Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κατάρ σταματά τη μεταφορά LNG - Mεγάλη απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Το Κατάρ σταματά τη μεταφορά LNG - Mεγάλη απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ
Το Κατάρ, βασικός προμηθευτής της ΕΕ, έλαβε την απόφαση να διακόψει τις αποστολές LNG στην Ερυθρά Θάλασσα
Μείζον πρόβλημα έχουν προκαλέσει ως αναμενόταν οι επιθέσεις των ανταρτών Houthi στις θαλάσσιες μεταφορές…
Ως αποτέλεσμα το Κατάρ, βασικός προμηθευτής της ΕΕ, έλαβε την απόφαση να διακόψει τις αποστολές LNG στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Houthi, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, σηματοδοτούν σημαντική όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η εξέλιξη επιτείνει το ήδη τεταμένο κλίμα λόγω του πολέμου που μαίνεται εδώ και τρεις μήνες μεταξύ Ισραήλ και Hamas στη Γάζα.
Σε κάθε περίπτωση, οι διακοπές στη ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο.
Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Maersk και άλλοι, έχουν εκτρέψει τα δρομολόγια των πλοίων, που φτάνουν στο προορισμό τους από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
Οι επιθέσεις και οι επακόλουθες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας ανάγκασαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσουν επιθέσεις σε στόχους των Houthi.

QatarEnergy

Με τo Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να συμβουλεύουν τα εμπορικά πλοία να αποφεύγουν την περιοχή, άλλος ένας κορυφαίος ναυλωτής έχει εγκαταλείψει την κρίσιμη πλωτή οδό: ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, η QatarEnergy.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων LSEG έδειξαν ότι τα Al Ghariya, Al Huwaila και Al Nuaman του Κατάρ είχαν φορτώσει LNG στο Ras Laffan και κατευθύνονταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ αλλά σταμάτησαν στο Ομάν στις 14 Ιανουαρίου.
Το Al Rekayyat, το οποίο επέστρεφε στο Κατάρ, σταμάτησε κατά μήκος της διαδρομής του στις 13 Ιανουαρίου στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Είναι μια παύση για να λάβουμε συμβουλές ασφαλείας, εάν η διέλευση (μέσα από την) Ερυθρά Θάλασσα παραμένει μη ασφαλής, θα περάσουμε μέσω του Ακρωτηρίου», δήλωσε η πηγή στο Reuters τη Δευτέρα σχετικά με την QatarEnergy.
Το Κατάρ είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, και διακοπές στις αποστολές ή τουλάχιστον καθυστερήσεις, λόγω των προσπαθειών επανατοποθέτησης γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, θα απειλήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.
Προς το παρόν, τα καλά νέα είναι ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου 79,74%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών λόγω του θερμού χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Ωστόσο, εάν ο καιρός επιμένει... θα υπάρξει πρόβλημα.

Τιμές φυσικού αερίου…

Στο μεταξύ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2023 κατρακύλησαν την Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων αερίου στη Γηραιά ήπειρο ώθησαν τις τιμές του εμπορεύματος κάτω από τα 30 ευρώ/μεγαβατώρα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου για το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς (TTF) στο Άμστερνταμ υποχώρησαν την Πέμπτη κατά 6,49% και διαμορφώθηκαν στα 29,915 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ μέσα στην ημέρα οι τιμές έφτασαν να υποχωρούν ως και κατά 8% στα 29,4 ευρώ/μεγαβατώρα.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του TTF από τα τέλη Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης