Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρήνη στη Γάζα ζητά η Κίνα, βομβαρδίζει το Ισραήλ - Αγωνία για ομήρους - Επίθεση Houthis στο USS Laboon

Ειρήνη στη Γάζα ζητά η Κίνα, βομβαρδίζει το Ισραήλ - Αγωνία για ομήρους - Επίθεση Houthis στο USS Laboon
Παρά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους
(upd13) Αν και ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει και να ισοπεδώνει τη Γάζα, αυξάνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου είτε να «περιορίσει» τις επιθέσεις του κατά των Παλαιστινίων είτε να σταματήσει τελείως τη στρατιωτική του επιχείρηση.
Η Κίνα ζήτησε τη διεξαγωγή μια ευρείας κλίμακας ειρηνευτική διάσκεψη για τη Γάζα ενώ οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως έχει έρθει η στιγμή που ο πόλεμος πρέπει να περάσει πλέον σε μια νέα φάση, κατά την οποία θα αποκλιμακωθούν τα πλήγματα των Ισραηλινών.
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως είναι η κατάλληλη στιγμή έτσι ώστε το Ισραήλ να περάσει σε «επιχειρήσεις χαμηλής έντασης», αν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υπογράμμισε πως ο πόλεμος κατά της Hamas θα συνεχιστεί μέχρι την τελική και οριστική νίκη.
Εν μέσω μάλιστα των ανακοινώσεων της Hamas για την τύχη τριών Ισραηλινών ομήρων, ο IDF σφυροκοπά τη νότια, κεντρική και βόρεια Γάζα.

Και ενώ ο πόλεμος στη Γάζα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, το μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα «φουντώνει» καθώς οι Αμερικάνοι κατέρριψαν πύραυλο cruise που εκτόξευσαν οι Houthis της Υεμένης κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Laboon.

Ειρηνευτική διάσκεψη

Τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Γάζα ζητά η Κίνα, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Wang Yi να κάνει λόγο για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη προκειμένου να εφαρμοστεί «η λύση των δύο κρατών».
Σε δηλώσεις του ο Yi τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Σε νέα φάση ο πόλεμος

Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι επισημαίνουν πως έχει έρθει πλέον η στιγμή που το Ισραήλ θα πρέπει να περάσει σε μια νέα φάση όσον αφορά τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, η οποία θα χαρακτηρίζεται από στρατιωτικά «χτυπήματα» μειωμένης έντασης σε σχέση με ότι έως σήμερα έχει προηγηθεί.
Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου το Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις του, κάνοντας λόγο για μια μετάβαση σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης.

Επιμένει ο Netanyahu

Παρά τις παραινέσεις από τις δύο υπερδυνάμεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu επισήμανε πως ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί, όπως είναι η εξάλειψη της Hamas, η επιστροφή όλων των ομήρων αλλά και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ.

Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις

Αν και ο IDF υποστηρίζει ότι έχει περάσει σε μια νέα φάση του πολέμου, κατά την οποία επικεντρώνεται στα νότια εδάφη της Γάζας, το τελευταίο 24ωρο επικεντρώθηκε στην «εκκαθάριση» του βόρειου άκρου της Λωρίδας της Γάζας.
Στο στόχαστρο των Ισραηλινών είναι η πόλη Khan Yunis, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακαλύψει ένα τεράστιο μέρος υπόγειων τούνελ.
Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι εκεί μπορεί να βρίσκονται τόσο όμηροι όσο και η πολιτική ηγεσία της Hamas.
Ισραηλινοί και Hamas διεξάγουν σκληρές μάχες, ενώ τα ισραηλινά τανκ έπληξαν στόχους κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Al - Bureij και Al - Maghazi.

Βίντεο από την Hamas με ομήρους

Εν τω μεταξύ, η Hamas έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που εμφανίζει τρεις Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόκειται για ένα βίντεο διάρκειας 37 δευτερολέπτων, στο οποίο εμφανίζονται οι Noa Argamani, 26 ετών, Yossi Sharabi, 53 ετών, και Itai Svirsky 38 ετών.
Οι όμηροι απευθύνουν έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι
Το βίντεο ολοκληρώνεται με κείμενο που αναφέρει: «Αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα 15/1) θα σας ενημερώσουμε για την τύχη των ομήρων».
Εκτιμάται ότι από τους περίπου 240 ομήρους που είχε πάρει αρχικά η Hamas, στα χέρια της παραμένουν ακόμα 132 καθώς 25 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Απειλές Hezbollah

Πυρά όμως ανταλλάσσονται καθημερινά μεταξύ του IDF και της Hezbollah στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Σε νέα ομιλία του ο ηγέτης της Hezbollah, Hasan Nasralah υποστήριξε ότι η Hezbollah δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις και τις επιθέσεις της, εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Πάντως, μέχρι στιγμής καταγράφεται χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, αν και τις τελευταίες ώρες αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ πλήττοντας ένα σπίτι στο χωριό Kfar Yuval, όπου σκοτώθηκαν μια 76χρονη και ο γιος της.

Επίθεση Houthis στο USS Laboon

Αντιθέτως, η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα φαίνεται πως κλιμακώνεται.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν πύραυλο cruise που εκτόξευσαν οι Houthis κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Laboon που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.
Όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο της CENTCOM, «πύραυλος cruise κατά πλοίων, που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Houthis προς την κατεύθυνση του USS Laboon», αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ ανεπτυγμένου στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, καταρρίφθηκε στα περίχωρα της ακτής της Χοντάιντα», στη δυτική Υεμένη, από αμερικανικό καταδιωκτικό».
Όπως αναφέρεται, δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες.
3_234.JPG
Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση κατά αμερικανικού αντιτορπιλικού καθώς έως τώρα οι Houthis έβαζαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούσαν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, οι Αμερικάνοι διέψευσαν πληροφορίες ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν χθες Κυριακή 14/1 το λιμάνι Hodeidah, αν και το αραβικό Sky News Arabia TV μετέδωσε ότι τουλάχιστον 6 μαχητές των Houthis σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών αμερικανικών και βρετανικών επιθέσεων.

100 ημέρες πολέμου στη Γάζα: Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει κανέναν στόχο του

Το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει κανέναν από τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο του πολέμου του στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί 100 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Αυτό υποστηρίζει ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Mkhaimer Abu Saada.
«Το Ισραήλ κατάφερε να σκοτώσει και να τραυματίσει περίπου το 4% των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και επίσης κατέστρεψε περίπου το 70% των σπιτιών και των αστικών υποδομών.
Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τη Hamas, δεν έχει καταστρέψει το στρατιωτικό της δυναμικό και δεν έχει απελευθερώσει τους ομήρους του από τη Γάζα με στρατιωτική δύναμη» είπε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, o Abu Saada, ο οποίος υπογραμμίζει πως κανείς από τους στόχους που έχει θέσει το Ισραήλ (εξάλειψη Hamas και απομάκρυνση των στελεχών της από την εξουσία, επιστροφή ομήρων), δεν έχει επιτευχθεί.

Παραμένει η αντίσταση

«Το Ισραήλ έχει καταλάβει σχεδόν όλη τη βόρεια Γάζα και τη βόρεια κοιλάδα της Γάζας, αλλά η Παλαιστινιακή αντίσταση στο βορρά δεν έχει σταματήσει.
Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει προς το κεντρικό τμήμα και το Khan Yunis στα ανατολικά.
Μέχρι το τέλος αυτού του πολέμου, το Ισραήλ μπορεί να καταλάβει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η παλαιστινιακή αντίσταση δεν θα τα παρατήσει και θα συνεχίσει τον αγώνα, αν και, προφανώς, οι Ισραηλινοί θέλουν να απωθήσουν τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας» υποστήριξε ο Saada.
Μάλιστα ο Saada λέει ότι η παλαιστινιακή αντίσταση κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ, να προκαλέσει διάσπαση μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και να δημιουργήσει μια κοινή γνώμη στο Ισραήλ, η οποία ζητά συμφωνία με την Hamas για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων.
Ωστόσο, για τα παλαιστινιακά κινήματα, ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει, πως παρά την κοινή τους επιθυμία για άμεση κατάπαυση του πυρός, προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Τι έχει συμβεί στις 100 ημέρες πολέμου

Επιγραμματικά μέσα στις 100 πρώτες ημέρες του πολέμου:

- Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ανέρχεται σε 24.100 και των τραυματιών σε 60.834
- Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους: 1,9 εκατομμύρια, δηλαδή το 85% του πληθυσμού
- Το 45% με 56% όλων των κτηρίων έχει ισοπεδωθεί ή καταστραφεί
- Πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου
- Τα 15 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν υποτυπωδώς
- Τουλάχιστον 625.000 μαθητές έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο
- Τουλάχιστον 148 εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών
5_70.jpg
6_75.jpg
7_64.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης