Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής ανταρσία στο Δ.Σ. της Shell - Μεγαλοεπενδυτές στηρίζουν ψήφισμα για το κλίμα

Πρωτοφανής ανταρσία στο Δ.Σ. της Shell - Μεγαλοεπενδυτές στηρίζουν ψήφισμα για το κλίμα
Ο συνασπισμός των επενδυτών κατέχει συνολικά περίπου το 5% των μετοχών της Shell
Το διοικητικό συμβούλιο της Shell βρίσκεται αντιμέτωπο με εξέγερση των μετόχων, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ετοιμάζονται να υποστηρίξουν ψήφισμα ακτιβιστών για το κλίμα.
Σύμφωνα με τον Guardian, είκοσι επτά επενδυτές συμφώνησαν να υποστηρίξουν ψήφισμα που κατέθεσαν οι Ολλανδοί ακτιβιστές μέτοχοι της Follow This και το οποίο ζητά από την πετρελαϊκή εταιρεία να ευθυγραμμίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Ο συνασπισμός των επενδυτών κατέχει συνολικά περίπου το 5% των μετοχών της Shell και περιλαμβάνει το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση National Employment Savings Trust (Nest), το οποίο διαχειρίζεται τις συντάξεις σχεδόν του ενός τετάρτου των εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ψήφισμα έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi, η οποία κατέχει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ (1,7 δισ. λίρες), καθώς και των Candriam, Scottish Widows και Rathbones Group.
Η Diandra Soobiah, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στη Nest, δήλωσε: «Προτρέπουμε τη Shell να θέσει έναν αξιόπιστο στόχο απόλυτων εκπομπών στο πεδίο εφαρμογής 3. Αυτό θα επιδείξει ηγετική ικανότητα, θα δείξει ότι η Shell είναι σοβαρή για τη μετάβαση της επιχείρησής της και θα διαδραματίσει ρόλο στη δημιουργία πραγματικής παγκόσμιας αλλαγής».
Οι εκπομπές «Scope 3» περιλαμβάνουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οι εταιρείες είτε δεν παράγουν άμεσα είτε δεν αγοράζουν για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες.
Αυτό επεκτείνεται σε όλα, από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος μέχρι τη μεταφορά που παραδίδει το προϊόν στον καταναλωτή.

Κρίσιμη γενική συνέλευση τον Μάιο του 2024

Οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν επί του ψηφίσματος στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας αξίας 160 δισ. λιρών τον Μάιο του 2024.
Το ψήφισμα έχει ήδη λάβει την υποστήριξη των επενδυτών οι οποίοι κατέχουν συνολικά περίπου 4 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, και η υποστήριξη αναμένεται να αυξηθεί κατά τους μήνες πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της Shell, σύμφωνα με τον Mark van Baal, ιδρυτή της Follow This.
Ο van Baal δήλωσε: «Ο Mark Van Baal είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Αυτή η κλιμάκωση των 27 κορυφαίων επενδυτών θέτει την έκκληση για μείωση των εκπομπών από τις ενεργειακές εταιρείες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των θεσμικών επενδυτών».
Η Follow This έχει κερδίσει υποστήριξη για την εκστρατεία της για το κλίμα τα τελευταία χρόνια, αν και η ομάδα δεν έχει ακόμη κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων υπέρ των ψηφισμάτων της.
Το τελευταίο ψήφισμα των μετόχων της έχει εγκαταλείψει την αναφορά στο 2030, ως απάντηση στις επικρίσεις της Shell ότι τα αιτήματά της είναι υπερβολικά κανονιστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης