Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίγυπτος – Κίνα: Σε κοινή γραμμή για Ερυθρά Θάλασσα, Γάζα και Παλαιστινιακό Κράτος

Αίγυπτος – Κίνα: Σε κοινή γραμμή για Ερυθρά Θάλασσα, Γάζα και Παλαιστινιακό Κράτος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, επισκέφτηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 την Αίγυπτο όπου είχε συναντήσεις με τους Sameh Shoukry και Abdel-Fattah al-Sisi
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi , βρέθηκε στην Αίγυπτο όπου είχε συναντήσεις με τους Sameh Shoukry και Abdel-Fattah al-Sisi .
Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, ο  Wang ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Houthi της Υεμένης που ευθύνονται γι’ αυτές.
«Η Κίνα απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία», δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας υπονοώντας τους Ηouthi, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές και εναντίον της Δύσης.
«Πρέπει κανείς να αποφεύγει να ρίχνει λάδι στη φωτιά των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε, φωτογραφίζοντας ως ενισχυτικά της έντασης τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά στόχων στην Υεμένη.
Ο Wang πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο όλα τα μέρη να διατηρήσουν από κοινού την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών, σύμφωνα με τον νόμο, και να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των χωρών που βρίσκονται και στις δύο πλευρές της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κίνας απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Κατά την κοινή συνέντευξή τους, οι κ. Wang και Shoukry τάχθηκαν, επίσης, υπέρ της δημιουργίας «ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο υπουργοί ζήτησαν τη διεξαγωγή «μιας διεθνούς συνόδου κορυφής για την ειρήνη», η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης