Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημιές 3 δισ. φράγκων και για την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας - Χωρίς μέρισμα τα καντόνια

Ζημιές 3 δισ. φράγκων και για την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας - Χωρίς μέρισμα τα καντόνια
Η ελβετική κεντρική τράπεζα δεν θα διανείμει μερίσματα φέτος, ένα πιστωτικό αρνητικό για τα ελβετικά καντόνια
Στις 9 Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η Swiss National Bank (SNB), δήλωσε ότι αναμένει να κλείσει το 2023 με ζημιά περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων και δεν θα είναι σε θέση να διανείμει μερίσματα φέτος στα 26 καντόνια και την κεντρική κυβέρνηση της χώρας, σύμφων αμε τη νομοθεσία.
Η έλλειψη μερισμάτων είναι πιστωτικά αρνητική για τα καντόνια γιατί θα μειώσει την ετήσια βάση εσόδων τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τη Moody's.
Η SNB δεν διένειμε μερίσματα το 2023, αλλά το 2022, τα μερίσματα της SNB αντιπροσώπευαν περίπου το 2%-4% των λειτουργικών εσόδων για κάθε καντόνι.
Το 2021 και το 2020, η τράπεζα έκανε τη μέγιστη επιτρεπόμενη διανομή κερδών στα καντόνια, ύψους 4 δισ. φράγκων και διένειμε 2 δισ. στην κεντρική κυβέρνηση.
Η τράπεζα θα δημοσιεύσει αναλυτικές ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2023 στις 4 Μαρτίου.
1_517.JPG
Αναμενόμενη η μη διανομή μερισμάτων

Οι πληρωμές της SNB δεν είναι σίγουρες κάθε χρόνο και για το 2024 η έλλειψη μερίσματος ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς τα αποθεματικά διανομής μειώθηκαν σημαντικά μετά την απώλεια του 2022.
Τα ελβετικά καντόνια έχουν μικτή δημοσιονομική προσέγγιση: μερικά καντόνια δεν περιλαμβάνουν στα κανονικά έσοδα τις πληρωμές της SNB κατά τον προγραμματισμό των προϋπολογισμών των καντονιών, ενώ άλλα το κάνουν.
Αυτό το έλλειμμα μερισμάτων αυξάνει την πίεση στα περιθώρια κέρδους των καντονιών από τις υψηλότερες δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες λόγω του πληθωρισμού και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους.
Ωστόσο, παρά αυτές τις προκλήσεις, τα ελβετικά καντόνια επέδειξαν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, επίσης λόγω της ηπιότερης μακροοικονομικής επιβράδυνσης.
Οι ρυθμοί πληθωρισμού παρέμειναν πολύ χαμηλότεροι από εκείνους άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων κατά το 2023 (2,3%, έναντι 6,3% που αναμενόταν στη Γερμανία).
Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού κράτησαν τις αυξήσεις των επιτοκίων αναχρηματοδότησης της SNB καλά συγκρατημένες σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, συγκρατώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων για τα ελβετικά καντόνια χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ζώνης του ευρώ.
Το 2024, η Moody's, αναμένει από τα καντόνια να διατηρήσουν αυστηρά τον έλεγχο των προϋπολογισμών χάρη στην ισχυρή διακυβέρνησή τους και το σταθερό θεσμικό τους πλαίσιο.
2_370.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης