Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εικόνες κόλασης στην Ισλανδία - Συντριβάνια λάβας καταπίνουν πόλεις και σπίτια

Εικόνες κόλασης στην Ισλανδία - Συντριβάνια λάβας καταπίνουν πόλεις και σπίτια
Λιγότερο ενεργό το ηφαίστειο λένε οι επιστήμονες – Εκκενώσεις πόλεων
Εικόνες κόλασης καταγράφονται στη νοτιοδυτική Ισλανδία όπου έκρηξη ηφαιστείου έχει προκαλέσει ποτάμια λάβας να ρέουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, πυρπολώντας σπίτια.
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το ηφαίστειο φαίνεται να είναι λιγότερο ενεργό σήμερα Δευτέρα 15/1, εικόνες δείχνουν τη λάβα να έχει προσεγγίσει και να καίει την πόλη Grindavik που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Reykjavik. Στην Grindavik, η οποία έχει εκκενωθεί ήδη από το απόγευμα της Κυριακής από τους 4.000 κατοίκους της, γίνεται λόγος ήδη για τρία καμένα σπίτια, αριθμός που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα (και η πέμπτη από το 2021) που το ηφαίστειο στην χερσόνησο τουι Reykjavik, εκρήγνυται. Βίντεο δείχνουν πορτοκαλί λάβα να ρέει ακόμα στην επιφάνεια, αλλά σε μικρότερους όγκους, και πιο μακριά από την πόλη ενώ οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι διάδρομοι μάγματος ρέουν κάτω από την πόλη.
«Δυστυχώς η λάβα πήγε λίγο πιο νότια από ό,τι περιμέναμε», είπε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας, Vidir Reynisson.
Ωστόσο, τα αμυντικά φράγματα που κατασκευάστηκαν στα βόρεια του Grindavik συνέδραμαν στην εκτροπή των ροών της λάβας προς τα δυτικά, μακριά από την πόλη, είπε ο Reynisson.
Η ισλανδική κυβέρνηση αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να αποφασίσει μέτρα στήριξης των κατοίκων της Grindavik.
22_8.jpg
23_6.jpg
24_4.jpg
26.jpg




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης