Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρη Δευτέρα για τον Scholz - Χιλιάδες τρακτέρ πολιορκούν το Βερολίνο, ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Μαύρη Δευτέρα για τον Scholz - Χιλιάδες τρακτέρ πολιορκούν το Βερολίνο, ανυποχώρητη η κυβέρνηση
Ο καγκελάριος Olaf Scholz δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες

(upd) Περισσότερα από 3.000 τρακτέρ, 2.000 φορτηγά και 10.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην Πύλη του Βραδεμβούργου για το σημερινό συλλαλητήριο, με το οποίο κορυφώνεται η «εβδομάδα δράσης» του αγροτικού κινήματος στη Γερμανία, το οποίο απαιτεί ακύρωση της σχεδιαζόμενης κατάργησης της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «εβδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
Τα τρακτέρ από χθες βράδυ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης του Olaf Scholz για κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Kristian Lindner, ο οποίος απευθύνθηκε πριν από λίγη ώρα στους διαδηλωτές για να επαναλάβει, εν μέσω αποδοκιμασιών, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από τον προϋπολογισμό.
«Κατανοώ τις διαμαρτυρίες σας. Θαυμάζω αυτή την εικόνα των χιλιάδων αγροτών. Η διαμαρτυρία σας είναι νόμιμη και ειρηνική. Η κυβέρνηση άκουσε τα επιχειρήματά σας. Δεν αλλάζει σχετικά με τον φόρο των οχημάτων και το αγροτικό ντίζελ θα σταματήσει να επιδοτείται σταδιακά τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Lindner και υποσχέθηκε να εργαστεί για καλύτερες συνθήκες εργασίας και περισσότερη ελευθερία για τους αγρότες. «Ας σκεφτούμε καλά τώρα. Ας μη διαφωνούμε μόνο για το αγροτικό ντίζελ, πρόκειται μόνο για ένα μέτρο. Ας μιλήσουμε για την κατάσταση συνολικά στη γεωργία», πρόσθεσε. 
Τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν σαφή, σύμφωνα με την Deutsche Wellr: συνέχιση στο ακέραιο της επίδοτησης για το καύσιμο ντίζελ, την οποία οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμη για τον παραγωγικό κλάδο αλλά και ευρύτερη στήριξη του αγροτικού τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πλήττεται έντονα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τις ευρύτερες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Οι Γερμανοί αγρότες νιώθουν αδικημένοι και παραμελημένοι από την κεντρική πολιτική της Γερμανίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπ. Γεωργίας Jem Ezdemir από τους Πρασίνους.



agrotes1.jpg

Δριμεία κριτική στον Scholz 

Ο καγκελάριος Olaf Scholz, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ' αόριστον».
Κριτική για τη στάση της κυβέρνησης άσκησε όμως και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier, δηλώνοντας στην Sueddeutsche Zeitung ότι «η έλλειψη διαλόγου μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των αγροτών βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Joachim Rookwind εξέφρασε χθες το βράδυ στο ARD την πεποίθηση ότι «το 70% των Γερμανών μας στηρίζει» και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψει επιτέλους η κοινή λογική».
Μόνο εφόσον υποχωρήσουν οι πολιτικοί μπορεί να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις, προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης