Τελευταία Νέα
Διεθνή

Denis Shmygal (Πρωθυπουργός της Ουκρανίας): Εάν η Βρετανία δεχθεί επίθεση, η Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες θα την βοηθήσει

Denis Shmygal (Πρωθυπουργός της Ουκρανίας): Εάν η Βρετανία δεχθεί επίθεση, η Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες θα την βοηθήσει
Σύμφωνα με τον Shmygal, η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν το Κίεβο και το Λονδίνο είναι «διμερής, εταιρική σχέση»
Η Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» θα παράσχει βοήθεια στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση «επίθεσης» εναντίον της από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Denis Shmygal.
Σύμφωνα με τον Shmygal, η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν το Κίεβο και το Λονδίνο είναι «διμερής, εταιρική σχέση».
Και όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιδράσει εντός 24 ωρών - εάν υπάρξει επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η Ουκρανία θα υπερασπιστεί επίσης τον σύμμαχο και εταίρο της εντός 24 ωρών, θα αντιδράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να στηρίξει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στον φίλο μας, εταίρο και σύμμαχο», τόνισε ο Denis Shmygal.
Επιπλέον, ο Shmygal εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλες χώρες θα υπογράψουν παρόμοιες συμφωνίες με την Ουκρανία, αποκαλώντας τη συμφωνία με το Λονδίνο «πρότυπο» που «θέτει τον πήχη».
Στις 12 Ιανουαρίου 2024, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak έφτασε στο Κίεβο για να υπογράψει μια «ιστορική» δεκαετή συμφωνία ασφαλείας.
Η συμφωνία προβλέπει τρεις βασικούς τύπους εγγυήσεων ασφαλείας από το Λονδίνο: παροχή στο Κίεβο «συνολικής βοήθειας για την προστασία και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας», την πρόληψη και τον περιορισμό της στρατιωτικής κλιμάκωσης και της «νέας ρωσικής επιθετικότητας», βοήθεια για τη μελλοντική ένταξη του Κιέβου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων.
Η συνθήκη στηρίζει την αυξημένη και συνεχή συστηματική αμυντική υποστήριξη.
Κανένα από τα σημεία δεν αναφέρεται στην άμεση συμμετοχή της Βρετανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία ή στην ανάπτυξη των στρατευμάτων της Βρετανίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα υπερισχύει η αγγλική έκδοση της Συνθήκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης