Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφυροκοπεί τη Γάζα το Ισραήλ για 99η μέρα - Ισχυρό αντάρτικο της Hamas στο βορρά - Συγκρούσεις σε Δυτική Όχθη και νότιο Λίβανο

Σφυροκοπεί τη Γάζα το Ισραήλ για 99η μέρα - Ισχυρό αντάρτικο της Hamas στο βορρά - Συγκρούσεις σε Δυτική Όχθη και νότιο Λίβανο
Τους 24.000 πλησιάζουν οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 60.000 οι τραυματίες
Σχετικά Άρθρα
(Upd 3). Βομβαρδίζει το Ισραήλ τη Γάζα για 99η ημέρα, με επίκεντρο το νότο ενώ ισχυρό παραμένει το αντάρτικο των μαχητών της Hamas στο βορρά.
Στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και των χερσαίων δυνάμεων  βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Rafah, όπου διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις αλλά και η περιοχή al-Manar, νοτιοανατολικά της Khan Younes.
Στο στόχαστρο των ισραηλινού στρατού έχουν μπει ακόμη οι καταυλισμοί στο Bureij και στο Maghazi.
Σφοδρές συγκρούσεις και εκρήξεις αναφέρονται επίσης στην περιοχή του νοσοκομείου al-Aqsa στο Deir el-Balah, το οποίο έχει πλέον ξεμείνει από καύσιμα.

Τους 24.000 πλησιάζουν οι νεκροί, ξεπέρασαν τους 60.000 οι τραυματίες

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία  αντιμετωπίζει νέα πλήρη διακοπή των τηλεπικοινωνιών από το Σάββατο 13/1
Στο πεδίο, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Al Jazeera ανεφεραν σφοδρούς νυκτερινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη μεγάλη πόλη Khan Younes η οποία έχει γίνει επίκεντρο των μαχών, και στη Rafah κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν φθάσει αναζητώντας καταφύγιο.
Τα ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι θαμμένοι στα ερείπια.
Στο νοσοκομείο Al Najar της Rafah, κάτοικοι επιχειρούν να αναγνωρίσουν οικείους τους σ' ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο, όπου πτώματα κείτονται ακόμα και στο έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δεκάδες εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και σκότωσε με αεροπορικά πλήγματα τέσσερις «τρομοκράτες» στη Khan Younes στη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεων.
Στον απολογισμό των βομβαρδισμών του Ισραήλ προστέθηκαν  άλλοι 135 Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους  και 312 που τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε ανακοίνωσή του.
Κατά συνέπεια, οι νεκροί θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν φτάσει τους 23.843 από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, οι τραυματίες ανέρχονται πλέον σε 60.317, ενώ χιλιάδες  άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά.
γαζα2_7.JPG

Παιδιά και γυναίκες τα θύματα από το χτύπημα στη Rafah

To Al Jazeera μετέδωσε μαρτυρίες κατοίκων από τη Rafah που βομβαρδίστηκε κατ' επανάληψη τη νύχτα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 14 άτομα, τα περισσότερα παιδιά.
«Χωρίς προειδοποίηση, το σπίτι μας βομβαρδίστηκε τη νύχτα από ισραηλινά αεροπλάνα», δήλωσε ο Basim Atrifa, ο οποίος απουσίαζε από το σπίτι του όταν αυτό χτυπήθηκε.
«Μόνο γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στο σπίτι. Σκοτώθηκαν όλοι».
Ο ίδιος είπε ότι ένα από τα θύματα ήταν ένα κοριτσάκι δύο ετών.
«Τι κακό τους έκανε; Πέθανε πεινασμένη. Κρατούσε  ψωμί στο μικρό της χέρι… Είναι αυτό το κοριτσάκι μαχητής;», αναρωτήθηκε.
«Ακόμα και αυτοί που επέζησαν από το χτύπημα, είναι τώρα ανάπηροι. Μια έγκυος γυναίκα έχασε το έμβρυό της, η άλλη έχασε και τα δύο της πόδια. Μήπως αυτές οι αθώες γυναίκες έκαναν κάποιο κακό στο Ισραήλ; Είναι μαχητές της Hamas;», συνέχισε.
γαζα3_6.JPG


Κομμένες οι τηλεπικοινωνίες

Η ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν παύουν να καταγγέλλουν, έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την Παρασκευή, 13/1 εξαιτίας της πλήρους διακοπής των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών ίντερνετ στη Γάζα - μια διακοπή την οποία η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel αποδίδει στους Ισραηλινούς, οι οποίοι «έκλεισαν τους διακομιστές».
Τέτοιες διακοπές συμβαίνουν στη Γάζα από την αρχή των εχθροπραξιών και κάθε φορά οι διασώστες διαμαρτύρονται για τον αντίκτυπό τους στο συντονισμό των υπηρεσιών παροχής βοήθειας.
«Η επικοινωνία με τις ομάδες μας στη Γάζα έχει διακοπεί εντελώς», ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Η έλλειψη καυσίμων προκάλεσε επίσης τη διακοπή της λειτουργίας της κύριας γεννήτριας του νοσοκομείου των μαρτύρων του Al Aqsa στο Deir al Balah, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Υγείας.
«Εκφράζουμε φόβους για τη ζωή ασθενών και παιδιών στην εντατική και στα παιδιατρικά τμήματα», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Hamas.

Ισχυρό παραμένει το αντάρτικο της Hamas στο βορρά


Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναγνώρισε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από μαχητές της Hamas παρά τις εκτεταμένες ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές του Institute for the Study of War (ISW) και του Critical Threats Project (CTP), οι μαχητές της Hamas εξακολουθούν να διατηρούν παρουσία στο βόρειο τμήμα του θύλακα.
Οι αναφορές υποστηρίζουν επίσης, επικαλούμενες ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο,  ότι οι περισσότεροι από τους τοπικούς διοικητές των ταγμάτων της Hamas στην περιοχή έχουν σκοτωθεί, αλλά δεκάδες μαχητές εξακολουθούν να είναι ενεργοί και έχουν περάσει πλέον σε «αντάρτικο» κατά του ισραηλινού στρατού.

Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη  Δυτική Όχθη


Στη Δυτική Όχθη στην πόλη Idhna εξαγγέλθηκε γενική απεργία, μετά τον θάνατο τριών Παλαιστινίων εφήβων από ισραηλινά πυρά.
Ο ισραηλινός στρατός έκλεισε τις εισόδους της πόλης και της γειτονικής Tarqumiya και ενίσχυσε την παρουσία του στον παρακείμενο παράνομο εβραϊκό οικισμό Adora.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν συν τοις άλλοις επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa, νότια της Tubas από το στρατιωτικό σημείο ελέγχου Hamra, και προώθησαν πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις εκεί.
Παράλληλα, προχώρησαν σε 15 συλλήψεις στη Χεβρώνα και άλλες πόλεις.
γαζα1_4.JPG

Επιθέσεις κατά της Hezbollah στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δύο νέες επιθέσεις κατά των «τρομοκρατικών πυρήνων» που λειτουργούν από τη Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποίησε επιδρομή στο Marwahin, στο νότιο Λίβανο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο στρατός έριξε βολές πυροβολικού εναντίον πυρήνα που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους στην περιοχή Yaroun.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης