Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή πρόβλεψη ΔΝΤ: Πάνω από το 40% των θέσεων εργασίας κινδυνεύει από την τεχνητή νοημοσύνη

Ζοφερή πρόβλεψη ΔΝΤ: Πάνω από το 40% των θέσεων εργασίας κινδυνεύει από την τεχνητή νοημοσύνη
Στις αναπτυγμένες οικονομίες, περίπου το 60% των επαγγελμάτων μπορεί να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη
Η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να δώσει μια εκ νέου ώθηση στην παραγωγικότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και να επηρεάσει πολύμορφα την αγορά εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική έκθεσή του για την τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, περίπου το 40% των επαγγελμάτων διεθνώς θα επηρεαστούν από το AI, καθώς κάποια προβλέπεται να αντικατασταθούν από τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.
Το ΔΝΤ, κρούει τον κώδωνα, αναφέροντας πως είναι σημαντικό να ακολουθηθούν λελογισμένες πολιτικές ώστε να αξιοποιηθούν σωστά οι δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξή της τεχνολογίας.

Αντικατάσταση επαγγελμάτων από το ΑΙ

Στην μελέτη του, το ΔΝΤ εξετάζει την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει στην παγκόσμια αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη.
Αρκετές έρευνες προβλέπουν την αντικατάσταση επαγγελμάτων από το ΑΙ.
Με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά μέχρι τώρα, το πιθανότερο είναι το ΑΙ να βοηθήσει συμπληρωματικά την ανθρώπινη εργασία.
Περίπου το 40% των υπαλλήλων παγκοσμίως είναι εκτεθειμένοι στο ΑΙ.
Ιστορικά, η αυτοματοποίηση και η ανάπτυξη της Πληροφορικής τείνουν να επηρεάσουν τις πιο απλές εργασίες, ωστόσο τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να επιδρά και στις εργασίες που απαιτούν μεγαλύτερη ειδίκευση.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες, περίπου το 60% των επαγγελμάτων μπορεί να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.
Σχεδόν τα μισά από τα πιο άμεσα εκτεθειμένα επαγγέλματα, ίσως ωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη, ανεβάζοντας την παραγωγικότητά τους.
Για τα άλλα μισά, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ίσως μειώσουν τη ζήτηση εργατικού δυναμικού, οδηγώντας συνακόλουθα σε μειώσεις μισθών.
Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, ίσως οδηγήσουν και στον αφανισμό ορισμένων επαγγελμάτων.
Όσο αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αντίθετα, η έκθεση στο ΑΙ αναμένεται να αγγίξει το 40% και 26%, αντίστοιχα.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πως αυτές οι οικονομίες θα έχουν μικρότερες μεταβολές λόγω της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και την τεχνογνωσία ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ΑΙ.

Πως θα επηρεαστούν τα εισοδήματα

Με βάση την ίδια έκθεση, το ΑΙ θα μπορούσε να επηρεάσει και την ανισότητα στον πλούτο. Ορισμένοι εργαζόμενοι ακριβώς λόγω της σωστής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, σε αντίθεση με άλλους που θα επηρεαστούν αρνητικά.
Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και παράγοντες όπως η εξειδίκευση.
Τα περισσότερα σενάρια πάντως μέχρι τώρα συμφωνούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τις κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενων εντάσεων.
Η έκθεση, καταλήγει στο συμπέρασμα, πως οι ισχυρότερες οικονομίες θα πρέπει να ιεραρχήσουν στις άμεσες προτεραιότητές τους την καινοτομία και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλα με την διαμόρφωση κατάλληλων ρυθμιστικών πλαισίων.
Αυτή η προσέγγιση θα δημιουργήσει ένα ασφαλές και υπεύθυνο εργασιακό περιβάλλον, που θα συντείνει σε ένα θετικό κλίμα.
Από την άλλη, στις αναδυόμενες οικονομίες, η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης