Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πραξικοπηματικά ο Borrell θέλει να εμπλέξει την Ευρώπη στον πόλεμο των ΗΠΑ με τους Houthi – Ρήγμα από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

Πραξικοπηματικά ο Borrell θέλει να εμπλέξει την Ευρώπη στον πόλεμο των ΗΠΑ με τους Houthi – Ρήγμα από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία κράτησαν σαφείς αποστάσεις από τις επιθέσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας από την Παρασκευή (12/1) σε θέσεις των Houthi στην Υεμένη
H ελίτ των Βρυξελλών υποταγμένη στα κελεύσματα των Αμερικανών, επιδικώκει να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ευρύτερη σύγρουση  στη Μεση Ανατολή και συγκεκριμένα με τους Houthi της Υεμένης – καθιστώντας έτσι εκ των πραγμάτων την αντιπαράθεση Ισραήλ Hamas περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι έστειλε πρόταση στις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν μια ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μετά τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης σε πολιτικά πλοία.
Να επισημανθεί ότι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία κράτησαν σαφείς αποστάσεις από τις επιθέσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας από την Παρασκευή (12/1) σε θέσεις των Houthi στην Υεμένη.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Borrell επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία , όπου συζήτησε αυτό το θέμα με την ηγεσία αυτής της αραβικής χώρας.
«Η Σαουδική Αραβία έχει σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Υεμένη και δεν θέλει η σύγκρουση στη Γάζα να θέσει σε κίνδυνο αυτή την προοπτική.
Προτείνω νέα ευρωπαϊκή θαλάσσια επιχείρηση περαν αυτής η οποία ήδη επιχειρεί στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας .
Αμέσως μετά την επιστροφή στις Βρυξέλλες, παρουσίασα αυτήν την πρόταση στα κράτη μέλη της ΕΕ», έγραψε ο Borrell στο ιστολόγιό του στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Σημείωσε ότι σημαντικό μέρος του φορτίου που παραδίδεται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προορίζεται ειδικά για την Ευρώπη και ένας μακρύς αποκλεισμός αυτής της διαδρομής θα οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος μεταφοράς.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Peter Stano, δήλωσε ότι ο Borrell σκοπεύει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με χώρες της ΕΕ για μια πιθανή ειδική ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Υπενθύμισε ότι οποιεσδήποτε αποστολές, πολιτικές και στρατιωτικές, προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, και εγκρίνονται σε υπουργικό επίπεδο στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, ο Stano τόνισε ότι μια τέτοια αποστολή δεν θα δημιουργηθεί στη βάση της αποστολής Atalanta, η οποία εκτελεί «τα δικά της καθήκοντα».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-14_162607.png
Αρνητικές αντιδράσεις

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτό, αλλά δεν θα εμποδίσει μια τέτοια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με τη σειρά της, η Welt ανέφερε ότι η Γερμανία πρόκειται να στείλει τη φρεγάτα Hesse στην Ερυθρά Θάλασσα την 1η Φεβρουαρίου και επίσης να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να αναχαιτίσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthi στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές το βράδυ της Παρασκευής (12/1)  εναντίον στόχων του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν το οποίο κυβερνά την Υεμένη στο βορρά, χαρακτηρίζοντάς το ως απάντηση στις απειλές για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ένα μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου του Ansar Allah, ο Mohammed Ali al-Houthi, το χαρακτήρισε τρομοκρατική βαρβαρότητα και εσκεμμένη και αδικαιολόγητη επίθεση. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, Yahya Sarea, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν 73 επιδρομές στην Υεμένη, σκοτώνοντας πέντε μαχητές των Houthi και τραυματίζοντας άλλους έξι.
US,UK Strikes on Yemen - Sputnik International
Απόστάσεις από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για τις επιθέσεις

Aρκετές χώρες βοήθησαν στον πρόσφατο βομβαρδισμό ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη, αλλά την ίδια ώρα αρκετά κράτη επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από τις αμφισβητούμενες ενέργειες προκαλώντας ρήγμα στη συμμαχία που επιθυμουσαν να διαμορφώσουν οι ΗΠΑ για να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν υλική υποστήριξη στις πρόσφατες επιδρομές ΗΠΑ - Βρετανίας κατά της Υεμένης και υπέγραψαν κοινή δήλωση, μαζί επίσης με τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.
Τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο, απέφυγαν να συνομολογήσουν σε αυτή την τακτική.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία προφανώς κλήθηκε να συμμετάσχει στις επιθέσεις, αλλά αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς ότι η Ρώμη επιδιώκει μια «κατευναστική» πολιτική σχετικά με την τρέχουσα ναυτιλιακή κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Γαλλία επέλεξε επίσης να αποστασιοποιηθεί από τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Παρίσι να ανησυχεί ότι η συμμετοχή σε αυτά τα χτυπήματα θα υπονόμευε τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποτρέψει τη διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στον Λίβανο.
Διπλωμάτης φέρεται επίσης να ανέφερα ανώνυμα ότι η Γαλλία δεν πίστευε ότι οι επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως νόμιμη αυτοάμυνα.
Τέλος, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Margarita Robles δήλωσε ότι η χώρα της «θα είναι πάντα προσηλωμένη στην ειρήνη και τον διάλογο» και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε στη στρατιωτική δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης