Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην ατζέντα «καταστροφής» του Davos 2024, κυριαρχούν 4 θέματα: Κλίμα, συγκρούσεις, ο νέος Ψυχρός πόλεμος, το... χάος

Στην ατζέντα «καταστροφής» του Davos 2024, κυριαρχούν 4 θέματα: Κλίμα, συγκρούσεις, ο νέος Ψυχρός πόλεμος, το... χάος
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει ήδη παλέψει με την πανδημία και την ύφεση, αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να έρχονται - Φέτος εστιάζει στο θέμα «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη»
Ως αντζέντα... καταστροφής μπορεί να χαρακτηριστεί η ατζέντα του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) 2024 που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Davos της Ελβετίας, καθώς σε αυτήν κυριαρχούν «4 C»: Conflict, (the new) Cold war, Clima, Chaos, ήτοι οι πολεμικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, ο νέος Ψυχρός πόλεμος και το... Χάος!
Μπορεί όλα να είναι έτοιμα για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που αποφασίζει τις τύχες του κόσμου, η γενική διάθεση όμως των 2.800 συμμετεχόντων κάθε άλλο παρά χαρούμενη είναι, καθώς οδεύουν προς τη μικρή πόλη των Άλπεων που αποτύπωσε εκπληκτικά ο Thomas Mann στο μυθιστόρημά του The Magic Mountain, γιατί....

Τα 4 «C» κυριαρχούν Conflict, Cold war, Clima, Chaos στη συνάντηση με τίτλο: «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη».

Στην φετινή συνάντηση, κυριαρχούν τέσσερα καταστροφικά «C»: Conflict, (the new) Cold war, Clima, Chaos ή, Σύγκρουση, ο νέος Ψυχρός πόλεμος, το Κλίμα και το Χάος, που μπορεί να επιφέρει η κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης από εχθρικά κράτη και εγκληματίες.
Η ετήσια σύνοδος θα φιλοξενήσει κυβερνήσεις από περισσότερες από 100 χώρες, καθώς και όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.
Παρόντα θα είναι και υψηλόβαθμα στελέχη βιομηχανίας, ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Ως συνήθως, θα υπάρξουν πολλά πάρτι και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα κλείσουν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά το όνειρο του WEF για έναν ειρηνικό, ευημερούν, παγκοσμιοποιημένο κόσμο έχουν καταρρεύσει από τις πρόσφατες εξελίξεις.
«Αντιμετωπίζουμε έναν κατακερματισμένο κόσμο και αυξανόμενους κοινωνικούς διχασμούς, που οδηγούν σε διάχυτη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.
Πρέπει να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη στο μέλλον μας προχωρώντας πέρα από τη διαχείριση κρίσεων, εξετάζοντας τις βαθύτερες αιτίες των σημερινών προβλημάτων και χτίζοντας μαζί ένα πιο πολλά υποσχόμενο μέλλον», τόνισε ο «Mr Davos» Klaus Schwab ο ιδρυτής του φόρουμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εκτελεστικός πρόεδρος του οργανισμού.

Το φετινό θέμα είναι το «Rebuilding Trust», δηλαδή «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη» και χωρίζεται ουσιαστικά σε τέσσερις κατηγορίες:

-την επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο
-την δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για μια νέα εποχή
-την τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία
-μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το ζήτημα της Ουκρανίας.
«Μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που συνεδριάζει ετησίως, η Ουκρανία και η Ελβετία φιλοξενούν περίπου 120 συμβούλους εθνικής ασφάλειας για τον τέταρτο γύρο της συνάντησης για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και αποτελείται από ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις από τότε στην Κοπεγχάγη, την Τζέντα, τη Μάλτα και τώρα στο Νταβός της Ελβετίας
Στις συνομιλίες δεν εμπλέκεται η Ρωσία.
Η Μόσχα απέρριψε το σχέδιο για την ειρήνη, λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

Ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas και οι Houthi

Οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από μαχητές Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν υπογραμμίζουν τους κινδύνους του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Μέχρι στιγμής, οι φόβοι ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα οδηγούσαν σε επανάληψη του ενεργειακού σοκ του 1973 – μια τετραπλάσια αύξηση του κόστους του αργού – έχουν αποδειχθεί αβάσιμοι, εν μέρει επειδή η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν ασθενής, αλλά και επειδή οι μάχες έχουν σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε στη Γάζα.
Η μακρά αλλαγή της διαδρομής των φορτηγών πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει δώσει ένα στίγμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στον Λίβανο.

Δύο κίνδυνοι που κάποτε έμοιαζαν να είναι σύννεφα στον μακρινό ορίζοντα έχουν γίνει τώρα άμεσοι κίνδυνοι: Η τεχνητή νοημοσύνη, ο πόλεμος

Στην ετήσια έκθεση παγκόσμιων κινδύνων του WEF κυριαρχούσαν οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη, μια τεχνολογία που έχει κάνει άλματα από το περσινό Davos, θα χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς και ότι ο χρόνος τελειώνει για να αποτρέψει την παγκόσμια θέρμανση να φτάσει σε οριακό σημείο.
Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή απομείωσαν τους τελευταίους μήνες το βάρος και η προσοχή στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος σύντομα μπαίνει στον τρίτο χρόνο.
Η Ουκρανία και η Ελβετία θα φιλοξενήσουν περίπου 120 συμβούλους εθνικής ασφάλειας από την Κυριακή στο Νταβός, στην τελευταία μιας σειράς συναντήσεων για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου.
Αλλά με τη Ρωσία να μην εμπλέκεται στις συνομιλίες, υπάρχει μικρή πιθανότητα να τελειώσει η σύγκρουση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, θα προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού όταν μιλήσει στο WEF την Τρίτη 16/1.
Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση της στρατιωτικής του βοήθειας στα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες από τον Απρίλιο, 200 εκατομμύρια λίρες περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ηγέτες

Ο Zelensky είναι ένας από τους περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο φετινό Νταβός: μια λίστα που περιλαμβάνει επίσης τον Γάλλο Emmanuel Macron και τον νέο ελευθεριακό πρόεδρο της Αργεντινής, Javier Milei.
Ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping, δεν θα παρευρεθεί, αλλά το Πεκίνο θα εξακολουθεί να στέλνει μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Li Qiang.
Η ομιλία του Li θα αναλυθεί προσεκτικά για τυχόν σημάδια θέρμανσης στην ολοένα και πιο παγωμένη σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ύφεση

Δεν είναι όλα άσχημα νέα.
Πριν από ένα χρόνο, υπήρχαν φόβοι για παρατεταμένη και επώδυνη ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλότερο πληθωρισμό στη Δύση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Στις αρχές του 2024, ο πληθωρισμός μειώνεται και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν περικοπές στο επίσημο κόστος δανεισμού.
Αν και η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υποφέρουν ακόμη από τεχνικές ύφεση, ο πόνος μοιάζει να είναι βραχύβιος.
Ακόμα κι έτσι, κάθε αισιοδοξία θα περιοριστεί.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί από τον Covid, μια κρίση κόστους ζωής και τον πόλεμο.
Στο Νταβός 2024, η συζήτηση στο περιθώριο θα είναι τι μπορεί να πάει στραβά στη συνέχεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης