Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γελοιοποιήθηκαν οι κυρώσεις: Εισαγωγές στρατιωτικού υλικού αξίας 9 δισ. δολ. έκανε η Ρωσία σε 10 μήνες το 2023

Γελοιοποιήθηκαν  οι κυρώσεις: Εισαγωγές στρατιωτικού υλικού αξίας 9 δισ. δολ. έκανε η Ρωσία σε 10 μήνες το 2023
Η Ρωσία έχει παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της G7 για τα όπλα και τα εξαρτήματά τους
Παρά τις πρωτοφανείς ιστορικά κυρώσεις, οι ρωσικές εισαγωγές στρατιωτικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού μειώθηκαν ελάχιστα, όπως ανέφερε στις 12 Ιανουαρίου το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ ειδησεογραφικό πρακτορείο Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL), επικαλούμενο μια κοινή μελέτη της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου (KSE) και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Yermak-McFaul.
Η μελέτη δείχνει τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία έχει παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της G7 για τα όπλα και τα εξαρτήματά τους.
Η Ρωσία εισήγαγε στρατιωτικό υλικό αξίας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, μόλις 10% λιγότερο από ό,τι πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Σχεδόν οι μισές από τις εισαγωγές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες.
Η Ρωσία κατάφερε μάλιστα να αυξήσει την ικανότητά της να παράγει drones και αεροσκάφη.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-13_154009.png
Μέσω τρίτων κρατών

«Η ανάλυση δείχνει ότι, ενώ οι έλεγχοι των εξαγωγών είχαν κάποιο αντίκτυπο στις εμπορικές ροές, η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες αγαθών που απαιτούνται για στρατιωτική παραγωγή», αναφέρει η μελέτη της KSE.
Τα περισσότερα αγαθά εισέρχονται πλέον στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, κυρίως της Κίνας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν επηρεάσει σχεδόν 2.800 εξαρτήματα που βρέθηκαν σε υπολείμματα ρωσικών πυραύλων, drones και εξοπλισμού στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ωστόσο, 42 ξένης κατασκευής εξαρτήματα και διάφορα αλλά στοιχεία εντοπίστηκαν σε ρωσικούς πύραυλους αέρος X-59, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας.
Σχεδόν το 72% των εισαγόμενων εξαρτημάτων όπλων κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 6% στην Ελβετία, το 5% στην Ιαπωνία, το 4% στην Κίνα και το 1,3% από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν και άλλες χώρες .
Σύμφωνα με τον Christian Freuding, επικεφαλής του Ειδικού Επιτελείου για την Ουκρανία στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας, η Γερμανία υποτίμησε τις δυνατότητες παραγωγής όπλων της Ρωσίας μετά την επιβολή των κυρώσεων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης