Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακλόνητη η Κίνα ξεκαθαρίζει στον «αυτονομιστή» νέο πρόεδρο της Ταϊβάν: «Θα προχωρήσουμε την επανένωση» - Τι απαντούν Lai, Biden

Ακλόνητη η Κίνα ξεκαθαρίζει στον «αυτονομιστή» νέο πρόεδρο της Ταϊβάν: «Θα προχωρήσουμε την επανένωση» - Τι απαντούν Lai, Biden
Η βούληση της Κίνας για επανένωση με τη Ταϊβάν είναι «στιβαρή σαν βράχος», δήλωσε εκπρόσωπος του Πεκίνου
Σχετικά Άρθρα
«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τη βασική επιδίωξη, δεν θα αλλάξουν την κοινή επιθυμία των συμπατριωτών στις δύο πλευρές του Στενού (σ.σ. του Στενού της Ταϊβάν) να ενωθούν... Θα προωθήσουμε την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του στενού της Ταϊβάν και θα προωθήσουμε τη μεγάλη υπόθεση της επανένωσης της πατρίδας», δήλωσε ο Chen Binhua, εκπρόσωπος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο νησί που ανέδειξε ως πρόεδρο τον «αυτονομιστή» Lai Ching-te
Σημείωσε δε,
πως η θέση της Κίνας για την επίλυση του ζητήματος και την εφαρμογή της επανένωσης είναι σταθερά συνεπής και η βούλησή της είναι «στιβαρή σαν βράχος» και θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην προώθηση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

«Θα τηρήσουμε τη συναίνεση του 1992, η οποία ενσωματώνει την αρχή της Μίας Κίνας, και θα αντιταχθούμε σθεναρά στις αυτονομιστικές ενέργειες που στοχεύουν στην επίτευξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, καθώς και στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων», είπε ο Τσεν σε μια ενημέρωση.
Το Πεκίνο θα συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα και ομάδες της κοινωνίας της Ταϊβάν για να προωθήσει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με το νησί, καθώς και τις ειρηνικές σχέσεις με την Ταϊπέι και την «επανένωση της πατρίδας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
"Οι σημερινές εκλογές στην περιοχή της Ταϊβάν έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα δεν εκπροσωπεί την κυρίαρχη γνώμη στο νησί.
Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας", πρόσθεσε ο Τσεν.
Από αυτή την άποψη, οι εκλογές στο νησί δεν θα αλλάξουν την κύρια κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν και «την κοινή επιθυμία των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές του στενού για ένωση», είπε επίσης ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα το Σάββατο 13/1, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ταϊβάν ανακήρυξε τον Lai Ching-te, τον υποψήφιο από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Ταϊβάν, νικητή των εκλογών της περιφερειακής κυβέρνησης, καθώς εξασφάλισε το 40,05% των ψήφων, χάνοντας το ίδιο το DPP, 11 έδρες στο Yuan, το κοινοβούλιο του νησιού.

Έτοιμος για συνομιλίες, δηλώνει ο Lai

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την ηπειρωτική Κίνα υπό τον όρο αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας.
"Εάν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών, η Ταϊβάν είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διάλογο με την Κίνα.
Θέλουμε να εμπλακούμε σε ανταλλαγές και συνεργασία προς όφελος των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν για να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό και ευημερούν περιβάλλον", όπως είπε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και το status quo στα στενά της Ταϊβάν.
«Ως πρόεδρος, έχω μια σημαντική ευθύνη να διατηρήσω την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», είπε σε συγκέντρωση υποστηρικτών, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Ταϊβάν TVBS.
«Θα ενεργήσω σύμφωνα με τη δημοκρατική και ελεύθερη συνταγματική μας τάξη, <...> διατηρήσω το status quo και στις δύο πλευρές του στενού σύμφωνα με τις αρχές της αξιοπρέπειας και της ισότητας».

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, λέει ο Biden

Λίγο μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου Lai ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αφού οι Ταϊβανοί ψηφοφόροι απέκρουσαν την Κίνα και έδωσαν στο κυβερνών κόμμα τρίτη προεδρική θητεία.
«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία...» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές του Σαββάτου.
Μάλιστα, λ
ίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει «θα ήταν απαράδεκτο» για «οποιαδήποτε» χώρα να παρέμβει στις εκλογές.


Η Ρωσία ξεκαθαρίζει στον Lai (Ταϊβάν): Η Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της μίας και μόνης Κίνας


Η Ρωσία "επιβεβαιώνει το αμετάβλητο της θέσης αρχών της για το ζήτημα της Ταϊβάν, η οποία διατυπώνεται στα πολιτικά έγγραφα που υπογράφηκαν και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς και των δύο κρατών μεταξύ 1992 και 2000", δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε σε σχόλιο για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν ότι η Ρωσία θεωρεί το νησί ως αναπόσπαστο μέρος της Κίνας.
«Η θέση της Ρωσίας για την Ταϊβάν είναι γνωστή, συνεπής και αμετάβλητη», ανέφερε η διπλωμάτης σε δήλωσή της.
Είπε ότι η πολιτική κατοχυρώνεται σε πολλές συνθήκες, για παράδειγμα στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την καλή γειτονία, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας της 16ης Ιουλίου 2001.
Σε αυτή τη ρήτρα, η Ρωσία "επιβεβαιώνει το αμετάβλητο της θέσης αρχών της για το ζήτημα της Ταϊβάν, η οποία διατυπώνεται στα πολιτικά έγγραφα που υπογράφηκαν και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς και των δύο κρατών μεταξύ 1992 και 2000", είπε.
Η Zakharova παρέθεσε επίσης αυτό το απόσπασμα από τη ρήτρα: «Η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας
Η ρωσική πλευρά αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν με οποιαδήποτε μορφή».

Επιτροπή του Κογκρέσου θα επισκεφτεί στην Ταϊβάν το Μάιο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Mike Johnson δήλωσε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 ότι μια αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Μάιο.
«Για να υπογραμμίσω τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Κογκρέσου στην ασφάλεια και τη δημοκρατία, ζητώ από τους προέδρους των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι μετά τα εγκαίνια του Lai Qingde τον Μάιο», επισήμανε ο Johnson.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν θα συνεργαστούν για να «συνεχίσουν να προωθούν τις αρχές της ελευθερίας, των ευκαιριών και της ασφάλειας» προς όφελος όλων των δημοκρατιών και των εταίρων τους στην περιοχή του Ειρηνικού.
Όπως σημείωσε ο Johnson, η ηγεσία των ΗΠΑ υπολογίζει σε συνεργασία με τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης