Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εποχή για την Δανία: Ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο Φρειδερίκος Ι' μετά την παραίτηση της μητέρας του Μαργκρέτε Β'

Νέα εποχή για την Δανία: Ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο Φρειδερίκος Ι' μετά την παραίτηση της μητέρας του Μαργκρέτε Β'
«God Save the King», αναφώνησε η μητέρα του Μαργκρέτε πριν αποχωρήσει
Ο Φρειδερίκος Ι' είναι πλέον ο βασιλιάς της Δανίας, μετά την επίσημη παραίτηση της μητέρας του, βασίλισσας Μαργαρίτας Β'.
Η τελετή παραίτησης, ανάδειξης ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής 14/1, με την υπογραφή ενός εγγράφου παραίτησης με το οποίο μεταβίβασε το στέμμα στον γιο της και την Μαργαρίτα να παραχωρεί την καρέκλα της στο Κρατικό Συμβούλιο, στον νέο βασιλιά, ενώ προτού αποχωρήσει, αναφώνησε: «God Save the King», όπως μετέδωσε το BBC.
Ακολούθως τον νέο βασιλιά ανακήρυξε στους χιλιάδες Δανέζους που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το παλάτι Christianborg η πρωθυπουργός Mete Frederiksen.

Ο νέος βασιλιάς

Ως έφηβος, ο διάδοχος του θρόνου της Δανίας Φρειδερίκος ένιωθε άβολα να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ και αναρωτήθηκε αν υπήρχε τρόπος να αποφύγει να γίνει βασιλιάς.
Μάλιστα φώναζε στις νταντάδες του ότι δεν θέλει να γίνει βασιλιάς.
Ντροπαλός και συγκρατημένος ως παιδί, ο Φρειδερίκος ένιωθε άβολα με την ιδέα της ανάληψης του θρόνου και το γεγονός ότι όλα τα τα φώτα θα ήταν στραμμένα επάνω του.
Σε συνέντευξή του στην δανέζικη εφημερίδα «Berlingske Tidende» το 1996, ο διάδοχος του θρόνου είχε δηλώσει ότι στην εφηβεία του αναρωτιόταν μερικές φορές αν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα του.
«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ άβολο», είχε πει.
Έπαψε να το σκέφτεται, μετά τις σπουδές και τον γάμο του με την κοινή θνητή από την Αυστραλία δικηγόρο Μαίρη την οποία γνώρισε στην πατρίδα της στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2000, και εξελίχθηκε σε μια πολύ δημοφιλή προσωπικότητα της χώρας του
Ο νέος Βασιλιάς της σκανδιναβικής χώρας είναι αθλητής, παρασημοφορημένος στρατιωτικός και οπαδός της ροκ μουσικής.
Εχει πιο ανεπίσημο στυλ από τη μητέρα του, αλλά είναι εξίσου δημοφιλής στην πατρίδα του.
Ο Φρειδερίκος Ανδρέας Ερρίκος Χριστιάν- όπως είναι το πλήρες όνομά του- γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1968, είναι το πρώτο παιδί της Μαργαρίτας και του συζύγου της πρίγκιπα Ερρίκου, ο οποίος απεβίωσε το 2018.
Ο μικρότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ιωακείμ, γεννήθηκε το 1969.
Ο Φρειδερίκος ο 10ος θα λάβει το στέμμα από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄, η οποία σπάει βασιλικές παραδόσεις αιώνων της Δανίας και παραιτείται οικειοθελώς ύστερα από 52 χρόνια βασιλείας και γίνεται επίσημα η πρώτη Δανή μονάρχης που παραιτείται από τον θρόνο εδώ και 500 χρόνια.
Η ανακοίνωση της παραίτησής της ήρθε μετά από πολλές διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν βασίλισσα για μια ζωή, με τους ειδικούς να κάνουν εικασίες για το πώς μπορεί να κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση και γιατί την πήρε τώρα.

Η νέα βασίλισσα και το σκάνδαλο με την κοσμική ερωμένη από το Μεξικό

Η Δανία δεν αποκτά μόνο νέο βασιλιά.
Και, η σύζυγος του πρίγκιπα Φρειδερίκου, η πριγκίπισσα Μαίρη, θα κηρυχθεί βασίλισσα.
Παντρεμένος εδώ και 23 χρόνια με την κατά τέσσερα χρόνια νεότερή του, τη γεννημένη στην Αυστραλία πριγκίπισσα Μαίρη και πατέρας τεσσάρων παιδιών ο Φρειδρίκος απασχόλησε τους τελευταίους μήνες τον διεθνή Τύπο μετά τις φήμες περί εξωσυζυγικής σχέσης του με μια Μεξικανή, με την οποία εθεάθη να κυκλοφορεί μια βραδιά του περασμένου Οκτωβρίου στη Μαδρίτη και, σύμφωνα με την μεξικανική εφημερίδα «Lecturas», ενδέχεται εκείνο το βράδυ να διανυκτέρευσε στην οικία της.
Το ισπανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Lecturas δημοσίευσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες από τη βραδιά του μέχρι πρότινος πρίγκιπα Φρειδερίκου με την Genoveva Kazanova, στη διάρκεια της οποίας έκαναν βόλτα σε πάρκο, επισκέφθηκαν έκθεση έργων Τέχνης σε μουσείο και δείπνησαν μαζί παρακολουθώντας παράσταση φλαμένκο με τα διεθνή σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμη και για διαζύγιο του νέου βασιλικού ζεύγους μετά τις αποκαλύψεις για τις ερωτικές ατασθαλίες του «άτακτου» Φρειδερίκου.
Για πολλούς η βασίλισσα «θυσιάστηκε» για να σώσει τον γάμο του γιου της, μετά τις φωτογραφίες αυτές, ενώ για άλλους «εκβιάστηκε» να παραιτηθεί για να μην ζητήσει η επικείμενη νέα βασίλισσα διαζύγιο.
Ότι και να συμβαίνει, ισως μαθευτεί μετά από χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης