Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μέση Ανατολή - Πύραυλοι Ιράν στο Ιράκ, οργή Κούρδων, επιθέσεις Ηouthis στην Ερυθρά – Σφαγή και λιμός στη Γάζα

Χάος στη Μέση Ανατολή - Πύραυλοι Ιράν στο Ιράκ, οργή Κούρδων, επιθέσεις Ηouthis στην Ερυθρά – Σφαγή και λιμός στη Γάζα
Για κίνδυνο λιμού και επιδημία θανατηφόρων ασθενειών στη Γάζα προειδοποιούν Unicef, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί
(upd11) Σκηνικό γενικευμένης ανάφλεξης καταγράφεται στη Μέση Ανατολή, καθώς πέρα από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα και την ανταλλαγή πυρών μεταξύ IDF και Hezbollah στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, νέα επεισόδια καταγράφονται στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Houthis τη στιγμή που το Ιράν ανακοίνωσε πως έπληξε με πυραύλους περιοχή στο βόρειο Ιράκ, στοχεύοντας – όπως υποστηρίζει – την έδρα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
Το Ιράν ανακοίνωσε πως οι Φρουροί της Επανάστασης έπληξαν «αρχηγείο κατασκοπείας» της ισραηλινής Mossad στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, επίθεση που πρόκαλεσε την οργή των Κούρδων και που έσπευσαν να καταδικάσουν οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πλήγμα που υπονομεύει τη σταθερότητα του Ιράκ.
Έντονη είναι και η αντίδραση του Ιράκ που έκανε λόγο για επίθεση κατά της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του, ενώ ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις.
Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Houthis – σύμφωνα με την βρετανική υπηρεσία ναυτικής υπηρεσίας - φέρονται πως έβαλαν στο στόχαστρο τους ένα ακόμα εμπορικό πλοίο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το καταλάβουν, τη στιγμή που στη Γάζα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως πολύ σύντομα θα τερματιστεί η εντατική φάση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στη νότια Γάζα.
Εν τω μεταξύ, η Hamas έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο υποστηρίζει πως δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Επίθεση Ιράν στο βόρειο Ιράκ

Το πυραυλικό πλήγμα στο «αρχηγείο κατασκοπείας» του Ισραήλ στο βόρειο Ιράκ, κοντά στην πόλη Erbil (αλλά και κατά στόχων του ISIS στη Συρία) αποτελεί απάντηση «στις πρόσφατες θηριωδίες του σιωνιστικού καθεστώτος που προκάλεσαν τη δολοφονία διοικητών των Φρουρών και του Άξονα της Αντίστασης» υποστηρίζουν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.
Όπως αναφέρουν, «ένα από τα κύρια στρατηγεία κατασκοπείας της Mossad στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ καταστράφηκε από βαλλιστικούς πυραύλους» ενώ παράλληλα διαμηνύουν πως οι επιθετικές ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να εκδικηθούν «για τις τελευταίες σταγόνες αίματος των μαρτύρων».

Καταδίκη ΗΠΑ

Την πυραυλική αυτή επίθεση καταδίκασαν οι ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν λόγο για «απερίσκεπτη ενέργεια», διευκρινίζοντας πως δεν επλήγη καμία υποδομή των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις της η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έκανε λόγο για απερίσκεπτο και μη ακριβές σύνολο πυραυλικών χτυπημάτων που υπονομεύει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Ιράκ: Επίθεση κατά της κυριαρχίας μας - Ανακαλεί τον πρέσβη

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιράκ με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για επίθεση κατά της κυριαρχίας και της ασφάλειας του, για παραβίαση της καλής γειτονίας.
Μάλιστα το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα λάβει νομικά μέτρα κατά του Ιράν και ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, έκανε γνωστό πως ανακαλεί τον πρέσβη στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις.

Κούρδοι: Έγκλημα - Το Ιράν σκοτώνει αμάχους

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Κούρδων του Ιράκ Masrour Barzani καταδίκασε την πυραυλική επίθεση στο Erbil, κάνοντας λόγο για «έγκλημα κατά του κουρδικού λαού».
Μάλιστα ο Barzani καταδίκασε το Ιράν ότι σκότωσε αθώους πολίτες.

Σύμφωνα με τους Κούρδους, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 4 πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 6.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Peshraw Dizayee και μέλη της οικογένειας του, καθώς ένας από τους ιρανικούς πυραύλους έπεσε στο σπίτι του.

Νέο επεισόδιο με Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει καθώς οι Houthis και παρά τα μαζικά πυραυλικά «χτυπήματα» που δέχθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά των εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή.
Νωρίτερα σήμερα η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Assab, στην Ερυθραία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της UKMTO, μικρό «σκάφος» - δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για πλεούμενο, drone - «έκανε κύκλους» γύρω από εμπορικό πλοίο.
Ωστόσο, αναφέρεται πως το πλοίο είναι ασφαλές και συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, καθώς φαίνεται πως το πλήρωμα του κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση ανοίγοντας πυρ.

Επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Εν τω μεταξύ, πύραυλος έπληξε το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ZOGRAFIA ενώ διερχόταν τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού SALEEF της Υεμένης.
Από το χτύπημα προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, οι οποίες προς το παρόν δεν επηρεάζουν την αξιοπλοΐα του πλοίου.
Στο bulk carrier επιβαίνουν 24 άτομα πλήρωμα οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί
Σημειώνεται πως πύραυλος των Houthis χτύπησε ένα εμπορικό πλοίο, σημασίας νήσων Marshall και αμερικανικής ιδιοκτησίας, έξω από τον Κόλπο του Aden, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες ή μεγάλες ζημιές.

Πόλεμος στη Γάζα: Σταματάμε τις εντατικές επιχειρήσεις

Όσον αφορά στον πόλεμο στη Γάζα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα θα τερματιστεί η εντατική φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και στη νότια Γάζα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant είπε πως όταν ξέσπασε ο πόλεμος, το Ισραήλ είχε διαμηνύσει πως το στάδιο των εντατικών επιχειρήσεων θα διαρκούσε περίπου τρεις μήνες.
«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αυτή η φάση έφθασε στο τέλος της.
Στο νότιο, θα φθάσουμε εκεί και θα τερματιστεί σύντομα» υπογράμμισε ο Gallant, αναφέροντας πως στη νότια Γάζα βρίσκεται «το κεφάλι του φιδιού», η ηγεσία της Hamas.

Διακυβεύεται το μέλλον του Ισραήλ

«Οι εχθροί μας όπως και οι φίλοι μας παρακολουθούν τον πόλεμο στη Γάζα, μας παρατηρούν.
Το μέλλον του κράτους του Ισραήλ (...) εξαρτάται από την έκβαση αυτού του πολέμου» υπογράμμισε ο Gallant.

Δεκάδες επιθέσεις κατά της Hezbollah

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε περισσότερες από 150 μονάδες της Hezbollah στο νότιο Λίβανο επιφέροντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές της..
Όπως αναφέρεται, δεκάδες οχήματα της οργάνωσης καταστράφηκαν.

Βίντεο της Hamas με νεκρούς ομήρους

Εν τω μεταξύ, η Hamas έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται νεκροί δύο Ισραηλινοί όμηροι.
Το βίντεο δείχνει τα πτώματα του Yossi Sharabi, 53 ετών και του 38χρονου Itai Svirsky (είχαν εμφανιστεί σε βίντεο που μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή) και έναν τρίτο Ισραηλινό όμηρο, τον 26χρονο φοιτητή Noa Argamani να διαβάζει ένα κείμενο, λέγοντας ότι οι δύο όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα
«Σκοτώθηκαν στους σιωνιστικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε η Hamas, με το Ισραήλ να διαψεύδει κάνοντας λόγο για «ψέματα» και για «βάρβαρη χρησιμοποίηση αθώων ομήρων».
Το Ισραήλ εκτιμά ότι άλλοι 132 άνθρωποι παραμένουν όμηροι της Hamas και ότι 25 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους.

Κίνδυνος λιμού

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο λιμού στη Λωρίδα της Γάζας και ζητά να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» προκειμένου να μοιραστεί η βοήθεια και να απελευθερωθούν οι όμηροι.
«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούν για τον κίνδυνο λιμού» και «θανατηφόρων ασθενειών και επιδημιών», εν μέσω χειμερινού ψύχους.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί 24.285 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 61.154.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης