε όλες εκτός από μία από τις 99 κομητείες της μεσοδυτικής πολιτείας.
Το αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο, αλλά επιβεβαίωσε το μεγάλο προβάδισμα που έχει διατηρήσει ο Trump στους περισσότερους ψηφοφόρους του κόμματός του, οι οποίοι παραμένουν αφοσιωμένοι σε αυτόν παρά τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει στα δικαστήρια στις ΗΠΑ και λαχταρούν να τον ξαναδούν στην εξουσία.
Έχει επίσης αυξήσει το διακύβευμα για τον Ron DeSantis, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, και τη Nikki Haley, την πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, να οργανώσουν πιο αποτελεσματικές εκστρατείες κατά του πρώην προέδρου ξεκινώντας από τον επόμενο σταθμό στο Νιού Χάμσαϊρ την επόμενη εβδομάδα και στη Νότια Καρολίνα το επόμενο μήνα.
«Η εκστρατεία κανενός δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Kevin Madden, ανώτερος συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Penta και πρώην στέλεχος της εκστρατείας του Mitt Romney το 2012.
«Τόσο ο DeSantis όσο και η Haley έχουν ακόμα ένα επιχείρημα για να συνεχίσουν.
Ωστόσο, αν κρίνουμε από αυτά που λένε οι ψηφοφόροι της βάσης των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα, επί του παρόντος υστερούν στο να κάνουν μια πειστική αντεπίθεση στη νικηφόρα πορεία του Trump.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι τον βλέπουν ως τον αναπόφευκτο υποψήφιο και ήδη πέφτουν στη σειρά», πρόσθεσε.

Αδιαφιλονίκητος ηγέτης

Ο Trump κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα με 51% των ψήφων έναντι 21% για τον DeSantis και 19% για τη Haley.
Ο Vivek Ramaswamy, ο επενδυτής βιοτεχνολογίας που τερμάτισε στην τέταρτη θέση, αποχώρησε από την κούρσα και υποστήριξε τον πρώην πρόεδρο.
Αλλά επίσης, ο Trump είχε κερδίσει 98 από τις 99 κομητείες της Αϊόβα.
Η μόνη εξαίρεση ήταν η κομητεία Johnson, όπου η Haley ήταν μία ψήφο μπροστά.
Ο Trump κέρδισε την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών της Αϊόβα άνω των 45, πολύ συντηρητικών ψηφοφόρων, λευκών ευαγγελιστών και χριστιανών και όσων έχουν λίγη ή καθόλου πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με τα exit polls που δημοσιεύθηκαν από την Washington Post.
Κατά τη διάρκεια της νικηφόρας ομιλίας του στο κέντρο του Ντε Μόιν, την πρωτεύουσα της πολιτείας, ο Trump προσπάθησε να είναι θετικός προς τους εναπομείναντες αντιπάλους του, επαινώντας τους ότι ήταν «έξυπνοι άνθρωποι» αφού εξαπέλυσε άγριες επιθέσεις εναντίον τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.
«Είναι ώρα να ενωθεί η χώρα», είπε.
Η Elise Stefanik, το μέλος του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη και ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του Trump στο Καπιτώλιο, κάλεσε τον DeSantis και τη Haley να αποχωρήσουν από την κούρσα.
Αλλά και οι δύο αντίπαλοί του υπόσχονται να συνεχίσουν.
Παρόλο που τερμάτισε τρίτη στην Αϊόβα, η Haley έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον DeSantis στο Νιου Χάμσαϊρ και ελπίζει να σημειώσει μια νίκη εναντίον του Trump για να μπορέσει να γύρει την κούρσα προς όφελός της.
Το Νιου Χάμσαϊρ θεωρείται πιο πλεονεκτικό έδαφος για αυτήν επειδή είναι λιγότερο συντηρητικό από την Αϊόβα και απευθύνεται σε μετριοπαθείς και ανεξάρτητους.
«Θέλετε περισσότερα από τα ίδια ή θέλετε μια νέα γενιά συντηρητικών;», είπε η Haley στους υποστηρικτές της σε ένα ξενοδοχείο στο West Des Moines, διαμορφώνοντας το μήνυμα που θα μεταφέρει στο Νιου Χάμσαϊρ.
«Όταν λέω περισσότερα από τα ίδια, ξέρετε για τι πράγμα μιλάω; Είναι τόσο ο Donald Trump όσο και ο Joe Biden.
Ο DeSantis έχει επίσης δηλώσει να συνεχίσει στον αγώνα, παρόλο που οι δημοσκοπικές επιδόσεις του στο Νιου Χάμσαϊρ είναι θλιβερές.

O Trump θα κόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Διπλωμάτες σε ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump μπορεί να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αν επανεκλεγεί, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με σχεδόν 20 νυν και πρώην βοηθούς και διπλωμάτες, ο Trump πιθανότατα θα εγκαταστήσει πιστούς σε θέσεις-κλειδιά στο Πεντάγωνο, το υπουργείο Εξωτερικών και τη CIA σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σαρωτικές αλλαγές

Αυτό θα του επιτρέψει "να κάνει σαρωτικές αλλαγές στη στάση των ΗΠΑ σε θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το εμπόριο με την Κίνα".
"Οκτώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες που ερωτήθηκαν από το Reuters δήλωσαν ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ο Trump θα τιμήσει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και έντονοι φόβοι ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία εν μέσω του πολέμου της με τη Ρωσία", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.
Ένας βορειοευρωπαίος διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν έρθει σε επαφή με βοηθούς του Trump τα τελευταία χρόνια.
Το μέσο ενημέρωσης επικαλέστηκε επίσης τον Robert O’Brien, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Trump, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ "συνειδητοποίησε ότι το προσωπικό είναι πολιτική". "
Στην αρχή της διακυβέρνησής του, υπήρχαν πολλοί που ενδιαφέρονταν να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές και όχι τις πολιτικές του προέδρου", πρόσθεσε ο Robert O’Brien.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συνεργάτες του Trump λένε ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει την αμυντική βοήθεια προς την Ευρώπη και να συρρικνώσει περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.

Τρόμος στην Ευρώπη…

Εξαιρετικά καθοριστικό έτος χαρακτήρισε το 2024 για την Ευρώπη ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander De Croo, ο οποίος έχει αναλάβει και την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον απόηχο της εκκωφαντικής νίκης του Donald Trump στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία της Iowa, ο De Croo ούτε λίγο ούτε πολύ, τόνισε ότι εάν ο Trump επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ, τότε η Ευρώπη θα είναι περισσότερο από ποτέ, μόνη της.

Υπαρξιακή για την Ευρώπη η στήριξη στην Ουκρανία

Επιπλέον ο De Croo υπογράμμισε πως η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι υπαρξιακή… για την Ευρώπη.
Όπως είπε ο De Croo η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.
«Πετύχαμε ενότητα και αλληλεγγύη απέναντι στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας αθώας Ουκρανίας.
Μια αλληλεγγύη που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσουμε….
Για την Αμερική και άλλους συμμάχους, η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ένα στρατηγικό ζήτημα, είναι μια γεωπολιτική σκέψη.
Για εμάς τους Ευρωπαίους, η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι υπαρξιακή.
Αφορά την καρδιά της ασφάλειας και της ευημερίας μας» τόνισε ο De Croo.

ΝΑΤΟ, Ουκρανία και ΕΕ
 
Ο Trump έχει δηλώσει ότι υπό την προεδρία του, η Αμερική θα επανεξετάσει ριζικά "τον σκοπό και την αποστολή του ΝΑΤΟ".
Έχει επίσης πει ότι θα ζητήσει από την Ευρώπη να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες "πυρομαχικά αξίας σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων" που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.
Ο Trump μείωσε την αμυντική χρηματοδότηση προς το ΝΑΤΟ προς το τελευταίο μέρος της θητείας του και συχνά παραπονιόταν ότι η Αμερική πλήρωνε περισσότερο από το μερίδιο που της αναλογούσε.
Όσον αφορά ειδικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει ζητήσει αποκλιμάκωση, υποστηρίζοντας συχνά ότι θα έχει επιλύσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες, αν και έχει υποβάλει λίγες απτές πολιτικές προτάσεις, σημειώνει το Reuters.

Κίνα, εμπόριο, δασμοί

Ο Trump απειλεί συχνά να εφαρμόσει σημαντικούς νέους δασμούς ή εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα - καθώς και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους.
Ο προτεινόμενος από τον Trump νόμος για το αμοιβαίο εμπόριο θα του έδινε ευρεία διακριτική ευχέρεια να αυξήσει τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες όταν διαπιστώνεται ότι έχουν θέσει οι ίδιες εμπορικούς φραγμούς.
Επίσης, σε συνέντευξή του τον Αύγουστο έθεσε την ιδέα ενός καθολικού δασμού 10%, ο οποίος θα μπορούσε να διαταράξει τις διεθνείς αγορές.
Ο Trump ζήτησε επίσης να τερματιστεί το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους της Κίνας έναντι της Αμερικής, ένα καθεστώς που γενικά μειώνει τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των εθνών.
Έχει ορκιστεί να θεσπίσει "νέους επιθετικούς περιορισμούς στην κινεζική ιδιοκτησία κάθε ζωτικής σημασίας υποδομής στις Ηνωμένες Πολιτείες".
Ο Trump σπάνια συζητά για την Ταϊβάν ή για το τι θα έκανε αν η Κίνα εισέβαλε, πέρα από το να πει ότι η Κίνα δεν θα τολμούσε ποτέ να εισβάλει αν ήταν πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης