Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υψηλά επιτόκια ζητά το ΔΝΤ - Πρόωρη η συζήτηση για ταχείες μειώσεις - Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Υψηλά επιτόκια ζητά το ΔΝΤ - Πρόωρη η συζήτηση για ταχείες μειώσεις - Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει
Τα επιτόκια πολιτικής θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι την περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα τάσσεται το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας πρόωρη τη συζήτηση για ταχείες μειώσεις, καθώς η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Gita Gopinath, δήλωσε ότι ακόμη και μετά τις απότομες αυξήσεις του κόστους δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει, καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Οι αγορές περιμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια αρκετά επιθετικά. Εκτιμώ ότι είναι λίγο πρόωρο να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα», είπε η ίδια και συνέχισε «θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι αυτό θα είναι πιο πιθανό στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Αντοχή των οικονομιών

Παράλληλα, η Gopinath υποστήριξε ότι οι οικονομίες αντέχουν απέναντι στις σφιχτές οικονομικές συνθήκες, καθιστώντας τις πιθανότητες μιας βαθιάς ύφεσης λιγότερο πιθανές.
«Έχουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ισχυρότερους ισολογισμούς και έχουμε δει επιπτώσεις, αλλά έχουμε επίσης δει ανθεκτικότητα. Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται, αλλά με πολύ πιο σταδιακό ρυθμό», επεσήμανε και συνέχισε «αισθανόμαστε σαν ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης. Οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί αρκετά επειδή είχαμε μείωση του πληθωρισμού χωρίς να χρειάζεται τόσο μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».
Μακροπρόθεσμα, η Gopinath δήλωσε ότι τα επιτόκια πολιτικής θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι την περίοδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης