Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Εξαντλημένοι και τραυματίες οι Ουκρανοί στρατιώτες, «βρίσκονται στην κόλαση» - Το άγνωστο ηχητικό όπλο των Ρώσων

NYT: Εξαντλημένοι και τραυματίες οι Ουκρανοί στρατιώτες, «βρίσκονται στην κόλαση» - Το άγνωστο ηχητικό όπλο των Ρώσων
Στους New York Times μίλησαν Ουκρανοί στρατιώτες που περιγράφουν μία κατάσταση μη αναστρέψιμη
Σχετικά Άρθρα
Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό και την εικόνα αυτή δίνουν ανάγλυφα οι New York Times, με εκτενές δημοσίευμα.
Η αμερικανική εφημερίδα μετά το τραγικό τέλος της ουκρανικής αντεπίθεσης με σχεδόν 100.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν τα στρατεύματα του Κιέβου, που υποφέρουν εδώ και καιρό από έλλειψη στρατιωτών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο κάθε εδαφικό κέρδος.
Στους New York Times μίλησαν μέλη της 117ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας.

Είμαστε εξαντλημένοι

Ένας από αυτούς είπε: «Σωματικά είμαστε εξαντλημένοι».
Ενώ υποστήριζαν ότι το ηθικό ήταν υψηλό, δεν μπορούν να κρύψουν τις ελλείψεις στις τάξεις τους.
«Μας λείπουν στρατιώτες», είπε ένας διοικητής των υπηρεσιών πληροφοριών της 117ης Ταξιαρχίας που χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης, Baderas.
«Έχουμε όπλα, αλλά όχι αρκετούς άνδρες», πρόσθεσε ο Baderas.
Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι στρατιώτες παραδέχθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι «οι ρωσικές επιθέσεις είναι τόσο έντονες που η επιχείρηση κοντά στην πρώτη γραμμή δεν ήταν ποτέ τόσο επικίνδυνη».

Οι ρωσικές βόμβες επιδείνωσαν το πρόβλημα


«Οι στρατιώτες είπαν ότι από τον Μάρτιο είχαν υποστεί την πρόσθετη καταστροφική δύναμη των βομβών ολίσθησης και των εκρηκτικών μισού τόνου που εξαπολύθηκαν από αεροσκάφη που συντρίβουν τις υπόγειες αποθήκες», σημείωσε η εφημερίδα.
«Τις έστελναν (σ.σ.βόμβες) δύο-δύο κάτω, οκτώ σε μια ώρα», είπε ένας 27χρονος στρατιώτης της 14ης Ταξιαρχίας Εθνοφρουράς Chervona Kalyna, γνωστός ως Kit.
«Είναι σαν να ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Kit είπε στους New York Times ότι πιστεύει πως το καθεστώς του Κιέβου «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του με drones, ένα όπλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.
ukraine_soldiers.jpg
Το άγνωστο ηχητικό όπλο των Ρώσων


Τόνισε ότι, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία εξακολουθεί να βασίζεται σε εθελοντές και δωρητές για το πρόγραμμα drones.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το όπλο της παραπλάνησης, μεταδίδοντας ήχους με πυροβολισμούς και drones με τέτοιο τρόπο που οι Ουκρανοί στρατιώτες πιστεύουν ότι
δέχονται επίθεση, οδηγώντας τους να εγκαταλείψουν τις αποθήκες τους και να αποκαλύψουν τις θέσεις τους.
Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες με χειροβομβίδες καπνού που εκτοξεύονται από ρωσικά drones.
«Προκαλούν έναν πολύ δυνατό πόνο στα μάτια και ένα κάψιμο, σαν ένα κομμάτι άνθρακα, στο λαιμό σου και δεν μπορείς να αναπνεύσεις», είπε Ουκρανός στρατιώτης για τις χειροβομβίδες καπνού με το διακριτικό «γιατρός».

Σχεδόν όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί

«Τα χτυπήματα είναι βαριά για όλες τις μονάδες κατά μήκος του μετώπου.
Σχεδόν όλοι έχουν τραυματιστεί ή έχουν επιζήσει από μια σφοδρή επίθεση τους τελευταίους μήνες», είπαν Ουκρανοί στρατιώτες.
Οι αποκαλύψεις που έγιναν στους New York Times ταιριάζουν με πρόσφατες αναφορές από το μέτωπο σχετικά με την όλο και πιο ζοφερή εικόνα για τον ουκρανικό στρατό μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του 2023, έναν νέο γύρο επιθέσεων με ρωσικούς πυραύλους και drones και ανησυχίες πως το ΝΑΤΟ μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία αλλά και φόβους για μία ρωσική προέλασης κατά μήκος του μετώπου.
Ο ίδιος ο Zelensky είπε ότι πολλοί από τους Ουκρανούς δεν είναι πλέον αφοσιωμένοι στον πόλεμο.
Την εξάντληση την αισθάνονται οι στρατιώτες, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, αλλά και οι απλοί πολίτες και η Δύση.
wounded.JPG

Η αυταπάτη Zelensky


Οι δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει ελπίδα να ανακτηθούν τα χαμένα εδάφη της Ουκρανίας, αλλά ο Zelensky καλλιεργεί την αυταπάτη στους πολίτες ότι ακόμη και η Κριμαία θα μπορούσε να καταληφθεί.
Ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατός προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το μέτωπο και να πραγματοποιήσουν στρατηγικά πλήγματα, αλλά αυτό απαιτεί τις κατάλληλες δυνατότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι η Ρωσία που δείχνει την ανωτερότητά της σε έναν πόλεμο φθοράς που στοχεύει στην εξάντληση του ηθικού και των πόρων της Ουκρανίας σε μια περίοδο που η χώρα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την ξένη υποστήριξη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov είπε στη Wall Street Journal σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου, ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί drones FPV αντί για πυροβολικό επειδή δεν έχει αρκετά πυρομαχικά, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εκτοξεύουν μία ή δύο βολές για κάθε πέντε ή έξι από τους Ρώσους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας και οι δυνατότητες παραγωγής όπλων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια.
«Η Ουκρανία επενδύει επίσης σε εγχώριες στρατιωτικές παραγωγικές δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ανώτερο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που λειτουργεί με πλήρη δυναμική. Το Κίεβο θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς η δυτική υποστήριξη μειώνεται», ανέφερε η WSJ.
wounded_ukraine.png
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα αποτύχει εναντίον της Ρωσίας χωρίς περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Επιβεβαιώνεται έτσι ο χαρακτηρισμός της ουκρανικής κρίσης από τη Μόσχα ως «πόλεμος αντιπροσώπων» μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Και ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες, η κοινωνία και οι Δυτικοί έχουν κουραστεί να πολεμούν, ο Zelensky επιμένει στη συνέχιση της μάταιης πολεμικής προσπάθειας εναντίον της Ρωσίας.
Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιωτικής ηλικίας να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος «έχει ερωτήματα» για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, σε κατάλληλη ηλικία και δεν εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Η εκπλήρωση της θητείας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για όλους τους κατοίκους, και όχι μόνο στο μέτωπο, διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas.
zelensky_soldiers.JPG

Τα ερωτήματα του Ουκρανού προέδρου

«Αν είναι σε ηλικία στρατολόγησης, τότε θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία και θα πρέπει να βρίσκονται στην Ουκρανία. Και τώρα δεν μιλάω καν για το ποιος πρέπει να είναι μπροστά», τόνισε με νόημα ο Zelensky.
«Αν είσαι στην Ουκρανία και δεν είσαι στο μέτωπο, τότε εργάζεσαι» είπε.
«Αν είσαι στο εξωτερικό και είσαι σε ηλικία στρατολόγησης και δεν είσαι στο μέτωπο και δεν πληρώνεις φόρους και έχεις ταξιδέψει παράτυπα, τότε δημιουργούνται ερωτήματα», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο των σοβαρών δυσκολιών με τη στρατολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, στη Verkhovna Rada (Ουκρανική Βουλή) εισήχθη ένα νομοσχέδιο για νέα κριτήρια επιστράτευσης, το οποίο θα επέτρεπε στις ουκρανικές αρχές να καλούν στον στρατό ακόμα και ορισμένα άτομα με αναπηρία της «κατηγορίας Γ», να αποστέλλουν κλήσεις ηλεκτρονικά και να περιορίζουν την δικαιώματα των αρνητών στράτευσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφυγαν από τη χώρα.
Στην Ουκρανία άρχισε επίσης να συζητείται το θέμα της ανάγκης επίτευξης συμφωνίας με τις αρχές άλλων χωρών για την απέλαση Ουκρανών που υπόκεινται σε καθεστώς στράτευσης στην πατρίδα τους.
Μετά από αυτό, χιλιάδες Ουκρανοί του εξωτερικού παρατάχθηκαν σε τεράστιες ουρές στα προξενεία για να επανεκδώσουν έγγραφα πριν υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες και το ουκρανικό προξενείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε την ανάγκη εγγραφής των Ουκρανών στο Ηνωμένο Βασίλειο στον στρατό.
Το νομοσχέδιο προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των βουλευτών, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζονται την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεών του.
Η ουκρανική Βουλή αφού εξέτασε το νομοσχέδιο σε κλειστή συνεδρίαση το ανέπεμψε στην κυβέρνηση για αναθεώρηση.

exhausted.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης