Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Περιορισμοί σε Ρώσους από τις κρατικές τράπεζες - Κρεμλίνο: Ευαίσθητο θέμα

Κίνα: Περιορισμοί σε Ρώσους από τις κρατικές τράπεζες - Κρεμλίνο: Ευαίσθητο θέμα
Η αναθεώρηση θα επεκταθεί σε μη Ρώσους πελάτες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία

(upd) Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας αυστηροποιούν τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση Ρώσων πελατών, μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ κυρώσεων σε ξένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Τουλάχιστον δύο τράπεζες έδωσαν εντολή για επανεξέταση των ρωσικών δραστηριοτήτων τους τις τελευταίες εβδομάδες, εστιάζοντας σε διασυνοριακές συμφωνίες, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ένα ιδιωτικό θέμα.
Οι τράπεζες θα διακόψουν τους δεσμούς τους με πελάτες που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων και θα σταματήσουν να παρέχουν οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή την τοποθεσία των συναλλαγών.

Ενισχυμένη εποπτεία

Οι τράπεζες εντείνουν την εποπτεία στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων για το εάν οι εξουσιοδοτημένοι δικαιούχοι και ο τελικός έλεγχος γίνεται από τη Ρωσία, ανέφεραν οι πηγές.
Η αναθεώρηση θα επεκταθεί σε μη Ρώσους πελάτες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία ή μεταφέρουν κρίσιμα στοιχεία στη Ρωσία μέσω τρίτης χώρας, ανέφεραν.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια κλιμάκωση των περιορισμών που είχαν εφαρμόσει οι κινεζικές κρατικές τράπεζες τουλάχιστον από τις αρχές του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε ένα κύμα κυρώσεων από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χρησιμοποιήσει δευτερεύουσες κυρώσεις κατά των τραπεζών που διευκολύνουν τις συμφωνίες της Ρωσίας για την προμήθεια εξοπλισμού απαραίτητου για την πολεμική της μηχανή, επεκτείνοντας την οικονομική της μάχης κατά του προέδρου Putin.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι είναι θέμα των εμπλεκόμενων εταιρειών και υπηρεσιών και όχι του Κρεμλίνου, αναφέρει το Reuters.
Ο ίδιος δήλωσε: Πρόκειται για έναν πολύ, πολύ ευαίσθητο τομέα και είναι απίθανο ότι κάποιος θα αναλάβει να μιλήσει γι' αυτό - δεν πρέπει να το περιμένετε αυτό.
Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα- είναι πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος.
Ο Peskov δήλωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στον υψηλότερο από το αναμενόμενο όγκο του διμερούς εμπορίου με την Κίνα, προσθέτοντας ότι "έχουμε ξεπεράσει με βεβαιότητα τα 200 δισ. (δολάρια) και συνεχίζουμε να αυξάνουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης