Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βασιλική διαδοχή στη Δανία: Η βασίλισσα Μαργκρέτε δίνει επίσημα θρόνο, στέμμα, σκήπτρο στον γιο της Φρειδερίκο Χ'

Βασιλική διαδοχή στη Δανία: Η βασίλισσα Μαργκρέτε δίνει επίσημα θρόνο, στέμμα, σκήπτρο στον γιο της Φρειδερίκο Χ'
Τέλος εποχής, αρχή μιας νέας για το θρόνο της Δανίας

Mε την εικόνα της να κοσμεί τους δρόμους της Δανίας, μέρες τώρα, και μια τελευταία βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης από το παλάτι όπου κατοικεί προς την έδρα του Κυβερνητικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η βασιλική διαδοχή στην Δανία: η βασίλισσα Μαργκρέτε θα παραδώσει τον θρόνο, το στέμα, το σκήπτρο και τα ηνία της χώρας στο πρωτότοκο γιο της Φρέντερικ ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς Φρειδερίκος Χ. 
Η 83χρονη βασίλισσα, η στέψη της οποίας είχε γίνει το 1972, έγινε διάδοχος του πατέρα της το 1953 σε ηλικία 13 ετών, μετά από συνταγματική αναθεώρηση που επέτρεψε στις γυναίκες να κληρονομούν το θρόνο.
52 χρόνια μετά ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση στη διάρκεια της παραδοσιακής ομιλίας της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το θρόνο, αιφνιδιάζοντας πολλούς στη χώρα.
«Σοκαρίστηκα όταν είδα τη βασίλισσα να παραιτείται.
Λυπήθηκα επίσης λίγο επειδή ήταν βασίλισσα για 52 χρόνια και πίστευα ότι θα συνέχιζε», είπε η Laura Chinkel, μια 21χρονη φοιτήτρια, η οποία έφθασε έξω από τα βασιλικά ανάκτορα με τη μητέρα της για να καταφέρουν να δουν τη βασίλισσα.
«Ο δανικός λαός έχει πολλή πρόσβαση στη βασιλική οικογένεια της Δανίας επειδή τα μέλη της συμμετέχουν σε πολλά φυσιολογικά πράγματα, πράγμα που είναι εξαιρετικό», πρόσθεσε.

Η «ανατρεπτική» βασίλισσα

Η βασίλισσα έκανε την τελευταία της μεγάλη διαδρομή ως βασίλισσα από την κατοικία της στο Ανάκτορο Αμαλίενμποργκ κοντά στην προκυμαία μέχρι το κοινοβούλιο για μια παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη δεξίωση, επιβαίνοντας σε μια άμαξα κατασκευασμένη το 1840 για τον Christian Η’ από τον αμαξοποιό Henry Faif και καλυμμένη με φύλλα χρυσού 24 καρατίων στις 4 Ιανουαρίου.
Σε όλη τη ζωή της η βασίλισσα είχε την υποστήριξη του κοινού, που την περιγράφει ως μια προσωπικότητα με τακτ, αλλά πολύ δημιουργική και πολύ ανατρεπτική.
«Ήταν μια σταθερή φιγούρα και ένα είδος μεγάλης μητέρας για όλους εμάς (σ.σ τους Δανούς)», είπε η Bede Ludbak Peel 57 ετών, καθώς παρακολουθούσε τη διέλευση της άμαξας μαζί με την κόρη της.
Η βασίλισσα σχεδίαζε συχνά κοστούμια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτα που βασίζονταν στα παραμύθια του περίφημου δανού συγγραφέα Hans Christian Andersen.
Είναι επίσης, μανιώδης καπνίστρια.
Η υπηρεσία της στο θρόνο της Δανίας κλείνει την Κυριακή 14 Ιανουαρίου όταν και ο πρεσβύτερος γιος της, θα αναλάβει στη θέση της ως βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’, ενώ ο γιος του Κρίστιαν θα ονομαστεί διάδοχος.

Ο νέος βασιλιάς

Ως έφηβος, ο διάδοχος του θρόνου της Δανίας Φρειδερίκος ένιωθε άβολα να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ και αναρωτήθηκε αν υπήρχε τρόπος να αποφύγει να γίνει βασιλιάς.
Μάλιστα φώναζε στις νταντάδες του ότι δεν θέλει να γίνει βασιλιάς.
Ντροπαλός και συγκρατημένος ως παιδί, ο Φρειδερίκος ένιωθε άβολα με την ιδέα της ανάληψης του θρόνου και το γεγονός ότι όλα τα τα φώτα θα ήταν στραμμένα επάνω του.
Σε συνέντευξή του στην δανέζικη εφημερίδα «Berlingske Tidende» το 1996, ο διάδοχος του θρόνου είχε δηλώσει ότι στην εφηβεία του αναρωτιόταν μερικές φορές αν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα του.
«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ άβολο», είχε πει.
Έπαψε να το σκέφτεται, μετά τις σπουδές και τον γάμο του με την κοινή θνητή από την Αυστραλία δικηγόρο Μαίρη την οποία γνώρισε στην πατρίδα της στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2000, και εξελίχθηκε σε μια πολύ δημοφιλή προσωπικότητα της χώρας του
Ο νέος Βασιλιάς της σκανδιναβικής χώρας είναι αθλητής, παρασημοφορημένος στρατιωτικός και οπαδός της ροκ μουσικής.
Εχει πιο ανεπίσημο στυλ από τη μητέρα του, αλλά είναι εξίσου δημοφιλής στην πατρίδα του.
Ο Φρειδερίκος Ανδρέας Ερρίκος Χριστιάν- όπως είναι το πλήρες όνομά του- γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1968, είναι το πρώτο παιδί της Μαργαρίτας και του συζύγου της πρίγκιπα Ερρίκου, ο οποίος απεβίωσε το 2018.
Ο μικρότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ιωακείμ, γεννήθηκε το 1969.
Ο Φρειδερίκος ο 10ος θα λάβει το στέμμα από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄, η οποία σπάει βασιλικές παραδόσεις αιώνων της Δανίας και παραιτείται οικειοθελώς ύστερα από 52 χρόνια βασιλείας και γίνεται επίσημα η πρώτη Δανή μονάρχης που παραιτείται από τον θρόνο εδώ και 500 χρόνια.
Η ανακοίνωση της παραίτησής της ήρθε μετά από πολλές διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν βασίλισσα για μια ζωή, με τους ειδικούς να κάνουν εικασίες για το πώς μπορεί να κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση και γιατί την πήρε τώρα.

Το σκάνδαλο με την κοσμική ερωμένη από το Μεξικό

Για πολλούς η βασίλισσα «θυσιάστηκε» για να σώσει τον γάμο του γιου της, μετά τις φωτογραφίες του από την Ισπανία με μια Μεξικανή κοσμική, ενώ για άλλους «εκβιάστηκε» να παραιτηθεί για να μην ζητήσει η επικείμενη νέα βασίλισσα διαζύγιο.
Η σημερινή μεγάλη ημέρα για τη Δανία στιγματίστηκε προτού καν ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις από δημοσίευμα της δανέζικης εφημερίδας «Ekstra Bladet» που προσκαλεί την φερόμενη ως ερωμένη του νέου βασιλιά, μοντέλο και κοσμική από το Μεξικό, Genoveva Kazanova, να παραστεί στο ιστορικό γεγονός.
Η πρόσκληση είναι γραμμένη στη δανέζικη και την ισπανική γλώσσα.
Ο 55χρονος Φρειδερίκος εθεάθη στο πλευρό της ξανθιάς Genoveva τέλη Οκτωβρίου και, σύμφωνα με την μεξικανική εφημερίδα «Lecturas», ενδέχεται εκείνο το βράδυ να διανυκτέρευσε στην οικία της, με τα διεθνή σκανδαλοθηρικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμη και για διαζύγιο του νέου βασιλικού ζεύγους μετά τις αποκαλύψεις για τις ερωτικές ατασθαλίες του συζύγου της Μαίρης.
Ότι και να συμβαίνει, ισως μαθευτεί μετά από χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τα τελευταία 24ωρα ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές της βασιλείας της δόθηκε από το παλάτι στους επίσημους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, υπό τους ήχους του τραγουδιού της Cindy Loper «Girls just want to have fun» (Τα κορίτσια θέλουν να διασκεδάζουν), ένδειξη του χιούμορ και της στάσης ζωής της Μαργκρέτε!

Η διαδοχή

Η μοναρχία παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δανία και η λιτή διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι θέμα συντάγματος της χώρας.
H τελετή ενθρόνισης θα ξεκινήσει γύρω στις 13:35, ώρα Δανίας, με τον 55χρονο Φρειδερίκο και την 51χρονη Μαίρη να ξεκινούν με αυτοκίνητο από το Amalienborg προς το παλάτι Christiansborg, μαζί με τον γιο τους και πλέον διάδοχο, πρίγκιπα Christian.
Λίγο μετά θα ακολουθήσει η απερχόμενη βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία θα αναχωρήσει από το παλάτι του Κρίστιαν IX με άμαξα.
Στις 14:00 το μεσημέρι θα συγκληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στο παλάτι Christiansborg, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος και ο Κρίστιαν μαζί με την κυβέρνηση και τον γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκεί θα γίνει η διαδοχή του θρόνου, καθώς η βασίλισσα θα υπογράψει τη δήλωση παραίτησής της.
Στη συνέχεια, η Μαργαρίτα θα επιστρέψει στο Amalienborg, ενώ ο Φρειδερίκος και η Μαίρη θα παραθέσουν μια επίσημη δεξίωση για τους υψηλούς προσκεκλημένους τους.
Μια ώρα αργότερα, στις 15:00, το βασιλικό ζεύγος θα κάνει την εμφάνισή του στο μπαλκόνι του παλατιού Christiansborg και στη συνέχεια η πρωθυπουργός της χώρας θα κηρύξει την άνοδο του νέου βασιλιά στο θρόνο της Δανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης