Τελευταία Νέα
Διεθνή

Davos: Σε κίνδυνο η ανθρωπότητα από νέα ασθένεια - 20 φορές περισσότερους θανάτους φέρνει η νόσος Χ από τον covid

Davos: Σε κίνδυνο η ανθρωπότητα από νέα ασθένεια - 20 φορές περισσότερους θανάτους φέρνει η νόσος Χ από τον covid
Η νόσος Χ θα βρεθει στο επίκεντρο μιας συνεδρίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στο Davos την επόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που θα γίνει στο Davos από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου 2024, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνεδρία για τη νόσο Χ, η οποία μπορεί να είναι 20 φορές πιο θανατηφόρα από τον covid.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι μια άγνωστη ασθένεια Χ μπορεί να προκαλέσει 20 περισσότερους θανάτους από την πανδημία του κορωνοϊού, τι νέες προσπάθειες χρειάζονται για να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται;» αναφέρει η ανακοίνωση της συνάντησης.
Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου στις 11.30-12.15 τοπική ώρα και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tendros Adanom Gebreghesus, ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας και άλλοι αξιωματούχοι και ειδικοί στον τομέα της υγείας.
Το 2020, όταν ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι αναγνώρισε τον τον ιό SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία των ετών 2020-2021 ως τον πρώτο «παθογόνο X», είχε προσθέσει ότι υπήρχε ισχυρή πιθανότητα να τον ακολουθήσουν και άλλοι.
Αυτό μπορει να συμβεί πιο εύκολα από ότι νομίζουμε ή θα θέλαμε να πιστεύουσα γιατί γνωστές, ανίατες ασθένειες κρύβονται σε δεξαμενές σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, χιλιάδες άγνωστοι ιοί κυκλοφορούν.
Και στα εργαστήρια, τόσο για λόγους πειραματισμού όσο ενδεχομένως και για κακόβουλους σκοπούς, διεξάγεται έρευνα σε βιολογικούς παράγοντες για να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατό να γίνουν πιο θανατηφόροι.
Οι μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και η ανάπτυξη των βιολογικών όπλων δημιουργούν συνεπώς ευεπίφορο έδαφος για τη δημιουργία της επόεμνης πανδημίας.

Τι είναι η νόσος X

Στο πρόσφατο ερευνητικό του πρόγραμμα για τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν νέα πανδημία, ανάμεσα στις άλλες νόσους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε τη νόσο X ως νέα απειλή.
Η  νόσος Χ δηλώνει  το άγνωστο.
Οι υπόλοιπες ασθένειες στον κατάλογο του ΠΟΥ αναφέρονται σε ήδη γνωστούς ιούς ή νόσους.
Ποιες είναι αυτές;
Είναι οι αιμορραγικοί πυρετοί όπως ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, ο Έμπολα, ο Marburg, η Lassa, ο πυρετός της κοιλάδας Rift, ο Nipah κλπ.
Άλλοι επικίνδυνοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν πανδημία είναι οι κοροναϊοί όπως ο MERS και ο SARS και η ασθένεια Zika που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Οι ιοί και τα βακτήρια είναι δυνατό να μεταλλαχθούν και να γίνουν πιο μολυσματικοί ή θανατηφόροι ή και τα δύο και υπάρχει διαρκής κίνδυνος νέες ασθένειες να βρουν τρόπους να μεταπηδήσουν από τους ξενιστές τους στους ανθρώπους.
Όποιο παθογόνο κι αν προκαλέσει την επόμενη πανδημία πάντως, η ουσία είναι ότι η ανθρωπόστητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι στο οποίο δεν θα ξέρει πώς να αντιδράσει.
Και όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά νέες ασθένειες όπως έγινε με το Zika, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να ανακόψουν την εξάπλωσή τους με καταστροφικά αποτελέσματα.

Πώς θα έρθει η νόσος X

Κατά την προσέγγιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ασθένεια που αποδειχτεί ότι είναι η νόσος Χ θα μπορούσε να είναι μια ασθένεια που δεν γνωρίζουμε ακόμη ότι είναι επικίνδυνη.
Αρκετές φαινομενικά μη απειλητικές ασθένειες έχουν αλλάξει πορεία στο παρελθόν.
Όπως είχε δηλώσει Δρ. Michael Kurilla, διευθυντής του Office of Biodefense Research Resources and Translational Research στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH, στο Business Insider, για χρόνια πιστεύαμε ότι οι κοροναϊοί ήταν σχετικά αβλαβείς.
«Αλλά μετά εμφανίστηκε το SARS», είχε δηλώσει το 2016,  αναφερόμενος στο ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2002-2003 που μόλυνε περισσότερους από 8.000 και σκότωσε περίπου το 10% όσων μολύνθηκαν.
Δέκα χρόνια αργότερα ήρθε το MERS.
Και οι δύο αυτές πανδημίες, αν και τοπικού χαρακτήρα συγκριτικά με τον covid, έκαναν τον ΠΟΥ να δημιουργήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με ασθένειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία - όπως έγινε και με τον Zika, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε θεωρηθεί ως ασθένεια μείζονος ανησυχίας.

Ένας μεταλλαγμένος ιός 

Μια πανδημία θα μπορούσε επίσης να προέλθει από τη μετάλλαξη ενός υπάρχοντος παθογόνου.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα δούμε μια ασθένεια όπως ήταν η πανδημική γρίπη του 1918 που στάθηκε ένα από τα πιο θανατηφόρα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι ιολόγοι και οι επιδημιολόγοι πιστεύουν από καιρό ότι η επόμενη πανδημία θα έρθει από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης.
«Φτάνουμε στην εκατονταετηρίδα της πανδημίας της γρίπης του 1918», δήλωσε στο Business Insider ο George Poste, μέλος της Blue Ribbon Study Panel on Biodefense, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε για να αξιολογήσει την κατάσταση της βιοάμυνας στις ΗΠΑ.
«Ευτυχώς έχουμε γλιτώσει οτιδήποτε τέτοιας κλίμακας τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά είναι αναπόφευκτο να εμφανιστεί ένα πανδημικό στέλεχος ίσης λοιμογόνου δράσης».

Ο κίνδυνος από τη σύγχρονη εργοστασιακή κτηνοτροφία

Γράφοντας στην Daily Mail, ο Dr. Jonathan Quick, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, είπε πρόσφατα ότι η σύγχρονη εργοστασιακή κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει το τέλειο φυτώριο για μια πανδημική γρίπη.
Υπάρχουν χιλιάδες γουρούνια που ζουν κοντά σε κοτόπουλα ή άγρια πτηνά και εκτίθενται στους ιούς τους κι αυτό δημιουργεί την τέλεια ευκαιρία ώστε η γρίπη των πτηνών να αποκτήσει τα γονίδια που απαιτούνται για να αρχίσει να μολύνει θηλαστικά όπως οι χοίροι - και τελικά οι άνθρωποι.
«Οι αποστάτες ιοί της γρίπης που δημιουργούνται θα μπορούσαν μια μέρα να εξοντώσουν τους ανθρώπους που τρέφουν τα ζώα», έγραψε.

Βιοτρομοκρατία

Και υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να δημιουργήσει σκόπιμα έναν ιό και να εξαπλώσει μια νέα πανδημία.
Αυτή είναι η πιο τρομακτική παγκόσμια καταστροφή που μπορεί να φανταστεί κανείς, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί και συστήνουν ότι για λόγους προετοιμασίας, πρέπει να δημιουργηθεί το ισοδύναμο ενός οργανισμού παρακολούθησης ασθενειών όπως το CDC που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στη βιοτρομοκρατία.

Αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά

Τέλος, λόγω της ταχέως αυξανόμενης αντίστασης των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, είναι πιθανό η επόμενη νόσος Χ άρα και η επόμενη πανδημία να αφορά μια βακτηριακή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης μιας ήδη γνωστής που ξαφνικά θα γίνει απειλητική για τη ζωή.

davos.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης