Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κατάρ σταματά τις μεταφορές LNG μέσω Ερυθράς Θάλασσας: Συνεχίζεται η παραγωγή

Το Κατάρ σταματά τις μεταφορές LNG μέσω Ερυθράς Θάλασσας: Συνεχίζεται η παραγωγή
Η QatarEnergy είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
«Φρένο» στις μεταφορές LNG μέσω της Ερυθράς Θάλασσας πατά η QatarEnergy, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η εταιρεία σταμάτησε να στέλνει δεξαμενόπλοια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, αν και η παραγωγή συνεχίζεται. Ειδικότερα, τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ καθυστέρησαν το Σαββατοκύριακο, αφού οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των Houthi εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μέρος μιας διαδρομής που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.
Τα πλοία Al Ghariya, Al Huwaila και Al Nuaman είχαν φορτώσει LNG στο Ras Laffan του Κατάρ και επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τη διώρυγα του Σουέζ, αλλά σταμάτησαν στις 14 Ιανουαρίου στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της LSEG. Το Al Rekayyat, το οποίο κατευθυνόταν πίσω στο Κατάρ, σταμάτησε στη διαδρομή του στις 13 Ιανουαρίου στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Είναι μια παύση για να λάβουμε συμβουλές ασφαλείας, αν το πέρασμα (μέσω) της Ερυθράς Θάλασσας παραμείνει επικίνδυνο θα πάμε μέσω του Ακρωτηρίου», δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του θέματος, αναφερόμενη στη σημαντικά μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής. «Δεν πρόκειται για διακοπή της παραγωγής», πρόσθεσε η πηγή.
Το Διεθνές Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ και η QatarEnergy δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.
Οι πλοιοκτήτες και διαχειριστές των τεσσάρων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των Teekay Shipping Glasgow, Pronav Ship Management, Nakilat Shipping Qatar Ltd και του ναυτιλιακού και ναυλωτικού βραχίονα της Shell, STASCO, επίσης δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το Κατάρ μετέφερε περισσότερους από 75 εκατ. μετρικούς τόνους LNG

Το Κατάρ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, μετέφερε περισσότερους από 75 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του καυσίμου το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Από αυτούς, 14 εκατομμύρια τόνοι πήγαν σε αγοραστές στην Ευρώπη και 56,4 εκατομμύρια τόνοι στην Ασία. Ενώ αρκετά πλοία LNG έχουν αλλάξει πορεία από τον περασμένο μήνα, άλλα συνέχισαν να περνούν από την Υεμένη μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης