Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικόβλητος ο Scholz με τα τρακτέρ στους δρόμους της Γερμανίας - Βλέπει τον «γκρεμό» και κατηγορεί για εξτρεμισμό τους αγρότες

Πανικόβλητος ο Scholz με τα τρακτέρ στους δρόμους της Γερμανίας - Βλέπει τον «γκρεμό» και κατηγορεί για εξτρεμισμό τους αγρότες
Οι διαδηλώσεις των γερμανών αγροτών υποστηρίζονται κυρίως από το κόμμα της ακροδεξιάς AfD που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz κατήγγειλε τους «εξτρεμιστές» που επιδιώκουν να εργαλειοποιήσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γερμανία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για εκκλήσεις για βία οι οποίες απειλούν τη δημοκρατία.
«Όταν θεμιτές διαμαρτυρίες μεταμορφώνονται σε θυμό ή σε περιφρόνηση για τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, χάνουμε όλοι. Μόνον αυτοί που περιφρονούν τη δημοκρατία μας ωφελούνται», προειδοποιεί ο γερμανός ηγέτης με γραπτό και βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Αναφερόμενος «στα τρακτέρ που μπλοκάρουν τα κέντρα των πόλεων, τους δρόμους και τις προσβάσεις στους αυτοκινητοδρόμους» από την αρχή της εβδομάδας σε όλη τη Γερμανία, ο Scholz υπογραμμίζει πως «η διένεξη είναι μέρος της δημοκρατίας μας».
Πάντως, προσθέτει, «ο θυμός υποδαυλίζεται με στοχευμένο τρόπο: (...) οι εξτρεμιστές περιφρονούν κάθε συμβιβασμό και δηλητηριάζουν κάθε δημοκρατική συζήτηση».
«Είναι ένα τοξικό μίγμα που πρέπει να μας ανησυχήσει και που με ανησυχεί επίσης πολύ», λέει ο Olaf Scholz.
germany.JPG

Οι διαδηλώσεις των γερμανών αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται εναντίον της μείωσης δημόσιων επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, υποστηρίζονται κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο έχει ούριο άνεμο στις δημοσκοπήσεις, ενώ πολυάριθμες ομάδες εξτρεμιστών καλούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πολλαπλασιασθούν οι δράσεις κατά της κυβέρνησης του Olaf Scholz.
Ο καγκελάριος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Yochahim Rugvid «επειδή αποστασιοποιήθηκε ξεκάθαρα από τους εξτρεμιστές και από ορισμένους καιροσκόπους που σαλπίζουν εκκλήσεις για εξέγερση και αγορεύουν περί 'ανατροπής του συστήματος'».
germany_2.jpg

«Δεν είναι μόνο ανόητο, είναι και επικίνδυνο», λέει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο συνασπισμός του οποίου με τους οικολόγους και τους φιλελευθέρους σπάει ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας.
«Οι εκκλήσεις για βία και οι προσωπικές απειλές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας», τονίζει ο καγκελάριος, ο οποίος ζητάει να υπάρξει μέτρο και πνεύμα συμβιβασμού.
3_145.jpg

Η κινητοποίηση των αγροτών αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα 15/1 με μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο. Θα καταρρεύσει η κυβέρνηση;

Παρότι η γερμανική νομοθεσία αποτελεί εχέγγυο βιωσιμότητας για τον σημερινό συνασπισμό zombie, δεν είναι απίθανο αυτός να καταρρεύσει.
Όπως αναφέρει το Politico, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη πολιτικών εποχής της Βαϊμάρης, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των Ναζί, οι συντάκτες του μεταπολεμικού Βασικού Νόμου της Γερμανίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα δημιουργώντας ένα πολιτικό σύστημα που απαιτεί ταχεία επίλυση των συγκρούσεων με όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση.
Ως εκ τούτου, έθεσαν έναν υψηλό πήχη για τις πρόωρες εκλογές.
4_130.jpg

Μόνο ο καγκελάριος έχει την εξουσία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και μόνο ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές.
Γι' αυτό οι ψήφοι εμπιστοσύνης στη Γερμανία είναι σπάνιες (μόνο πέντε) και είναι συνήθως κινήσεις τακτικής από καγκελαρίους που επιδιώκουν να ενισχύσουν την πολιτική τους θέση.
Η μόνη περίπτωση που ένας καγκελάριος απομακρύνθηκε άθελά του ήταν το 1982, όταν το FDP εγκατέλειψε τη συμμαχία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Helmut Schmidt, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να ηττηθεί.
Πίσω στο παρόν, η κυβέρνηση Scholz μόλις μετά βίας πέρασε πρόσφατα ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε πτώση.
5_69.jpg

Μέλη του υποτιθέμενου δημοσιονομικά-συντηρητικού FDP ψήφισαν να παραμείνει το κόμμα τους μέλος του συνασπισμού, σε εσωκομματική ψηφοφορία με αυτό το θέμα.
Ωστόσο, μόλις το 52% τάχθηκε υπέρ της παραμονής.
Το ότι συμμετέχει στην κυβέρνηση Scholz ήταν καταστροφικό για το FDP, που έχασε τα ερείσματά του στη γερμανική κοινωνία (δημοφιλία μόλις 5% από 11,5%).
Αν χάσει και το εναπομείναν 5%, μένει εκτός Bundestag - γι' αυτό τον λόγο εστιάζει στις κρατικές δαπάνες.
Αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη τριβή με τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού.

Ο Scholz θα παραιτηθεί;

Στο μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η γερμανική Bild όταν ανέφερε ότι ο Scholz θα παραιτηθεί σύντομα λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλα που προηγούνται της εποχής του ως καγκελαρίου.
Αυτή η κίνηση έγινε για να δώσει στους ψηφοφόρους την ψευδαίσθηση της αλλαγής ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές επιταχύνονται.
Ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος είναι επίσης από το SPD, φέρεται να προαλείφεται για αντικαταστάτης του Scholz.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις απολαμβάνει υποστήριξη από το 55% των ψηφοφόρων του SPD, το 58% των ψηφοφόρων των Πρασίνων και το 48% των ψηφοφόρων του FDP, αλλά και το 56% των ψηφοφόρων
από τον συνασπισμό της συντηρητικής αντιπολίτευσης CDU/CSU.
6_74.jpg

Η δημόσια στήριξη του Pistorius είναι γεγονός παρά τα προβλήματα στον Στρατό.
Ο Pistorius χαιρέτισε την μετεγκατάσταση μιας ταξιαρχία στρατιωτών στη Λιθουανία ως «ιστορική στιγμή».
Γρήγορα φάνηκε, ωστόσο, ότι η Γερμανία δεν έχει απλώς χαμηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αντιμετωπίζει πάμπολλες ελλείψεις: από οβίδες πυροβολικού έως σκηνές – ένα πρόβλημα που θα επιδεινωνόταν με την αποστολή εξοπλισμένης ταξιαρχίας στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης