Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνεχίζεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες - Έως τις αρχές Μαρτίου η διάθεση του ποσοστού στην Πειραιώς

Reuters: Συνεχίζεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες - Έως τις αρχές Μαρτίου η διάθεση του ποσοστού στην Πειραιώς
Έχοντας εισφέρει περίπου 50 δισ. ευρώ στον κλάδο, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή του στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο
Έως τον Μάρτιο του 2024 θα αρχίσει τη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του στην Τράπεζα Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με πληγές του Reuters.
Είναι η τρίτη τέτοια πώληση από τον Οκτώβριο από το ελεγχόμενο από το κράτος Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ιδρύθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας.
Το ΤΧΣ κατέχει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, με χρηματιστηριακή αξία 4,37 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα πουλήσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής του.
«Το σχέδιο είναι η πώληση να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου», δήλωσε στο Reuters ένας τραπεζίτης με γνώση του θέματος.
"Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για το ποσοστό.
Μπορεί να είναι 17%-18% ή ολόκληρο το ποσοστό", πρόσθεσε.
Μια δεύτερη πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία είπε ότι πιθανότατα θα ήταν μια συνδυασμένη πώληση σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
Το ΤΧΣ έχει εξουσιοδοτήσει την Bank of America ως σύμβουλο για τη συναλλαγή.

Αποεπενδύει το ΤΧΣ

Έχοντας εισφέρει περίπου 50 δισ. ευρώ στον κλάδο, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή του στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο ως μέρος της αποεπένδυσής του.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν ισχυρά κέρδη για το 2023 και το 2024 και ελπίζουν να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν κερδίσει 7% από την αρχή του έτους, μετά από άλμα 67% το 2023, επωφελούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα.
Το ΤΧΣ πούλησε το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και 9,4% της Alpha Bank τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης