Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση – ματ για να διασωθεί πολιτικά ο Biden – Σχεδιάζει εκπτώσεις φόρου, στόχος η τόνωση της οικονομίας

Κίνηση – ματ για να διασωθεί πολιτικά ο Biden – Σχεδιάζει εκπτώσεις φόρου, στόχος η τόνωση της οικονομίας
Τα φορολογικά μέτρα θα έδιναν νέα καύσιμα στην οικονομία η οποία ήδη κινείται σε μεγαλύτερη τροχιά ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτιμήσεις
Να «λειάνει» λίγο τις συνέπειες των υψηλών επιτοκίων της Federal Reserve προσπαθεί η κυβέρνηση Joe Biden, προκειμένου να ισχυροποιήσει το μήνυμα της οικονομικής ανάπτυξης ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η οικονομία των ΗΠΑ θα γνωρίσει μια απροσδόκητη οικονομική τόνωση, σε περίπτωση που περάσει νομοθετικά η συμφωνία για έκπτωση φόρου που θα αφορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, αγγίζει μέχρι και τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η σχεδιαζόμενοι ρύθμιση, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το κόμμα των Δημοκρατικών ενόψει και των εθνικών εκλογών μέσα στο τρέχον έτος.

Θα περάσει από το Κογκρέσο;

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ήδη διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με την επαναφορά νέων εκπτώσεων φόρου για τις επιχειρήσεις που θα ενισχύσει την εθνική οικονομία.
Η πρόταση αυτή ωστόσο, μένει να επικυρωθεί από το νομοθετικό σώμα της χώρας, κι αυτό μόνο δεδομένο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς το Κογκρέσο φαίνεται διχασμένο.
Μέλη των Ρεπουμπλικάνων πιέζουν για βαθύτερες περικοπές στις δαπάνες ως μέτρο για να αποτραπεί μια νέα παύση πληρωμών ενόψει της 19ης Γενάρη και της 2ας Φεβρουαρίου, όπου η προσωρινή χρηματοδότηση φτάνει στο τέλος της.
Αν ωστόσο η πρόταση περάσει τελικά, οι εκπτώσεις φόρου ίσως οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε κίνδυνο, ειδικά ενόψει και της διαφαινόμενης ύφεσης.
Οι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα, πως μολονότι η εξασφάλιση χρήματος θα ανέβαζε την καταναλωτική διάθεση, θα μεγάλωνε ταυτόχρονα και το ρίσκο μιας νέας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα δυσκόλευε τη θέση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας η οποία θέλει να μειώσει τα επιτόκιά της φέτος.
Τα στοιχεία για τον Δεκέμβρη, δείχνουν πως ο πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο στα τέλη του 2023, τροφοδοτούμενος από τον τομέα των υπηρεσιών.
Οι δείκτες τιμών καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Δεκέμβρη, φτάνοντας σε υψηλό τριών μηνών, με τις τιμές σε ρουχισμό και αυτοκίνητα να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ενίσχυση της οικονομίας

Ο Mickey Levy, επισκέπτης καθηγητής στο Hoover, τόνισε πως τα εν λόγω φορολογικά μέτρα θα έδιναν νέα καύσιμα στην οικονομία η οποία ήδη κινείται σε μεγαλύτερη τροχιά ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
Άλλοι αναλυτές, θεωρούν πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας και το πώς οι φοροεκπτώσεις θα διαμορφωθούν.
Η συμφωνία θα προβλέπει την παράταση της έκπτωσης φόρου μέχρι και το 2025.
Η προτεινόμενη συμφωνία, θα εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ θα τονώσει την φορολογία στις επενδύσεις, στον εξοπλισμό και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Οι νομοθέτες συζητούν γύρω από τα πλεονεκτήματα που έχουν αντίστοιχες συμφωνίες σε ξένες επενδύσεις στην έρευνα, προκειμένου να προσδιορίσουν τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο στις ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο, ίσως αποτελεί "θείο δώρο" για τον πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του να κατρακυλάνε, με τους ψηφοφόρους του να αγχώνονται για την πορεία της εθνικής οικονομίας.
Ερωτώμενος ο οικονομικός σύμβουλος του Biden για το πως εκτιμάται ότι θα επιδράσει στον πληθωρισμό μια τέτοια φορολογική πρόταση, εκείνος εστίασε τα θετικά του νομοσχεδίου.
Τέλος, για την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι γονείς, γίνεται γνωστό από το ρεπορτάζ ότι δεν θα κυμανθεί στα επίπεδα της εποχής του κορωνοϊού, όταν έφτασε να είναι υπολογίζεται από 2.000 μέχρι και 3.600 δολάρια ανά τέκνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης