Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σήμα που έχει δοθεί από τον Ιούλιο του 2023 στη Wall Street - Τι δείχνει η θεωρία Dow για το ράλι της αγοράς

Το σήμα που έχει δοθεί από τον Ιούλιο του 2023 στη Wall Street - Τι δείχνει η θεωρία Dow για το ράλι της αγοράς
Η Dow Theory λέει ότι και δύο δείκτες πρέπει να κινηθούν παράλληλα για να επιβεβαιώσουν μια ανοδική αγορά στις μετοχές.
Τα υψηλά επίπεδα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από έναν δείκτη άνω των 100 ετών: τη Θεωρία Dow.
Ενώ ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά όλων των εποχών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Dow Jones Transportation Average εξακολουθεί να διαπραγματεύεται 9% κάτω από το υψηλό ρεκόρ κλεισίματος.
Όταν και οι δύο κινούνται υψηλότερα στο lockstep, παρέχουν ένα ανοδικό σήμα για τις μετοχές, σύμφωνα με τη θεωρία.
Η τρέχουσα απόκλιση μεταξύ των δύο μεγάλων δεικτών αντιπροσωπεύει έναν τακτικό κίνδυνο για τις μετοχές των ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με την Bank of America.
«Η Θεωρία Dow έχει δώσει ανοδικό σήμα από τα μέσα Ιουλίου, αλλά αυτή η πτωτική απόκλιση δημιουργεί μια μη επιβεβαίωση, η οποία αποτελεί τακτικό κίνδυνο για τις αμερικανικές μετοχές που θα εισέλθουν στο 2024», δήλωσε ο τεχνικός στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Stephen Suttmeier.

Που εδράζεται η θεωρία

Η σκέψη πίσω από τη Θεωρία Dow είναι ότι εάν η οικονομία πηγαίνει καλά και οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά, οι εταιρείες μεταφορών θα πρέπει επίσης να τα πάνε καλά επειδή είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά αυτών των αγαθών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη.
Η θεωρία δημιουργήθηκε από τον Charles Dow και βασίζεται σε εκατοντάδες άρθρα του που δημοσιεύτηκαν στη Wall Street Journal πριν από περισσότερα από 120 χρόνια.
Η συνεχιζόμενη αδυναμία του Dow Jones Transportation Average είναι μια κόκκινη σημαία επειδή οι μετοχές μεταφορών θεωρούνται ως κορυφαίος δείκτης για τη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία.
Εάν οι εταιρείες μεταφορών δουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι τιμές των μετοχών τους πέφτουν, θα μπορούσε να είναι μια ζοφερή προειδοποίηση για την υπόλοιπη οικονομία και το χρηματιστήριο.
Δύο κύριες συνιστώσες του μέσου όρου των μεταφορών είναι η FedEx και η UPS, που έχουν προσφέρει και οι δύο ήπιες προοπτικές για τις επιχειρήσεις τους τους τελευταίους μήνες.
Για να επιβεβαιώσει το σήμα Dow Theory την ανοδική έκρηξη στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, ο μέσος όρος μεταφορών Dow θα πρέπει να εκτιναχθεί περίπου 10% για να κλείσει σε υψηλά ρεκόρ.
Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε συνεχιζόμενη αδυναμία στις μετοχές των μεταφορών θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για το ευρύτερο ράλι της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης