Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian (Allianz): Η ύφεση είναι πλέον δεδομένη ενώ ο πληθωρισμός θα «κολλήσει» στο 3% το 2024 - H Fed απέτυχε

El-Erian (Allianz): Η ύφεση είναι πλέον δεδομένη ενώ ο πληθωρισμός θα «κολλήσει» στο 3% το 2024 - H Fed απέτυχε
Θα δούμε και ήδη βλέπουμε ανοδική ώθηση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών, δήλωσε ο El-Erian
Η προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό προσκρούσει σε έναν τοίχο και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές στην οικονομία χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Mohamed El-Erian.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επεσήμανε στην τοποθέτησή του την πρόσφατη έκθεση για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, η οποία έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, όταν οι τιμές αυξήθηκαν μόλις 3,1%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.
Ο El-Erian προειδοποίησε πέρυσι ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα κολλήσει γύρω από το όριο του 3%-4%, χάρη στις επίμονες πιέσεις στην οικονομία που θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα.
Οι απόψεις του ήταν αντίθετες με άλλους σχολιαστές της αγοράς, οι οποίοι προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Δεν είναι [αποπληθωρισμός].
Θα δούμε και ήδη βλέπουμε ανοδική ώθηση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιων», δήλωσε ο El-Erian σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Παρασκευή.
«Υποπτεύομαι ότι θα δούμε τον πληθωρισμό σε επίπεδο ΔΤΚ να ‘’κολλάει’’ στο 3%.
US inflation
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο El-Erian επεσήμανε ιδιαίτερα αναταράξεις στις ναυτιλιακές μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτή η κρίση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας το κόστος των βασικών εισροών και διαταράσσοντας τις προμήθειες αγαθών και τη ροή βασικών ενεργειακών εμπορευμάτων.
Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει επίσης ανθεκτική, κάτι που οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι εγγενώς πληθωριστικό φαινόμενο.
Μια «σφιχτή» αγορά εργασίας οδηγεί ανοδικά του μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει μια ανοδική σπείρα μισθών-τιμών, μια κατάσταση όπου οι μισθοί και οι τιμές θα αλληλοωθούνται υψηλότερα.
Αυτό θέτει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε μια δύσκολη κατάσταση, αφού αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο για να χαλιναγωγήσουν τις υψηλές τιμές.
Οι αγορές ποντάρουν σε γενναίες μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά η πολύ ταχεία μείωση των επιτοκίων κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία της Fed και να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τους κεντρικούς τραπεζίτες να δηλώσουν ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί, προειδοποίησε ο El-Erian.

Οι δύο επιλογές

Δεδομένων των συνθηκών, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τώρα δύο επιλογές: να  αποδεχτούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 3% βραχυπρόθεσμα, ή να προσπαθήσουν να μειώσουν επιθετικά τον πληθωρισμό γρήγορα, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει να «συνθλίψει» την οικονομία των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο El-Erian.
Τα υψηλότερα επιτόκια απειλούν να αυστηροποιήσουν υπερβολικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να πυροδοτήσουν ύφεση, με τη Fed της Νέας Υόρκης να δίνει τώρα πιθανότητα 63% για ύφεση φέτος.
«Αλλά αυτή η ιδέα ότι ο... ήρεμος αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί, είναι κάτι που δυσκολεύομαι να συμβιβάσω με τα πραγματικά δεδομένα», είπε ο El-Erian.
Άλλοι σχολιαστές στη Wall Street έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, καθώς οι πιέσεις τιμών στην οικονομία παραμένουν.
Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να είναι ανοδικές ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ετήσια βαση  να μειώνονται στο 2,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Fed του Κλίβελαντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης