Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τις περιουσίες τους σε 3 χρόνια… στα 869 δισ. δολάρια

tags :
Οι 5 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τις περιουσίες τους σε 3 χρόνια… στα 869 δισ. δολάρια
Οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 114% μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2023, σύμφωνα με την Oxfam
Πλουσιότεροι έγιναν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Oxfam, καθώς είδαν την καθαρή τους περιουσία να αυξάνεται στα 869 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Oxfam δημοσίευσε την έκθεσή της μια ημέρα πριν από τη συγκέντρωση των επιχειρηματικών ελίτ στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.
Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέλυσε τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes σε πραγματικό χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου για να υπολογίσει τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων και τη συνέκρινε με τη λίστα από τον Μάρτιο του 2020.
Οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 114% μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2023, σύμφωνα με την Oxfam.
Επιπλέον, η καθαρή περιουσία αυτής της άτυπης ομάδας αυξήθηκε στα 869 δισεκατομμύρια δολάρια από 405 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2023, ή αλλιώς, σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό μεταφράζεται σε κέρδη 14 εκατ. δολαρίων την ώρα.
«Η νέα έκθεση της Oxfam διαπιστώνει μια εξαιρετική συγκέντρωση πλούτου στην κορυφή, με τους πέντε πλουσιότερους άνδρες - είναι όλοι άνδρες - να υπερδιπλασιάζουν τις περιουσίες τους από το 2020», δήλωσε ο Abby Maxman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Αμερικής.

Συγκέντρωση πλούτου

Το πλουσιότερο 1% κατέχει επίσης το 43% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η Oxfam.
Το μερίδιο ήταν υψηλότερο στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη, όπου οι πλουσιότεροι κατείχαν πάνω από το 47% του πλούτου.
Αν και «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το σπίτι των περισσότερων δισεκατομμυριούχων στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των Elon Musk και Jeff Bezos, ονόματα που έχουν γίνει συνώνυμα με τον άκρατο πλούτο», πρόσθεσε ο Maxman, «είναι επίσης το σπίτι σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κάθε ημέρα ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών μισθών, ενός άδικου φορολογικού κώδικα και των πενιχρών δημόσιων υπηρεσιών».
Εκτός των δισεκατομμυριούχων, το χάσμα μεταξύ των CEO και των εργαζομένων έχει εκραγεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Μεταξύ 1978 και 2022, οι αποδοχές των κορυφαίων CEO αυξήθηκαν περισσότερο από 1.200%, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 15,3% στην τυπική αποζημίωση ενός εργαζομένου, σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο Πολιτικής.
«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια βαθιά κρίση ανισότητας που τροφοδοτείται από δεκαετίες εκρηκτικής μονοπωλιακής εξουσίας και η οποία κλέβει βάναυσα τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους από δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς», είπε ο Nabil Ahmed, διευθυντής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης στην Oxfam America.

Ανισότητα

Ειδικά οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ είναι κατά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, σημειώνοντας αύξηση 46%.
Οι τρεις πλουσιότεροι από τα τέλη Νοεμβρίου — Elon Musk, Jeff Bezos και Larry Ellison — αύξησαν τον πλούτο τους κατά 84%, ανέφερε η Oxfam.
Αντίθετα, η πραγματική μέση καθαρή αξία του μέσου Αμερικανού αυξήθηκε μόνο κατά 37%, στα 192.900 δολάρια, μεταξύ 2019 και 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Τα στοιχεία προέρχονται από την Έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα Οικονομικά των Καταναλωτών.
Η περιουσία του Musk αυξήθηκε κατά 216,2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2023, σύμφωνα με την Oxfam, αύξηση 737%.
Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία περιλαμβάνει τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, τη διαστημική startup SpaceX και την εταιρεία τσιπ εγκεφάλου Neuralink.
Η περιουσία του Bezos, εν τω μεταξύ, έχει αυξηθεί κατά 24%, ή 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2020, σύμφωνα με την Oxfam.
Ο Ellison, πρόεδρος, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Oracle, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 107%, ή 75,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2020, σύμφωνα με την Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης