Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεβάζει την ένταση το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ: «Αξιέπαινες» οι ενέργειες των ανταρτών Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανεβάζει την ένταση το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ: «Αξιέπαινες» οι ενέργειες των ανταρτών Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα
Η ομάδα των Houthi είναι «πλήρως αφοσιωμένη στη θαλάσσια ασφάλεια και τη ναυτιλία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian
Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μετά την επίθεση των τελευταίων σε βάση των ανταρτών Houthi στην Υεμένη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian αναφερθηκε στις ενέργειες των ανταρτών Houthi στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις τους ως «αξιέπαινες».
Σε δήλωσή του στο X, υποστήριξε ότι η ομάδα των Houthi είναι «πλήρως αφοσιωμένη στη θαλάσσια ασφάλεια και τη ναυτιλία», παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία.
Ο Amir-Abdollahian προχώρησε περαιτέρω καλώντας τον Λευκό Οίκο να σταματήσει την «ολοκληρωτική στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας» προς το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τη Ηamas, προτείνοντας ότι η άρση της υποστήριξης θα συμβάλει στην «αποκατάσταση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή».
Νωρίτερα, ο Naser Kanaani, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καταδίκασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Houthi, καταγγέλλοντας τις ως «μια ιδιοτελή πράξη, μια σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση των διεθνών νόμων και δικαιωμάτων».
Επικαλούμενη οικονομική και οπλική υποστήριξη από την Ισλαμική Δημοκρατία στους αντάρτες Ηouthi, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θεωρούν την Τεχεράνη υπεύθυνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps,, σε ένα μήνυμα προς το Ιράν, ζήτησε την άμεση διακοπή της υποστήριξης προς τους μαχητές Houthi της Υεμένης, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης που περιλαμβάνει το Ισραήλ και τη Γάζα.
Στο ίδιο πλαίσιο η Linda Thomas-Greenfield, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε την Παρασκευή (12/1) ότι χωρίς την υποστήριξη του Ιράν, οι μαχητές Ηοuthi δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης