Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρεί από την Μέση Ανατολή ο απεσταλμένος των ΗΠΑ που πρότεινε την μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Αποχωρεί από την Μέση Ανατολή ο απεσταλμένος των ΗΠΑ που πρότεινε την μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή θα αποχωρήσει μετά από 3 μήνες διορισμού - Η ανθρωπιστική κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Satterfield.
Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για Ανθρωπιστικά Θέματα Μέσης Ανατολής David Satterfield, που διορίστηκε πριν από τρεις μήνες, θα αποχωρήσει από τη θέση του τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε η εφημερίδα Huffington Post, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει τα σχέδιά του και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Satterfield διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος στις 15 Οκτωβρίου 2023.
Αναμενόταν «να ηγηθεί της διπλωματίας των ΗΠΑ για την επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», ανέφερε το State Department σε δήλωση για τον διορισμό του Satterfield.
Η εφημερίδα δεν έδωσε πληροφορίες για τους λόγους της πιθανής παραίτησης του Satterfield, αλλά πρόσθεσε ότι η τρίμηνη θητεία του Satterfield επικρίθηκε ευρέως.
Ο διπλωμάτης φέρεται να είχε προτείνει τη μετακίνηση κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο, μια ιδέα που συναντήθηκε με τεράστια αντίθεση και αργότερα απορρίφθηκε δημόσια από τις αμερικανικές αρχές.
Επιπλέον, η ανθρωπιστική κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Satterfield.
Πριν διοριστεί ως ειδικός απεσταλμένος, εργάστηκε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Baker στο Πανεπιστήμιο Rice, ενώ υπηρέτησε επίσης, ως απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 και Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία το 2019-2022.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, το παλαιστινιακό κίνημα Hamas εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι μαχητές του παραβίασαν τα σύνορα ανοίγοντας πυρ εναντίον του στρατού και των πολιτών.
Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν και περίπου 240 άλλοι απήχθησαν.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα, διέταξε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα με διακηρυγμένο στόχο την εξάλειψη των μαχητών της Hamas και τη διάσωση των ομήρων.
Πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιδρομών, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
Στις 24 Νοεμβρίου, το Κατάρ μεσολάβησε σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas για μια προσωρινή εκεχειρία και την ανταλλαγή ορισμένων από τους αιχμαλώτους και τους ομήρους, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κατάπαυση του πυρός παρατάθηκε πολλές φορές και έληξε την 1η Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης