Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται το μοιραίο τέλος - Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλη αντεπίθεση αρχές Φεβρουαρίου - Bild: Η Γερμανία μαζί με ΝΑΤΟ πάει σε πόλεμο

Έρχεται το μοιραίο τέλος - Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλη αντεπίθεση αρχές Φεβρουαρίου  - Bild: Η Γερμανία μαζί με ΝΑΤΟ πάει σε πόλεμο
Φθάνει το τέλος - Έως αρχές Φεβρουαρίου 2024 οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν μεγάλη αντεπίθεση στην Ουκρανία - Philip Breedlove (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Η αδράνεια θα οδηγήσει σε πλήρη ήττα της Ουκρανίας, υπάρχουν 3 σενάρια
(upd30) Ενώ στο Davos της Ελβετίας η Ουκρανία υπέστη ψυχρολουσία αφού ούτε λίγο ούτε πολύ… οι άλλες χώρες πρότειναν συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις ειρήνης, εξοργίζοντας την Ουκρανική αντιπροσωπεία… εντούτοις δύο σημαντικά γεγονότα… συμπληρώνουν την αρχή του τέλους της Ουκρανίας…
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ο ρωσικός στρατός περιμένει να παγώσει το έδαφος – από λασπώδες που είναι τώρα – ώστε να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση…
H μεγάλη αντεπίθεση των ρώσων θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου 2024.
Στην Ουκρανία βρίσκονται 430.000 ρώσοι στρατιώτες που προετοιμάζονται για κάτι μεγάλο.
Ταυτόχρονα και μια άλλη χώρα ετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία η Γερμανία αφού όπως αποκαλύπτει η Bild επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του γερμανικού στρατού… το 2025 η Γερμανία θα υποχρεωθεί σε πόλεμο με την Ρωσία μετά την βαριά ήττα της Ουκρανίας που θα καταγραφεί εντός του 2024.
Σε στρατιωτικό επίπεδο ο Αλέξανδρος Μερκούρης Βρετανός ειδικός, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία δεν κατέρριψε κανένα πύραυλο Kinzhal, η Ουκρανική αεράμυνα δεν αντέχει το μπαράζ των ρωσικών πυραύλων.
Πάντως ο Oleg Deripaska Ρώσος δισεκατομμυριούχος, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τον Μάιο 2025


Φθάνει το τέλος - Έως αρχές Φεβρουαρίου 2024 οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν μεγάλη αντεπίθεση στην Ουκρανία

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα επίθεση τις επόμενες εβδομάδες όταν το έδαφος παγώσει στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Ο Ρώσος εναλλακτικός ιστορικός Sergey Pereslegin ισχυρίστηκε στις 12 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας επιθετική προσπάθεια στην Ουκρανία κάποια στιγμή έως 2 Φεβρουαρίου μετά το πάγωμα του εδάφους και πιθανόν αφού οι ουκρανικές δυνάμεις «εξαντληθούν» από την υπεράσπιση των θέσεων τους στην Avdiivka και στην ανατολική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Kherson.
Ο Pereslegin ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για το ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει την επίθεσή της τη λάθος στιγμή ή θα κάνει τα ίδια «λάθη» που έκανε η Ουκρανία κατά την αντεπίθεσή της το 2023 παρά για μια ανανεωμένη ουκρανική επιθετική προσπάθεια το 2024.
Άλλη ρωσική πηγή τόνισε ότι ο αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν τοπικούς τακτικούς ελιγμούς, αλλά είναι απίθανο να υποστηρίξουν επιχειρησιακά μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση πριν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Οι καιρικές συνθήκες παγώματος εμποδίζουν τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις και να προελαύνουν βόρεια του Verbove στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ουκρανία είναι πιθανό να περιορίζουν επί του παρόντος τις επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου, αλλά πιθανότατα θα δημιουργήσουν πιο ευνοϊκό έδαφος για μηχανοκίνητο πόλεμο ελιγμών καθώς το έδαφος παγώνει τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ή να εντείνουν τις τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να πάρουν και να διατηρήσουν την πρωτοβουλία ανεξάρτητα από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες εδάφους

Ignazio Cassis (Υπουργός Εξωτερικών Ελβετίας): Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία εάν η Ρωσία δεν πει τον λόγο της

Η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis σε συνέντευξη Τύπου στο Davos, που μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ - World Economic Forum.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συμπεριλάβουμε τη Ρωσία σε αυτή τη διαδικασία.
Δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν η Ρωσία δεν έχει τον λόγο της», τόνισε o Ignazio Cassis.
Ο Ignazio Cassis πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συζητήσεις.
Τόνισε ότι αυτό το θέμα πιθανότατα θα απαιτήσει μεσολάβηση από άλλα κράτη.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη χωρίς τη Ρωσία, σημείωσε ο υπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι εκπρόσωποι 83 χωρών συμμετέχουν στην τρέχουσα συζήτηση για τη «φόρμουλα για την ειρήνη της Ουκρανίας» που συγκλήθηκε στο Davos.
Σύμφωνα με τον Ignazio Cassis, η Κίνα δεν συμμετέχει, αλλά παρίστανται η Ινδία , η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, επίσης μέλη των BRICS.
Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας διεξάγεται από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου 2024.
Η «φόρμουλα ειρήνης», που αναπτύχθηκε και προωθείται από την Ουκρανία, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων πολέμου» που αποδίδονται στη Ρωσία.
Στη Ρωσία, αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται εκτός πραγματικότητας.

Andrei Ermak (Σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos, υπήρξαν εκκλήσεις για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά αυτό είναι απαράδεκτο για την Ουκρανία, δήλωσε ο Andrei Ermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε στην ιστοσελίδα του WEF.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση δεν μπορούν να έχουν απολύτως ομόφωνη θέση για το θέμα αυτό. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι όλων των χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις «σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Andrei Ermak
«Αλλά, φυσικά, έχουμε διαφορετικές σκέψεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να καθίσουμε αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά εξηγούμε πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά γιατί αυτό είναι απαράδεκτο τώρα.
Πολύ σημαντικό ακούστε τους πάντες», τόνισε.
Ως λόγους για την υποτιθέμενη αδυναμία διαλόγου, ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο παρελθόν είχαν γίνει πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων υπό την μορφή της Νορμανδίας και του Μινσκ.
Είπε επίσης ότι το Κίεβο δεν συμφωνεί τώρα στο πάγωμα της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Ermak, η Ουκρανία «ελπίζει και πιστεύει» ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα συμφωνήσει τελικά για την κατανομή κεφαλαίων.
Πρόσθεσε ότι είναι «θετικός» στο να περιμένει βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από «Ευρωπαίους συναδέλφους και φίλους» και ελπίζει ότι η υποστήριξη από τους συμμάχους θα συνεχιστεί.
Επιπλέον, ο Ermak μίλησε για διαφωνίες στο φόρουμ σχετικά με τρόπους επίτευξης ειρήνης.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι σε μείζονα ζητήματα όλες οι χώρες τηρούν μια κοινή θέση.

Shapps (υπ. Άμυνας Μ. Βρετανίας): Καθοριστικό το 2024 για Ουκρανία - Είμαστε σε έναν προπολεμικό κόσμο

Το 2024 θα είναι καθοριστικό για τη μοίρα της Ουκρανίας υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα αμυντικά σχέδια της Μ. Βρετανίας.
«Το 2024 πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής.
Για την Ουκρανία θα είναι μια χρονιά, κατά την οποία θα αποφασιστεί η τύχη της χώρας.
Για τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι η μεγαλύτερη χρονιά για τη Δημοκρατία στην ιστορία της, καθώς σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα συμμετάσχει σε εκλογές» υποστήριξε ο Shapps, ο οποίος τόνισε πως το Λονδίνο δεν πρόκειται να αρνηθεί τη στήριξη του στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του 2024 αναφέροντας πως η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι υπαρξιακής σημασίας για τη Μ. Βρετανία.
Παράλληλα είπε πως η Μ. Βρετανία εργάζεται για την αύξηση των αμυντικών της δαπανών, αναφέροντας πως το 2024 ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια λίρες για πρώτη φορά στην ιστορία.
«Τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης έχουν κλονιστεί στον πυρήνα τους.
Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής.
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι τώρα απλώς μια μακρινή ανάμνηση.
Περνάμε από έναν μεταπολεμικό κόσμο σε έναν προπολεμικό» υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος κάλεσε τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Rustem Umerov (Ουκρανός υπουργός άμυνας): Δεν μπορώ να αποκαλύψω το πολεμικό σχέδιο της Ουκρανίας για το 2024

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Davos της Ελβετίας, αρνήθηκε να μιλήσει για το σχέδιο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για το 2024. «Μόνο η Ουκρανία και οι εταίροι της γνωρίζουν ποιο είναι το σχέδιο για το 2024», τόνισε ο Rustem Umerov
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Zelensky τόνισε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ότι του είχε παρουσιαστεί ένα σχέδιο στρατιωτικής δράσης για το 2024, η πιθανή απουσία του οποίου είχε προκαλέσει στο παρελθόν επικρίσεις στη χώρα.
Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ο Zelensky σημείωσε ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να «κατασκευάσει περισσότερα όπλα τον επόμενο χρόνο» και έχει «σαφές πρόγραμμα ήδη από τον Ιανουάριο».

Philip Breedlove (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Η αδράνεια θα οδηγήσει σε πλήρη ήττα της Ουκρανίας, υπάρχουν 3 σενάρια

Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σε δύο από τα οποία θα κερδίσει η Ρωσία, αυτή την άποψη εξέφρασε ο πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Philip Breedlove, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek .
«Αν εμείς η Δύση δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό που κάνουμε τώρα, η Ουκρανία θα χάσει τελικά, γιατί η Ρωσία έχει περισσότερους ανθρώπους και οπλικά συστήματα».
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Δύση θα αρνηθεί τη βοήθεια στην Ουκρανία, κάτι που θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες ακόμη απώλειες μεταξύ των Ουκρανών και στην πλήρη «υποταγή» της Ουκρανίας στη Ρωσία, πιστεύει ο στρατηγός.
Ο Breedlove πρότεινε επίσης ότι εάν η Δύση έδινε στην Ουκρανία «ότι χρειάζεται», θα μπορούσε να «κερδίσει» τη σύγκρουση, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς σήμαινε αυτή η νίκη.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky εξασθενεί.

Αποκάλυψη Bild: Συνολικά 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα επιτεθούν στην Ρωσία την Ημέρα Χ… μετά την βαριά ήττα των Ουκρανών

Η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025, γράφει σχετικά η Bild αναφερόμενη σε ένα απόρρητο έγγραφο της Bundeswehr.
«Την Ημέρα Χ», σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της Bundeswehr, ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ θα δώσει εντολή να μεταφερθούν 300.000 στρατιώτες στην ανατολική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 30 χιλιάδων στρατιωτών της Bundeswehr», αναφέρει η Bild.
Σύμφωνα με την Bild, η κλιμάκωση φέρεται ήδη να ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2024 με την έναρξη της ενεργού επίθεσης της Ρωσίας κατά των θέσεων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με το άρθρο, θα τελειώσει με την υποχώρηση και την ήττα του Ουκρανικού στρατού.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας και της Δύσης, με αποκορύφωμα την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ και το αναπόφευκτο ξέσπασμα του πολέμου το καλοκαίρι του 2025, περιγράφονται μέχρι την ακριβή τοποθεσία και τον μήνα», υποστηρίζει η Bild.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο πιθανή τοποθεσία για σύγκρουση θα είναι ο διάδρομος Suwalki μεταξύ της Λευκορωσίας και της περιοχής του Καλίνινγκραντ.
Ωστόσο, οι συντάκτες του άρθρου αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα πώς θα τελειώσει αυτή η υποθετική κλιμάκωση.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Ρωσία: Ουδέν σχόλιο, ανυπόστατο το δημοσίευμα της Bild

Ουδέν σχόλιο ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο αναφέρει ότι η Γερμανία ετοιμάζεται για πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2025.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, επισημαίνοντας μόνο πως η εν λόγω εφημερίδα το τελευταίο διάστημα δεν φείδεται να δημοσιεύει ανυπόστατες ειδήσεις.
«Δεν θα ήθελα να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο για αυτό το δημοσίευμα της Bild» υποστήριξε ο Peskov.

Δεν διαψεύδουν τη Bild οι Γερμανοί

Δεν διαψεύδει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.
«Η εξέταση διαφόρων σεναρίων, ακόμα και αν αυτά είναι εξαιρετικά απίθανο να πραγματοποιηθούν, αποτελεί μέρος της καθημερινής στρατιωτικής πρακτικής, ειδικά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Korotchenko (Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής): Μυθοπλασίες κίτρινου Τύπου τα περί πολέμου της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ το 2025

Για μυθοπλασίες κίτρινου Τύπου κάνει λόγο ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Igor Korotchenko αναφερόμενος στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία ετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας το 2025.
«Το δημοσίευμα αυτό αναδύει τον κιτρινισμό για τον οποίο φημίζεται η Bild.
Η Ρωσία είναι πλήρως επικεντρωμένη στην επίτευξη των στόχων και των σκοπών που έχουν τεθεί με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, μετά την οποία θα αναπτύξει και θα δημιουργήσει μια ολόκληρη δέσμη σχέσεων με τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου.
Η ένταση με το ΝΑΤΟ θα παραμείνει, αλλά στο πλαίσιο… ενός Ψυχρού Πολέμου.
Η Μόσχα σίγουρα δεν επιθυμεί να οδηγήσει αυτή την ένταση σε μια θερμή σύγκρουση» τονίζει ο Ρώσος αναλυτής.

McGregor (Αμερικάνος Συνταγματάρχης): Τελείωσε ως κράτος η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει πάψει να υπάρχει ως κράτος υποστήριξε ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«Φοβάμαι ότι η πικρή αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία έχει φτάσει στο τέλος της ως κράτος.
Αλλά θα συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι ακόμα υπάρχει, μέχρι αυτό να σταματήσει να ισχύει τελείως» είπε ο McGregor μιλώντας στο γερμανικό κανάλι Die Weltwoche στο Youtube.
Σύμφωνα με τον McGregor, αποτέλεσμα της σύγκρουσης που προκλήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Ουάσιγκτον, είναι ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι απίστευτα θλιβερή: εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει την χώρα, το ποσοστό γεννήσεων έχει καταβαραθρωθεί και αυτό παρά τις απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Ο Γενικός Εισαγγελέας τελικά παραδέχθηκε δημόσια ότι οι Ουκρανοί έχουν χάσει 500.000 στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Τι έκπληξη!» είπε ο McGregor αναφερόμενος στις δηλώσεις του Yuriy Lutsenko, ο οποίος στις αρχές Ιανουαρίου υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός μετρά 500.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες.

Edgar Naujok (AfD): Ο Zelensky ψάχνει λεφτά, η Γερμανία λανθασμένα βοηθάει την Ουκρανία

Το μέλος της Bundestag του κόμματος Alternative for Germany (AfD) Edgar Naujok επέκρινε τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης σε συνέντευξή του στην Deutschland Kurier και είπε ότι ο Vladimir Zelensky ψάχνει μόνο «πού μπορεί να βρει κάτι άλλο».
Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες «απομακρύνονται όλο και περισσότερο» από την κατάσταση στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί αφήνουν τελικά την ιστορία.
Ο Vladimir Zelensky ψάχνει να δει πού μπορεί να βρει κάτι άλλο», τόνισε ο βουλευτής.
«Τι κάνουμε; Αντικαθιστούμε γρήγορα τις Η.Π.Α.
Από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ο προϋπολογισμός για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αυξήθηκε σε οκτώ δισεκατομμύρια.
Τα έχουμε ή δεν τα έχουμε.
Είναι απαραίτητο; αναρωτήθηκε ο Edgar Naujok.
Ο βουλευτής Edgar Naujok χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση «παράλογη», λέγοντας ότι η Γερμανία έχει πέσει από την 8η στην 26η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ανάπτυξης.
Κατά τη γνώμη του, κάποια στιγμή «εμείς οι ίδιοι θα χρειαστούμε βοήθεια» και στην περίπτωση της Ουκρανίας «απλά πετιούνται τα χρήματα», κάτι που «απλά δεν είναι καλό».
Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε και τις διαμαρτυρίες των Γερμανών αγροτών, σημειώνοντας ότι «οι αγρότες δεν έχουν πια πιρούνια», αλλά έχουν «τρακτέρ».
«Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό.
Κάποια στιγμή πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Oleg Starikov (Πρώην Συνταγματάρχης Ουκρανικής SBU): Το ΝΑΤΟ δεν θα πολεμήσει με τη Ρωσία για την Ουκρανία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα εισέλθει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Oleg Starikov πρώην συνταγματάρχης της SBU.
Είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ να πολεμήσει με τη Ρωσική Ομοσπονδία; Όχι» τόνισε ο Oleg Starikov.
Επίσης σημείωσε ότι μεμονωμένα μέλη της συμμαχίας δεν είναι σε θέση να πολεμήσουν με τη Ρωσία.
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Πολωνία μπορεί μόνο να κάνει τολμηρές επιθέσεις κατά της Ρωσίας, αλλά όχι να πολεμήσει η Γερμανία , η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία επίσης δεν έχουν την πολυτέλεια να ξεκινήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση.
Ο Oleg Starikov πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία επειδή η Μόσχα έχει πυρηνικά όπλα.

Roland Kater (Γερμανός αντιστράτηγος): Οι ρώσοι κερδίζουν επειδή έχουν το πάνω χέρι παντού, έχουν μεγάλη υπεροχή

Ο ρωσικός στρατός έχει σημαντική υπεροχή έναντι των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, δήλωσε στο κανάλι Welt ο Roland Kater απόστρατος Αντιστράτηγος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Σήμερα, αξιολογώ την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο: οι Ρώσοι έχουν ένα πλεονέκτημα», τόνισε ο Roland Kater.
Επίσης ανέφερε ότι οι προφανείς επιτυχίες του ρωσικού στρατού υπονομεύουν το ηθικό των Ουκρανών.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό κατέλαβε πιο πλεονεκτικές γραμμές και θέσεις και απέκρουσε επίσης μια επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα στην κατεύθυνση Zaporozhye, οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε 230 στρατιώτες.

Alexey Getman (Ουκρανός ειδικός): Οι ρωσικές δυνάμεις γνωρίζουν όλες τις συντεταγμένες και χτυπάμε με ακρίβεια

Ο ρωσικός στρατός γνωρίζει την τοποθεσία όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός Alexey Getman.
«Γνωρίζουν πολύ καλά την τοποθεσία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, γιατί όλα είναι σε ανοιχτές πηγές: πού βρίσκονται οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη στρατιωτική παραγωγή.
Μπορείτε ακόμη να βρείτε τις ακριβείς συντεταγμένες τους, τα ακριβή ονόματά τους και τι παράγουν».
Ο Alexey Getman σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές, σε προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, αποχαρακτήρισαν οι ίδιες όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Αυτό δεν είναι απλώς λάθος, είναι έγκλημα, γιατί εκεί καταλήγει», κατέληξε ο Alexey Getman.
Στις 13 Ιανουαρίου 2024, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν ομαδικό χτύπημα με όπλα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η Ουκρανία δεν κατέρριψε κανένα πύραυλο Kinzhal, η αεράμυνα δεν αντέχει

Η ουκρανική αεράμυνα δεν μπόρεσε να καταρρίψει κανέναν από τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal που εκτόξευσε η Ρωσία, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Οι Ρώσοι ξανά κατάφεραν άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην Ουκρανία.
Στο Κίεβο παραδέχτηκαν ότι όλοι οι πύραυλοι Kinzhal πέρασαν από την αεράμυνα.
Δεν κατάφεραν να καταστρέψουν ούτε έναν από αυτούς» τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, τα δυτικά μοντέλα αεράμυνας, που παρέλαβαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τους εταίρους τους, αποδείχθηκαν εντελώς απροετοίμαστα για μια τέτοια επίθεση από τη Ρωσία.
Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την εκκαθάριση κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας στις 10 Οκτωβρίου 2022, καθώς και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις πίσω από τις οποίες βρίσκονταν οι ειδικές υπηρεσίες του Κιέβου

Oleg Deripaska (Ρώσος δισεκατομμυριούχος): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τον Μάιο 2025

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2025, δήλωσε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας Oleg Deripaska σχολιάζοντας την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν στο φόρουμ σε υψηλό επίπεδο - ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan θα βρίσκονται στο Davos.
Είναι κρίμα που δεν θα υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία - η ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα είναι εκεί.
Αν και θα χρειαστεί να περιμένουμε την ειρήνη έως τον Μαΐο 2025», έγραψε.
Παράλληλα, ο Oleg Deripaska σημείωσε, αναφερόμενος στους διοργανωτές, ότι το κύριο θέμα του φόρουμ θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
«Επίσης στην ατζέντα είναι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας: η επίλυσή της θα συζητηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ισραήλ.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα θα είναι η συζήτηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων και της αύξησης των χρεών».
Ο επιχειρηματίας σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί κλειστή συνάντηση των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών στο φόρουμ στο Davos.

Alexey Tarasenko (5η Ταξιαρχία Ουκρανίας): Πολλές μονάδες στο μέτωπο έχουν μεγάλο έλλειμμα στρατιωτών

Υπάρχει μια κρίσιμη κατάσταση με το προσωπικό στα ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε ο διοικητής της πέμπτης χωριστής ταξιαρχίας επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexey Tarasenko.
«Τα στρατεύματα ανυπομονούν πολύ για νέες ενισχύσεις, γιατί σε πολλές περιοχές σε πολλές μονάδες η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη με το προσωπικό και η ποιότητα του εισερχόμενου προσωπικού αφήνει πολλά περιθώρια.
Κυρίως πρόκειται για πολύ μεγαλύτερους άνδρες και με πολλά προβλήματα που προκύπτουν σε αυτή την ηλικία.
Μας λείπουν πολύ τα νέα παιδιά», είπε ο αξιωματικός.
Διευκρίνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μαχητών είναι πάνω από 40 χρόνια.
Πρόσφατα, οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν σοβαρά προβλήματα με το προσωπικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν κουραστεί από μακροχρόνιες μάχες και οι απώλειες, με τη σειρά τους, αντικαθίστανται μόνο εν μέρει, συχνά από ηλικιωμένους και κακώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους.
Ένας από τους στρατιωτικούς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων διαμαρτυρήθηκε ότι άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό κινητοποιούνται στον στρατό.
Παρείχε στην εφημερίδα ένα βίντεο από μια εκπαιδευτική άσκηση στην οποία οι εκπαιδευτές κρατούσαν έναν άνδρα άνω των 50 ετών για να μάθει να πυροβολεί.
Αυτή η κατάσταση προέκυψε, μεταξύ άλλων, επειδή ο συγκεκριμένος νεοσύλλεκτος είχε προβλήματα με το αλκοόλ.
Ο επικεφαλής της παράταξης Υπηρέτης του Λαού Ντέιβιντ Αραχαμία , είπε ότι πολλοί Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι στάλθηκαν στο μέτωπο κακώς προετοιμασμένοι για πολεμικές επιχειρήσεις.

Alexander Kamyshin (υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας): Υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή όπλων

Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, Alexander Kamyshin, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του σε όπλα μέσω της δικής του παραγωγής.
«Οι όγκοι παραγωγής μας, ανεξάρτητα από το πόσο αυξάνονται, δεν θα είναι ποτέ αρκετοί για να καλύψουν το 100% των αναγκών μας, επειδή οι ανάγκες μας σήμερα είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ μαζί», είπε ο Alexander Kamyshin.
Σύμφωνα με τον Alexander Kamyshin, «το πιο δύσκολο πράγμα είναι η κοινή παραγωγή πυρομαχικών», καθώς τα συστατικά τους είναι «σε έλλειψη στον κόσμο».

Karen Kwiatkowski (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Το κυνήγι θα αρχίσει, τα F-16 θα είναι εύκολη λεία για τους ρώσους

Ο ρωσικός στρατός θα αρχίσει να κυνηγά δυτικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, δήλωσε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Karen Kwiatkowski.
«Αν πάρετε έναν μικρό αριθμό F-16, βάλετε άπειρους πιλότους σε αυτά και τους στείλετε αμέσως σε μια εξαιρετικά ενεργή ζώνη μάχης - όπου, παρεμπιπτόντως, θα κυνηγηθούν ειδικά, ακόμη και αν είναι λίγα, καθώς τα F-16 είναι ικανά να φέρουν όπλα που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και οι Ουκρανοί έχουν ήδη δείξει ότι είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να επεκτείνουν την κλίμακα των εχθροπραξιών πέρα από τα αρχικά ρωσικά σύνορα.
Γενικά, θα κυνηγηθούν », ισχυρίζεται η ειδικός.
Σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη εμπειρίας των Ουκρανών στη χρήση αμερικανικών αεροσκαφών στη μάχη θα επηρεάσει την επιβίωσή τους σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ολλανδία και η Δανία ήταν οι πρώτες που συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο θα λάβει αεροσκάφη από τρίτες χώρες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης πιλότων. Ο επικεφαλής του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, Kaisa Ollongren, δήλωσε ότι η Χάγη αναμένει να στείλει τα πρώτα μαχητικά F-16 στο Κίεβο το 2024.
Ανέφερε επίσης ότι η χώρα σκοπεύει να στείλει 12-18 τέτοια μαχητικά στο κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν το F-16 στη Ρουμανία .
Όπως τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Χάγη, Alexander Shulgin, η Ολλανδία «κλείνει τα μάτια» στο γεγονός ότι η προμήθεια των μαχητικών F-16 της θα οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους πολίτες της.
Η Δανία θα προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία έξι μήνες αργότερα από το προγραμματισμένο.

Yuriy Ignat (Εκπρόσωπος Ουκρανικής αεροπορίας): Θα είναι πολύ δύσκολη η συντήρηση F-16

Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει μαχητικά F-16, δήλωσε ο Yuriy Ignat, σύμβουλος της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Σήμερα έχουμε τέσσερις τύπους σοβιετικών αεροσκαφών, θέλουμε επίσης να πάρουμε το δυτικό F-16, όλο αυτό είναι πολύ, πολύ δύσκολο, ειδικά η συντήρηση διαφορετικών τύπων εξοπλισμού».
Ταυτόχρονα, ο Yuriy Ignat σημείωσε ότι στο μέλλον η Ουκρανία θα πρέπει να στραφεί σε δυτικά μαχητικά και ελικόπτερα.
«Η υποδομή για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι αρκετά τυπική, αλλά κάθε τύπος αεροσκάφους επιβαρύνει επιπλέον την παροχή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του», πρόσθεσε.

Ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέθανε στην Ουκρανία

Ο στρατηγός Stanislav Pavlovich των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πέθανε στην Ουκρανία, αναφέρει η Διοίκηση της Δυτικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα αίτια του θανάτου του στρατιώτη δεν έχουν γίνει γνωστά.
Το 2008-2013, ο Pavlovich ηγήθηκε της δυτικής αεροπορικής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, συνέχισε να πετά με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Οι Ηνωμένες Πολιτείες πειραματίζονται με στελέχη του ιού της ευλογιάς

Αμερικανοί στρατιωτικοί βιολόγοι διεξάγουν πειράματα με στελέχη του ιού της ευλογιάς, παρά την απαγόρευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντιστράτηγος Igor Kirillov.
«Παρά την απαγόρευση από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, οι υπάλληλοι του Ερευνητικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων του αμερικανικού στρατού διεξήγαγαν αεροβιολογικά πειράματα χρησιμοποιώντας δύο στελέχη του ιού της ευλογιάς» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την ανάλυση εγγράφων που σχετίζονται με τις βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Kirillov, αυτή η κατάσταση καταδεικνύει σαφώς την απορριπτική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στα διεθνή ζητήματα βιοασφάλειας.
«Μια τέτοια εργασία μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση επιδημίας έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει γίνει ευαίσθητο στην ευλογιά και άλλους ορθοποξοϊούς ως αποτέλεσμα της απώλειας της ανοσίας της αγέλης.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων και η αύξηση της επίπτωσης του ιού της ευλογιάς των αγελάδων στον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε ο αντιστράτηγος..

Ο κυβερνήτης της περιοχής Bryansk ανακοίνωσε τον βομβαρδισμό του χωριού Sushany από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

Αρκετά διοικητικά κτίρια υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του χωριού Syshany στην περιοχή Bryansk από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε επίσης, δήλωσε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Μπογκομάζ στο κανάλι του στο Telegram.
«Ουκρανοί τρομοκράτες βομβάρδισαν το χωριό Sushany, στην περιοχή Klimovsky.
Δεν υπάρχουν θύματα.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, αρκετά διοικητικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε», ενημέρωσε ο επικεφαλής της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Bogomaz, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι επιχειρησιακές υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου. Οι κατεστραμμένες ταξιαρχίες άρχισαν εργασίες αποκατάστασης.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε drone στο Belgorod

Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν drone κοντά στο Belgorod, ανέφερε ο κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov στο κανάλι του στο Telegram.
Ειδικότερα, στην περιοχή Belgorod, ένα UAV που πλησίαζε στην πόλη καταρρίφθηκε από την αεράμυνα, έγραψε ο επικεφαλής της περιοχής.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπήρξαν θύματα.
Δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές, πρόσθεσε ο Gladkov
Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι περίπου στις 20:30 ώρα Μόσχας, ο στρατός κατέστρεψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Belgorod.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβαρδίζουν τακτικά τις κεντρικές και παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, πραγματοποιώντας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πραγματοποιώντας δολιοφθορές.
Την περασμένη Παρασκευή, οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν ένα άλλο εχθρικό drone πάνω από την περιοχή του Belgorod.

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_14_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_14_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_14_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_14_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_14_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης