Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχίσμα στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά των Houhi της Υεμένης – Αποστάσεις από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

Σχίσμα στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά των Houhi της Υεμένης – Αποστάσεις από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο, απέφυγαν να συνομολογήσουν στην επιθετική τακτική κατά της Υεμένης
Aρκετές χώρες βοήθησαν στον πρόσφατο βομβαρδισμό ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη, αλλά την ίδια ώρα αρκετά κράτη επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από τις αμφισβητούμενες ενέργειες προκαλώντας ρήγμα στη συμμαχία που επιθυμουσαν να διαμορφώσουν οι ΗΠΑ για να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν υλική υποστήριξη στις πρόσφατες επιδρομές ΗΠΑ - Βρετανίας κατά της Υεμένης και υπέγραψαν κοινή δήλωση, μαζί επίσης με τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα.
Τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο, απέφυγαν να συνομολογήσουν σε αυτή την τακτική.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία προφανώς κλήθηκε να συμμετάσχει στις επιθέσεις, αλλά αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου, για να μην αναφερθεί ότι η Ρώμη επιδιώκει μια «κατευναστική» πολιτική σχετικά με την τρέχουσα ναυτιλιακή κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Γαλλία επέλεξε επίσης να αποστασιοποιηθεί από τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Παρίσι να ανησυχεί ότι η συμμετοχή σε αυτά τα χτυπήματα θα υπονόμευε τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποτρέψει τη διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στον Λίβανο.
Διπλωμάτης φέρεται επίσης να ανέφερα ανώνυμα ότι η Γαλλία δεν πίστευε ότι οι επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως νόμιμη αυτοάμυνα.
Τέλος, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Margarita Robles δήλωσε ότι η χώρα της «θα είναι πάντα προσηλωμένη στην ειρήνη και τον διάλογο» και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε στη στρατιωτική δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν μια σειρά πυραυλικών και αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Υεμένης στις 11 και 12 Ιανουαρίου, φαινομενικά ως αντίποινα για τις επιθέσεις του κινήματος των Houthi της Υεμένης σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης