Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγική συμμαχία Ρωσίας - Ιράν γκρεμίζει την κυριαρχία των ΗΠΑ - Προς μεγάλη διακρατική συμφωνία

Στρατηγική συμμαχία Ρωσίας - Ιράν γκρεμίζει την κυριαρχία των ΗΠΑ - Προς μεγάλη διακρατική συμφωνία
Τηλεφωνικές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, το επόμενο βήμα για τη  μεγάλη διακρατική συμφωνία
Ρωγμή στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης, και θεμέλιο για τη δημιουργία ενός ισότιμου πολυπολικού κόσμου φιλοδοξεί να αποτελέσει η συμμαχία που συγκροτούν Ρωσία και Ιράν, οι οποίες φέρονται να είναι κοντά στην υπογραφή μιας μεγάλης διακρατικής συμφωνίας, η οποία έχει δρομολογηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 15/1 οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Lavrov και Sergei Shoigu με τους Ιρανούς ομολόγους του.
Το τελευταίο διάστημα Ρωσία και Ιράν ακολουθούν κοινό βηματισμό σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τόσο στον πόλεμο στη Γάζα όσο και τις επιθέσεις κατά των ανταρτών Houthis ενώ έχουν εντείνει και τη στρατιωτική τους συνεργασία, δεδομένου ότι το Ιράν έχει παράσχει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα

«Τα μέρη τόνισαν τη δέσμευσή τους στις θεμελιώδεις αρχές των ρωσο-ιρανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου, η οποία θα επιβεβαιωθεί στη μεγάλη διακρατική συμφωνία που ετοιμάζεται για υπογραφή μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο αναφερόμενο στην επικοινωνία που είχε ο Sergei Shoigu με τον Ιρανό υπουργό Άμυνας, Mohammad Ashtiani.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, o Shoigu υποστήριξε ότι Μόσχα και Τεχεράνη αυξάνουν τις κοινές τους προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισότιμου πολυπολικού κόσμου, αναφέροντας πως οι δύο πλευρές συζήτησαν τρέχοντα θέματα στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας καθώς και ότι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ενώ όπως αναφέρεται, έγινε το επόμενο βήμα για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

Κοινή γραμμή σε εξωτερική πολιτική - Καταδίκη επίθεσης σε Houthis

Την ίδια στιγμή, επικοινωνία είχε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov με τον Ιρανό ομόλογο του Hossein Amir-Abdollahian, με τον οποίο και καταδίκασαν τις επιθέσεις ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας κατά της Υεμένης και των Houthis.
«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Οι επικεφαλής των τμημάτων εξωτερικών υποθέσεων καταδίκασαν σθεναρά τα μαζικά χτυπήματα στο έδαφος της Υεμένης που πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία
Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και της εξασφάλισης ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής πρόσβασης στον θύλακα για την παροχή επείγουσας βοήθειας στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ετοιμάζουν τη διακρατική συμφωνία

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο της προετοιμασίας μιας νέας διακρατικής συμφωνίας και μια σειρά από πρακτικά ζητήματα διμερούς συνεργασίας.
Η ρωσική διπλωματική υπηρεσία πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι υπουργοί τόνισαν «τη συνεχή αμοιβαία δέσμευση στις θεμελιώδεις αρχές των ρωσοϊρανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που θα επιβεβαιωθούν στο «Μεγάλη» διακρατική συμφωνία που ετοιμάζεται για υπογραφή μεταξύ Ρωσίας και Ιράν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης