Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικό υψηλό το διμερές εμπόριο Κίνας και Ρωσίας: Εκτινάχθηκε 32,7% το 2023 σε ετήσια βάση

Σε ιστορικό υψηλό το διμερές εμπόριο Κίνας και Ρωσίας: Εκτινάχθηκε 32,7% το 2023 σε ετήσια βάση
Τα δύο κράτη έχουν επιτύχει τον εμπορικό στόχο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2023, φθάνοντας τα 1,69 τρισεκατομμύρια γιουάν (235,9 δισεκατομμύρια δολάρια), σημειώνοντας αύξηση 32,7% από ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο για πρώτη φορά.
Η συνολική αξία σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τους διμερείς οικονομικούς δεσμούς, καθώς σημαίνει ότι τα δύο κράτη έχουν επιτύχει τον εμπορικό στόχο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Το 2019, έθεσαν στόχο να αυξήσουν το διμερές εμπόριο για να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.
Αναλυτικά, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 53,9% το 2023, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 18,6%.

Η νέα προσέγγιση 


«Η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών ενίσχυσε την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου», δήλωσε στους Global Times ο Song Kui, πρόεδρος του Contemporary China-Russia Regional Economy Research Institute.
Ο Song σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει αποτελέσει παράδειγμα του νέου μοντέλου σχέσεων μεγάλων χωρών, το οποίο δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος, αλλά θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κατά τη μετα-COVID περίοδο.
"Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έχει εξελιχθεί από μια προσέγγιση που βασίζεται στο εμπόριο σε ένα νέο επίπεδο βιομηχανικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής εξοπλισμού αυτοκινήτων και της επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων διατροφής", δήλωσε ο Song.
Σημειώνοντας ότι η ενεργειακή συνεργασία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εξωτερικό εμπόριο των δύο χωρών, ο Song είπε ότι βοήθησε επίσης η αυξανόμενη χρήση του γιουάν για την εκκαθάριση των εμπορικών συναλλαγών.

Τα πεδία συνεργασίας

Ο τουρισμός βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο εν μέσω της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Κινέζοι τουρίστες φτάνουν μαζικά στις χιονισμένες πόλεις της Ρωσίας και ο αριθμός είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο το 2023.
Επιπλέον, Ρώσοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και τουρίστες επισκέπτονται το Χαρμπίν, στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας,  σύμφωνα με τονSong.
«Οι μετακινήσεις  σίγουρα θα ζεστάνουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς η εισροή ανθρώπων φέρνει πληροφορίες και ευκαιρίες», είπε ο Σονγκ.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε την θετική του άποψη για τη μελλοντική ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία στην κατασκευή υποδομών,  projects ενέργειας καθώς και στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας έχει ακόμη περιθώρια επέκτασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης