Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση της Κίνας: Να γίνει σεβαστό το καθεστώς ανεξαρτησίας της Υεμένης - Παράνομη η επίθεση από τις ΗΠΑ

Ηχηρή παρέμβαση της Κίνας: Να γίνει σεβαστό το καθεστώς ανεξαρτησίας της Υεμένης - Παράνομη η επίθεση από τις ΗΠΑ
Η διεθνής κοινότητα δεν νομιμοποίησε ποτέ κάποιο κράτος να χτυπήσει άλλο κυρίαρχο κράτος, σημειώνει ο ΥΠΕΞ της Κίνας Wang Yi
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο, ζήτησε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Υεμένης και να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
«Είναι απαραίτητο να σεβαστούμε την κυριαρχία της Υεμένης και άλλων χωρών που έχουν πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να ρίχνουμε βενζίνη στη πυρκαγιά», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Al-Ahram.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με ανησυχία».
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, η χώρα του απορρίπτει τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Υεμένης.
«Η διεθνής κοινότητα δεν άφησε ποτέ κανένα κράτος να πραγματοποιήσει χτυπήματα στην Υεμένη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα πηγάζουν από την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και απειλούν ολόκληρη την παγκόσμια τάξη.
Το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες σε πολλές πόλεις της Υεμένης, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι η στρατιωτική ενέργεια διατάχθηκε ως απάντηση σε «πρωτοφανείς επιθέσεις των Houthi» στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι τα πλήγματα έγιναν στο πλαίσιο αυτοάμυνας.
Μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Houthi προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν επιδρομές στο ισραηλινό έδαφος ενώ θα απαγορεύουν στα πλοία που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος να περνούν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Bab el-Mandeb το Τελ Αβίβ να τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Hamas στον εμπόλεμο θύλακα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (CENTCOM), η ομάδα των ανταρτών της Υεμένης έχει επιτεθεί σε περισσότερα από 20 φορτηγά και πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης