Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ασύμμετρος πόλεμος Houthi - ΗΠΑ θα δώσει την... χαριστική βολή στη συλλογική Δύση μετά το ουκρανικό φιάσκο

Ο ασύμμετρος πόλεμος Houthi - ΗΠΑ θα δώσει την... χαριστική βολή στη συλλογική Δύση μετά το ουκρανικό φιάσκο
Γιατί οι Houthi μπορούν να νικήσουν τη συλλογική Δύση  σε αυτόν τον «ασύμμετρο πόλεμο»
Οι Houthi μπορεί αρχικά να φαίνονται να υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό της αρμάδας των ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου που έχει χτυπήσει την Υεμένη, αλλά στρατιωτικά και οικονομικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ευάλωτες από τους Houthi.
Πιο απλά, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, και το Ισραήλ, έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν.
Οι Houthi δεν είναι μόνοι.
Η Hezbollah, που θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές μαχητικές δυνάμεις στον κόσμο σήμερα, έχει περίπου 100.000 άριστα εκπαιδευμένους, με κίνητρα και πολύ καλά οπλισμένους στρατιώτες στο Λίβανο, και βρίσκεται ήδη σε (αδήλωτο, αλλά de facto) πόλεμο με το Ισραήλ και πιθανότατα θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τον Οκτώβριο του 1983...
...η Hezbollah μπόρεσε να σκοτώσει 305 Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες κατοχής με κόστος μόνο 2 KIA από την πλευρά της Hezbollah.

Από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους στρατιώτες, οι 220 ήταν πεζοναύτες των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη απώλεια σε μια μέρα Αμερικανών πεζοναυτών από τη μάχη της Iwo Jima το 1945.

Στον πόλεμο Hezbollah-Ισραήλ του 2006...
...κατά τον οποίο το Ισραήλ εισέβαλε στο νότιο Λίβανο, η Hezbollah μπόρεσε να προκαλέσει «απαράδεκτες απώλειες» στις ισραηλινές δυνάμεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση των δυνάμεων του IDF και την υπογραφή του UNSC1701.
Ενώ οι απώλειες του Λιβάνου ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις ισραηλινές, η σύγκρουση θεωρείται γενικά ως μια τακτική και στρατηγική ήττα για το Ισραήλ.

2024...
Ο Δρ Michael Parenti είπε κάποτε: «Η οικονομική βία είναι σωματική βία σε αργή κίνηση».
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ τη δεκαετία του 1990 οδήγησαν άμεσα στο θάνατο μισού εκατομμυρίου Ιρακινών παιδιών.
Οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να είναι ένα όπλο τόσο θανατηφόρο όσο κάθε βλήμα πυροβολικού ή πύραυλος κρουζ.
Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους ΗΠΑ/ΕΕ θα κάνουν καλό είναι να θυμούνται και τις παραπάνω δύο μάχες προτού συνεχίσουν να κλιμακώνουν μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση πέρα από το σημείο χωρίς επιστροφή.
Η κλιμάκωση μεταξύ της Hezbollah και του Ισραηλινού Στρατού στα νότια σύνορα του Λιβάνου όχι μόνο θα επεκτείνει την τρέχουσα περιοχή σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μπορεί γρήγορα να γίνει σοβαρή απειλή για την ισραηλινή πόλη Χάιφα, μόλις 20 μίλια από τα σύνορα του Λιβάνου.
Η Χάιφα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, με πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους.
Το λιμάνι της Χάιφα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του Ισραήλ σε χωρητικότητα φορτίου και το διυλιστήριο πετρελαίου της Χάιφα (το μεγαλύτερο και ένα από τα δύο μόνο στο Ισραήλ) επεξεργάζεται περισσότερα από 66 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ετησίως, περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια την εβδομάδα.
Το λιμάνι, και ειδικά το διυλιστήριο θα ήταν πρωταρχικοί στόχοι, και σημαντική ζημιά σε καθένα από τα δύο, ειδικά στο διυλιστήριο, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ισραηλινή οικονομία.
Η «μαζική επίθεση» των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ/ΗΒ εναντίον των Houthi περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές, καθώς και περίπου 100 πυραύλους κρουζ, με κόστος άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ο καθένας. Σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύθηκαν από τη στρατιωτική διοίκηση των Houthi και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση σκότωσε πέντε Houthi.

Aπλά μαθηματικά...

...οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψαν συλλογικά 100 εκατομμύρια δολάρια για να σκοτώσουν 5 Houthi και να κλιμακώσουν και να επιδεινώσουν μια ήδη ασταθή κατάσταση.
Με βάση τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης των Houthi ότι απειλούνταν μόνο οι θαλάσσιες μεταφορές που συνδέονται με το Ισραήλ, η πλειονότητα της ναυτιλιακής κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχιζόταν  ανεμπόδιστα.
Αυτό δεν ισχύει πλέον.
Από τις 13 Ιανουαρίου, μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ/ΗΒ και την πιθανή συνέχισή τους, η Διεθνής Ένωση Ανεξάρτητων Ιδιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko), η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% όλων των διεθνώς εμπορευόμενων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών, δήλωσε σε συμβουλή προς τα μέλη να «μείνετε μακριά» από το στενό Bab al Mendab και τα πλοία που ταξιδεύουν νότια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για να σταματήσουν βόρεια της Υεμένης.
Αυτή η μεγάλη διακοπή της κυκλοφορίας των δεξαμενόπλοιων μπορεί κάλλιστα να έχει ανοδική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, όπως συμβαίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση της Saudi Aramco για έκπτωση 2 $ ανά βαρέλι από τον Φεβρουάριο.
Οι Χούθι δεν χρειάζεται καν να πυροβολούν άλλα πλοία - απλώς η απειλή της πιθανότητας εκτόξευσης πυραύλων Houthi ή του συνασπισμού ήταν αρκετή για να διαταραχθεί η ναυτιλιακή κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία μεταφέρει το 12% όλων των παγκόσμιων εμπορικών αγαθών, και ένα συγκλονιστικό 30% όλων των εμπορευματοκιβωτίων.
Είναι στην πραγματικότητα ο «συνασπισμός» ΗΠΑ/ΗΒ που έχει κλιμακώσει την κατάσταση σε επικίνδυνα επίπεδα που τώρα παρεμποδίζουν πολύ περισσότερη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης