Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden - Sunak θα χάσουν τo «διπλό στoίχημα» με την επίθεση στους Huthi γιατί το διακύβευμα υστερεί των συνεπειών

Biden - Sunak θα χάσουν τo «διπλό στoίχημα» με την επίθεση στους Huthi γιατί το διακύβευμα υστερεί των συνεπειών
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιτέθηκαν στην Υεμένη, επιδιώκοντας ένα αμφίβολο διπλό στοίχημα...
Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έδειξανσε ολόκληρο τον κόσμο πόσο αφοσιωμένοι είναι στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, επιτιθέμενες στους Huthi της Υεμένης, αργά στις 11 Ιανουαρίου, όταν αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά της Υεμένης, φαινομενικά ως αντίποινα για τις επιθέσεις που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως οι αντάρτες Huthi εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και διέσχιζαν τον Κόλπο του Aden, ωστόσο, πίσω από την κίνηση κρύβεται ένα διπλό στοίχημα για τα δύο κράτη: η προστασία του Ισραήλ με αντιπερισπασμό από την γενοκτονία που επιχειρούν στην Γάζα και η ανανέωση του ηγετικού προφίλ ηγετών και κρατών.
Αμφότεροι λόγοι δύσκολα θα επιτύχουν τους στόχους τους, απεναντίας κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν ντόμινο επιθέσεων εκτός περιοχής και να γυρίσουν μπούμεραγκ στα κράτη και τους ηγέτες που τα αποφάσισαν.
Οι Huthi άρχισαν να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ως απάντηση στη βάναυση εισβολή του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιούν τις ενέργειες των Huthi ως πρόσχημα για να ξεκινήσουν μια κοινή ναυτική επιχείρηση στα ανοικτά της Υεμένης – φαινομενικά για να προστατεύσουν ναυτιλιακή κίνηση – και εν συνεχεία επιτιθέμενες απευθείας στην Υεμένη.
Ενώ η απειλή από τους Huthi για τη «ροή της διεθνούς ναυτιλίας» μέσω μιας, ζωτικής σημασίας, πλωτής οδού που συνδέει «την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω του Baab-el-Badeb και της Διώρυγας του Σουέζ και στη συνέχεια με τη Μεσόγειο» ήταν πράγματι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κοινή επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας στην Υεμένη.

Η δεύτερη ανάγνωση της επίθεσης
1ο στοίχημα: Η ανάκτηση της εικόνας - ο αντιπερισπασμός στο εσωτερικό


Όμως αυτή η επίθεση θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σε διαφορετικό πλαίσιο, λέει ο Ayman Yousef, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Αραβοαμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θέλουν το Ισραήλ να εμπλακεί σε αυτό το είδος αντιπαράθεσης» λόγω του πόσο ευαίσθητη είναι η συνεχιζόμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας για τους ανθρώπους σε πολλές αραβικές χώρες, έτσι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο κατέφυγαν σε επιθέσεις κατά της Υεμένης και των ίδιων των Huthi.
Ο καθηγητής υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν «να δείξουν σε όλο τον κόσμο το «ισχυρό» πρόσωπο των ηγετών τους (που βάλλεται εσωτερικά από πολλά ανοιχτά μέτωπα) και την ισχυρή ικανότητά τους να χτυπήσουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή όχι μόνο στην Ευρώπη και στον Ατλαντικό, αλλά και στη Μέση Ανατολή».
«Το αν και πότε, το τρέχον χτύπημα θα μεταφραστεί σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των al-Huthi στην Υεμένη με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μένει να αποδειχθεί, είναι όμως μια ακροβασία που εύκολα ανατρέπεται σε πόλεμο.
Είναι ακόμα περιορισμένο και ακόμα υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
"Πρέπει να περιμένουμε.
Πρέπει να περιμένουμε λίγο και να δούμε ποιες περισσότερες επιπτώσεις θα έχει για το Ιράν, για τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα και για άλλους παράγοντες στην περιοχή».

2ο στοίχημα: Προστασία του Ισραήλ - Αντιπερισπασμός στην γενοκτονία

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας με κακοσχεδιασμένες αεροπορικές επιδρομές κατά του κινήματος Ansar Allah, γνωστών και ως Houthi, στην Υεμένη, δήλωσε ο Hezam al-Asad, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος.
«Μέσα από αυτές τις εχθρικές και κακοσχεδιασμένες επιχειρήσεις, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της γενοκτονίας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση των αρχών μας στο βασικό ζήτημα για εμάς —την Παλαιστίνη— και ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να μας αποτρέψει από το να υποστηρίξουμε τον λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας, είτε στην Ερυθρά Θάλασσα είτε στην Αραβική Θάλασσα», έγραψε ο al-Asad στο X.
Η Ερυθρά και η Αραβική Θάλασσα θα παραμείνουν κλειστές για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να τελειώσει η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε το μέλος του πολιτικού γραφείου.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και οι επιτιθέμενοι θα μετανιώσουν για την επιθετικότητά τους εναντίον του λαού της Υεμένης», είπε.

Εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση

Εν τω μεταξύ, ο Shahram Akbarzadeh, ειδικός στην πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Deakin, είπε στο Sputnik ότι η επίθεση στην Υεμένη από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήταν μια «πολύ επικίνδυνη κίνηση».
«Οι Huthi αμφισβητούν τα ισραηλινά συμφέροντα με πολύ απτό τρόπο και οι ΗΠΑ είναι εκεί για να τους τιμωρήσουν για τη δράση τους.
Αυτό είναι ένα τιμωρητικό μέτρο, όχι άμυνα, και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το Ισραήλ», υποστήριξε.
Ενώ πολλές μουσουλμανικές χώρες απλώς καταδίκασαν το Ισραήλ για την εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας, οι Huthi είχαν πραγματικά λάβει μέτρα εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων και τώρα «πληρώνουν το τίμημα» γι' αυτό, το οποίο το κίνημα της Υεμένης θα φέρει με υπερηφάνεια.
«Η δράση των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει την κοσμοθεωρία ότι η Ουάσιγκτον τείνει να προστατεύσει το Ισραήλ και δεν σέβεται τους μουσουλμάνους», παρατήρησε ο Akbarzadeh, προσθέτοντας ότι η κίνηση των ΗΠΑ «θα ενισχύσει την ιδέα ότι οι μουσουλμάνοι βρίσκονται υπό πολιορκία και δεν έχουν προσφυγή στη δικαιοσύνη».
«Τα νομικά επιχειρήματα για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα θα χαθούν στην ομίχλη του πολέμου.
Η εντύπωση που θα μείνει είναι ότι οι μουσουλμάνοι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Δύση.
Αυτή η εντύπωση μπορεί να είναι απλοϊκή και πραγματικά λανθασμένη, αλλά παρόλα αυτά ισχυρή και συγκινητική», ώστε να πυροδοτήσει κύμα τρομοκρατίας, υποστήριξε.

Επικίνδυνη εξέλιξη....

Όσο για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η αναδυόμενη κρίση, ο Akbarzadeh υποστήριξε ότι οι Huthi σίγουρα θα «διπλασιάσουν την εκστρατεία τους στην Ερυθρά Θάλασσα» ενώ «η Hezbollah και άλλες αντι-αμερικανικές παραστρατιωτικές ομάδες στην περιοχή είναι πιθανό να δουν αυτή την κλιμάκωση ως ένα μήνυμα προς χτυπήστε στόχους των ΗΠΑ, οι οποίοι εξ ορισμού θα περιλαμβάνουν στόχους εκτός περιοχής».
Το αίσθημά του απηχήθηκε από τον Υεμένης πολιτικός αναλυτής Mohammad al-Qaidi, ο οποίος είπε στο Sputnik Arabic ότι η απάντηση της Υεμένης σε αυτήν την «αμερικανική επιθετικότητα» δεν θα περιοριστεί στην Ερυθρά Θάλασσα, με όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή να γίνονται πλέον νόμιμοι στόχοι για τους Huthi.
Υποσχέθηκε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Βρετανίας και πολλών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αραβικών κρατών, δεν θα μείνουν αναπάντητες και θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση.
«Ο λαός της Υεμένης δεν θα παρακολουθεί σιωπηλά αυτή τη βάναυση επίθεση», είπε ο Al Qaidi.
Επεσήμανε ότι η Υεμένη είναι σε θέση να προστατεύσει το έδαφός της χωρίς καμία ξένη βοήθεια, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Περσικό Κόλπο και στο Κέρας της Αφρικής αποτελούν πλέον πιθανούς στόχους για «οποιεσδήποτε ενέργειες αντιποίνων».
Ο Al Qaidi χαρακτήρισε επίσης αδικαιολόγητες τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Huthi δεν επιτέθηκαν ποτέ σε φορτηγά πλοία που δεν συνδέονταν με το Ισραήλ.
«Όλα αυτά δείχνουν το επίπεδο εμπλοκής των δυτικών κρατών στην επίθεση κατά της Γάζας», είπε.
«Είναι μια προσπάθεια επίθεσης και συντριβής όσων προστατεύουν τον παλαιστινιακό λαό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης