Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος ενάντια στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει: Ο Παγκόσμιος Νότος στη σωστή πλευρά της Iστορίας

Ο ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος ενάντια στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει: Ο Παγκόσμιος Νότος στη σωστή πλευρά της Iστορίας
Το δημοσίευμα του Newsweek και γιατί η κυβέρνηση Biden εθελοτυφλεί..
Την 1η Ιανουαρίου 2024 έλαβε χώρα η σημαντική διεύρυνση μιας μεγάλης απειλής για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Νewsweek .
Παρά το προφανές της γεωπολιτικής ήττας στο πεδίο της Ουκρανίας και την μείωση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό κίνδυνο από έναν εξελίξει πόλεμο εναντίον της οικονομικής τους ηγεμονίας εκ μέρους του Παγκόσμιου Νότου.
Αυτή είναι στην πραγματικότητα η σημαντικότερη οικονομική εξέλιξη του 2023 - παρότι δεν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα της οικονομικής ειδησεογραφίας, για προφανείς λόγους.
Περιέργως, την ίδια ώρα, το γεγονός πέρασε σε μεγάλο βαθμό ασχολίαστο από την κυβέρνηση Biden.
Το έναυσμα γι’ αυτήν την πιθανή οικονομική ωρολογιακή βόμβα είναι οι BRICS+, μια συμμαχία κρατών που θα μπορούσε σύντομα να επιδιώξει να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ ως το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος θα σήμαινε σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου για όλους τους Αμερικανούς και απώλεια κάθε ηγεμονικής προσδοκίας μακροπρόθεσμα.
Το αρκτικόλεξο BRICS πήρε το όνομά του από τη συμμαχία μεταξύ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής για την ανάπτυξη ενός πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα λειτουργούσε ως εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις «αποικίες χρέους» που δημιουργούσε μέσω των περίφημων «προγραμμάτων» του – κάτι ξέρουμε από αυτά στην Ελλάδα…

Ο πραγματικός στόχος

Σε συναντήσεις σε ετήσιες συνόδους κορυφής από το 2011, η ομάδα γρήγορα ξεκίνησε να στρατολογεί νέα μέλη προκειμένου να προωθήσει τον πραγματικό της στόχο: την ανατροπή της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την Πρωτοχρονιά η ομάδα των κρατών του Παγκόσμιου Νότου πρόσθεσε στις τάξεις της την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
(Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αργεντινή, που προηγουμένως επρόκειτο να ενταχθεί, ακύρωσε την ιδιότητα μέλους της μετά την εκλογή του νέου φιλοαμερικανού Προέδρου Javier Milei).
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι χώρες BRICS+ αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 33% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40 % της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Τα πετροδόλαρα…

Η παραγωγή πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι BRICS+ θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν πετρέλαιο στα τοπικά νομίσματα αντί σε δολάρια, όπως συνέβαινε ιστορικά.
Ο λόγος είναι απλός: Το πετρέλαιο είναι το πιο σημαντικό από όλα τα εμπορεύματα και, όπως και άλλα εμπορεύματα (ο χρυσός, το σιτάρι και άλλα νομίσματα), οι παγκόσμιοι αγοραστές το τιμολογούν και το αγοράζουν σε δολάρια.
Αυτό δίνει στις ΗΠΑ αυτό που έχει περιγραφεί ως «υπερβολικό νομισματικό προνόμιο».
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός «παραγωγός» δολαρίων, μπορούν ουσιαστικά να «τυπώσουν» εμπορεύματα…
Η οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ, δηλαδή, προήλθε ξεκάθαρα από την γεωπολιτική ισχύ της και όχι την πραγματική παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας της.
Το προνόμιο διευκολύνει, επίσης, την Αμερική να διατηρήσει τα πολυετή τεράστια ελλείμματά της, καθώς και να επιβάλλει περιορισμούς στην δυνατότητα άλλων κρατών να χρησιμοποιούν δολάρια (και άρα να προμηθεύονται καίρια για την επιβίωσή του αγαθά), όπως κάνει συνήθως μέσω οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στην πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το σχέδιο των BRICS+

Οι BRICS+, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, ενδέχεται να επιδιώξουν να αφαιρέσουν τον κρίσιμο ρόλο του δολαρίου στην παγκόσμια χρηματοδότηση ώστε να αποδυναμώσουν την Αμερική.
Αλλά η κυβέρνηση Biden φαίνεται να μην… ανησυχεί ιδιαίτερα.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δήλωσε «δεν θεωρούμε ότι οι BRICS εξελίσσονται σε κάποιο είδος γεωπολιτικού αντιπάλου των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου» και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε στο Κογκρέσο ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης από το δολάριο είναι απλώς μια «φυσική επιθυμία διαφοροποίησης».
Αυτές οι απόψεις σίγουρα φαίνεται να υποβαθμίζουν τον πραγματικό κίνδυνο για την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για τα εχθρικά στις ΗΠΑ κράτη να αναπτύξουν μια εναλλακτική λύση στο δολάριο εκτός από τον στόχο να υπονομεύσουν την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ.
BRICS_Aug25_1.jpg
Το εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι BRICS+ ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό χρηματοοικονομικό σύστημα στο οποίο τα μεμονωμένα νομίσματα των χωρών μελών, ή ένα το οποίο θα δημιουργήσουν από κοινού, θα αντικαταστήσουν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Εάν συνέβαινε αυτό, το δολάριο θα έπεφτε σε αξία, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων και υψηλότερες τιμές καθώς θα εντείνονταν οι πληθωρθστικές πιέσεις.
Θα καθιστούσε επίσης πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περισσότερα από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων για το χρέος βρίσκονται ήδη σε πορεία να ανέλθουν σε μεγαλύτερο επίπεδο από τις αμυντικές δαπάνες!
Το να χρειαστεί οι ΗΠΑ οι ΗΠΑ να καταβάλλουν υψηλότερα τοκοχρεολύσια, μία αναπόφευκτη έκβαση από την υποτίμηση του δολαρίου, θα μπορούσε να οδηγήσει  σε δημοσιονομική εκτροπή μεσα από έναν μη βιώσιμο κύκλο ανατροφοδότησης του δανεισμού για την εξυπηρέτηση υψηλότερων τόκων έως ότου η χρεοκοπία γίνει πραγματική πιθανότητα.
The Rise of the BRICS – BRICS v.s G7 (INFOGRAPHIC) | protothemanews.com
Η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού…

Δυστυχώς, η εξελισσόμενη καταστροφή φαίνεται να μην απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια του Λευκού Οίκου.
Ακριβώς όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλα κράτη συνεργάζονται όλο και περισσότερο προκειμένου να προωθήσουν τους στρατιωτικούς τους στόχους, εργάζονται επίσης μαζί για να καταστρέψουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα της Αμερικής τα οποία δημιουργήθηκαν και κατοχυρώθηκαν μεταπολεμικά.
Η επιτυχία τους θα αποβεί εις βάρος εκείνων των μερών του κόσμου που πιστεύουν σε μια πλανητική αγορά βασισμένη σε κανόνες, που υποστηρίζεται από δολάρια.
Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον για να μειώσει τον κίνδυνο, όπως η συρρίκνωση του ομοσπονδιακού χρέους, η ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και η αποθάρρυνση άλλων χωρών από την ένταξη στο BRICS+.
Αλλά πρώτα θα πρέπει να παραδεχθεί ότι αναγνωρίζει την απειλή και την παίρνει στα σοβαρά.
Η επικείμενη αποτυχία αντιμετώπισης των BRICS+ καθιστά πλέον πιο δύσκολη τη διατήρηση του δολαρίου στο καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-13_142314.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης