Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια κίνηση των ΗΠΑ, προετοιμάζει νέο... μέτωπο με Ρωσία, Καναδά σε δυο ωκεανούς και στην Αρκτική

Ποια κίνηση των ΗΠΑ, προετοιμάζει νέο... μέτωπο με Ρωσία, Καναδά σε δυο ωκεανούς και στην Αρκτική
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μονομερώς νέα όρια για την υφαλοκρηπίδα της χώρας την περασμένη εβδομάδα - Η κίνηση ουσιαστικά μεταφράζεται στο ότι η Ουάσιγκτον διεκδικεί περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτων και βυθού στον Αρκτικό, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς και στον Κόλπο του Μεξικού και τη Βερίγγειο Θάλασσα
Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να διεκδικήσουν τεράστιες εκτάσεις υφαλοκρηπίδας σε τρεις ωκεανούς φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να αρπάξουν τους φυσικούς πόρους που μπορεί να είναι θαμμένοι εκεί και ενδεχομένως να την φέρει σε αντιπαράθεση με κράτη συμμάχους όπως ο Καναδάς και με την Ρωσία γιατί τις αποκλείει να εγείρουν κι εκείνες απαιτήσεις σε τμήματα της περιοχής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μονομερώς νέα όρια για την υφαλοκρηπίδα της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Η κίνηση ουσιαστικά μεταφράζεται στο ότι η Ουάσιγκτον διεκδικεί περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτων και βυθού στον Αρκτικό, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς και στον Κόλπο του Μεξικού και τη Βερίγγειο Θάλασσα.
«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς της για την εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα αποδεικνύει το στρατηγικό και οικονομικό συμφέρον της Αμερικής για τους τεράστιους πόρους κάτω από τον βυθό, από τα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες που απαιτούνται για την τροφοδοσία της πράσινης οικονομίας, μέχρι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», εξήγησε η Sherri Goodman, πρώην περιβαλλοντική αξιωματικός στο Πεντάγωνο.

Ωστόσο, ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης Pierre Leblanc, πρώην διοικητής των Καναδικών Δυνάμεων στην Αρκτική, επεσήμανε ότι η εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτών βαθέων υδάτων θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις, για να μην αναφέρουμε πρόσθετες έρευνες, καθώς οι δυνατότητες αυτών των κοιτασμάτων φυσικών πόρων δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί σωστά.
«Δεν έχει γίνει επαρκής εξερεύνηση και έρευνα για να υποστηρίξει έναν ισχυρισμό που βασίζεται στην παρουσία αυτών των ορυκτών», είπε ο Leblanc.
Πρότεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να διεκδικήσουν τμήματα της Αρκτικής από το φόβο ότι η Ρωσία ή ο Καναδάς μπορεί να τους είχαν χτυπήσει.
«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδίκησαν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην παράταση», είπε ο Leblanc.
«Εάν δεν το έκανε, η Ρωσία και ο Καναδάς θα μπορούσαν ενδεχομένως να διεκδικήσουν τμήματα αυτής της περιοχής».
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ούτε έχουν υπογράψει ούτε επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα μπορεί να διεκδικήσει εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα πέρα από την αποκλειστική οικονομική της ζώνη των 200 μιλίων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης