Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τη Wall Street στην Ερυθρά Θάλασσα - O πόλεμος του Biden στους Houthis προμηνύει ... οικονομική κρίση και εκλογική ήττα

Από τη Wall Street στην Ερυθρά Θάλασσα - O πόλεμος του Biden στους Houthis προμηνύει ... οικονομική κρίση και εκλογική ήττα
Το νέο μέτωπο των ΗΠΑ κατά των Houthis έχει βαθύτερα αίτια από την προάσπιση της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες περπατούν στην κόψη του ξυραφιού.
Αδιαμφίσβήτητα χρειάζονται έναν νέο πόλεμο για να επιλύσουν την εσωτερική τους κρίση.
Ας δούμε τους αριθμούς.
Συγκρίνοντας τα δεδομένα του ΑΕΠ και του χρέους των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2023, διαπιστώνουμε ότι η αμερικανική οικονομία παράγει λιγότερο από 1 δολάριο σε ανάπτυξη για κάθε δολάριο νέου χρέους.
Το έλλειμμα των ΗΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξήθηκε κατά 129,4 δισ., δηλαδή 40 δισ. περισσότερο από τις μέσες εκτιμήσεις που ανέμεναν 87,5 δισ. και κυρίως πάνω από 50% αύξηση σε σύγκριση με το έλλειμμα προϋπολογισμού (85 δισ.) του Δεκεμβρίου 2022.
Βρισκόμαστε δηλαδή και πάλι ... στα επίπεδα του 2020, όταν ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εξαρτήθηκε από την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας.
Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η Wall Street γιορτάζει την άνευ προηγουμένου έκρηξη των κερδών της, ήτοι μια φαινομενικά αντίθετη εικόνα από αυτή που περιγράφει η δυσβάσταχτη πραγματικότητα των αριθμών.

Ο χρηματιστηριακός βασιλιάς είναι γυμνός

Ο λόγος αυτής της ευφορίας στο χρηματιστήριο εξηγείται έυκολα.
Για να αντιμετωπίσει την τοπική τραπεζική κρίση που γονάτιζε τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η Fed είχε εισαγάγει ένα σύστημα επιδοτούμενων δανείων, το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης (BTFP).
Το BTFP θα ανασταλεί στις 11 Μαρτίου.
Με ποιες συνέπειες; Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επιβιώνουν μόνο χάρη στο BTFP, το ταμείο υποστήριξης της Fed που χρησιμοποιείται τώρα για ποσά που ξεπερνούν τα 148 δισεκατομμύρια εβδομαδιαίως.
Δεν είναι εύκολο να περιηγηθείτε στους τρελούς κανόνες της παγκόσμιας χρηματοδότησης.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο.
Χωρίς αυτή την οικονομική υποστήριξη, ο βασιλιάς της Wall Street θα μπορούσε να εμφανιστεί γυμνός και όλα υποδηλώνουν μια ακόμη κρίση με επίκεντρο, για άλλη μια φορά, τον τομέα των ακινήτων.

Houthis: Αυτός ο χρήσιμος εχθρός

Γιατί στην πραγματικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους χρηματιστηριακούς δείκτες, η πραγματική οικονομία των ΗΠΑ αντιθέτως πηγαίνει ... ασθμαίνοντας.
Στις 11 Ιανουαρίου κυκλοφόρησαν τα στοιχεία ετήσιας τάσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν 3,4%, επομένως 0,2 μονάδες υψηλότερα από την εκτίμηση που ανέφερε το Bloomberg - το οποίο συλλέγει τις εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς της Wall Street.
Την επόμενη μέρα, στις 12 Ιανουαρίου, άρχισαν αεροπορικές-ναυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας πέριξ της Υεμένης, στη σημαντική είσοδο και διέλευση του στενού της Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ.
Έτσι το αμερικανικό βιομηχανικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα ενεπλάκη σε μια κατάσταση που υποδηλώνει αβέβαιες και επιδεινούμενες προοπτικές για το εμπόριο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο όμως και στην καθ΄ημάς Ευρώπη. 

Κρίση στην κρίση

Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός των κρισιακών σεναρίων καθιστά ολοένα και πιο πιθανή την εκ νέου άνοδο της τιμής του πετρελαίου, με αξίες της τάξεως των 110-120 δολαρίων.
Ένα τέτοιο γεγονός θα καθιστούσε το φαινόμενο του πληθωρισμού ανεξέλεγκτο, με τιμές που μέσα σε λίγα χρόνια θα ξεπερνούσαν ξανά το 7% του μέσου πληθωρισμού.
Μια κατάσταση που θα ήταν αδύνατο να ελέγξει η Federal Reserve, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να βγει εκτός ελέγχου.
Για αυτόν τον λόγο, οικονομολόγοι μεγάλων τραπεζών όπως η Citigroup, η Deutsche Bank και η JPMorgan Chase πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους 18 μήνες.
Αν και δεν είναι (τεχνικά τουλάχιστον) ενδεικτικό μιας ύφεσης, η οποία οδηγεί σε αρνητική οικονομική ανάπτυξη, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ θα μεγεθυνθεί μόλις κατά 1,4% το 2024, κάτι που σηματοδοτεί την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 2009, αποκλείοντας την τάση ανάκαμψης του 2020 που προκλήθηκε μετά την πανδημία.

Και στο βάθος ... εκλογικό βατερλώ

Βάσει όλων αυτών τίθεται το εξής ερώτημα: μπορεί η κυβέρνηση Biden να βγει αλώβητη μετά από δέκα μήνες προεκλογικής εκστρατείας και μάλσιτα με μια οικονομική κρίση να υφέρπει με πιεστική επιμονή;
Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι.
Για το λόγο αυτό είναι λογικό να περιμένουμε μια αναζωπύρωση των proxy wars [πολέμων δ' αντιπροσώπων] ως ένα εργαλείο αποπροσανατολισμού αλλά και ... μετάθεσης ευθύνης.
Διόλου τυχαία η αμερικανική κυβέρνηση κλείνει τώρα κι επίσημα την υπόθεση της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας το τέλος της στρατιωτικής βοήθειας, βγάζοντας έτσι και την ΕΕ ... πολιτικά οφσάιντ.
Και τώρα έρχεται η σειρά της Μέσης Ανατολής. 
Με ένα πόλεμο που ξεκινούν οι ΗΠΑ με τη Μεγάλη Βρετάνια για τον ... τελειώσουν οι αντιπρόσωποί τους, όπως πχ το Ισραήλ.
Ωστόσο σε αντίθεση με τη Hamas, στην περίπτωση των στενών συμμάχων του Ιράν όπως οι Houthis της Υεμένης, τα αντίποινα θα είναι σκληρά και, κυρίως, απρόβλεπτα.
Τώρα, οι ΗΠΑ τα βάζουν με μια οργάνωση που έχει στενούς θρησκευτικοπολιτικούς δεσμούς με την Τεχεράνη και οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να προκαλέσει ανά πάση στιγμή ασύμμετρη ανάφλεξη. 
Και θα είναι μια ανάφλεξη, που όπως είδαμε θα πυροδοτηθεί στο όνομα της οικονομικής τρέλας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης