Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Ποιο είναι το πραγματικό οπλοστάσιο των Houthis που προκάλεσε την επέμβαση της Δύσης

Ερυθρά Θάλασσα: Ποιο είναι το πραγματικό οπλοστάσιο των Houthis που προκάλεσε την επέμβαση της Δύσης
To οπλοστάσιό τους ανανεώνεται διαρκώς από το 2014, όταν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά
Οι αντάρτες Houthis της Υεμένης, υποστήριξαν ότι θα δοθεί ανάλογη πάντηση στια αμερικανικά και πυραυλικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν εναντίον τους.
Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, ισχυριζόμενοι ότι στοχεύουν πλοία με ισραηλινούς δεσμούς σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους.
Και το οπλοστάσιο τους περιλαμβάνει πύραυλους κορυζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανανεώνεται από το 2014, όταν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.
Τα όπλα κατασκευάζονται με ιρανικό εξοπλισμό ή εξαρτήματα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.
Αναλυτικά:

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Βαλλιστικούς πυραύλους που οι Houthis αποκαλούν Typhoon — μετονομασία της έκδοσης του ιρανικού πυραύλου Qadr με βεληνεκές 1.600 έως 1.900 χιλιόμετρα (995 έως 1.180 μίλια), σύμφωνα με τον Fabian Hinz του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Είναι πολύ ανακριβές, αλλά θα μπορούσε να φτάσει στο Ισραήλ», είπε ο Hinz στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμές των πυραύλων του Qadr το 2016, πλήττοντας στόχους περίπου 1.400 χιλιόμετρα (870 μίλια) μακριά.
Ο Mohammed Albasa, ανώτερος αναλυτής στη Μέση Ανατολή του Ομίλου Navanti με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι οι Houthis αποκάλυψαν το πυραυλικό οπλοστάσιό τους Typhoon λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ.
Οι αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, διαθέτουν επίσης τον πύραυλο κρουζ Quds του Ιράν.



Το 2022, οι Houthis δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ Quds 2 για να χτυπήσουν εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι ηλεκτροκίνητοι, κατευθυνόμενοι πύραυλοι διέσχισαν περισσότερα από 1.126 χιλιόμετρα από τη βόρεια Υεμένη.
Οι Houthis χρησιμοποίησαν επίσης τον πύραυλο Quds 2 το 2020 για να χτυπήσουν εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Drones

Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι προμήθευε τους Houthis με drones, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.
Η σιιτική οργάνωση ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει τα drones  στην εγχώρια αγορά, αν και οι αναλυτές λένε ότι περιέχουν λαθραία ιρανικά εξαρτήματα.
Το οπλοστάσιό τους περιλαμβάνει επίσης τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Hinz.
Έχουν εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων, είπε ο Hinz.
Ένα άλλο μοντέλο drone, το Samad-3, είναι επίσης διαθέσιμο.
«Δεν γνωρίζουμε την ακριβή εμβέλεια, αλλά θα πρέπει να είναι περίπου 1.600 χιλιόμετρα», είπε.
Οι Χούθι έχουν χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Samad-3 σε επιθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Το Samad-3 μπορεί να φέρει 18 κιλά εκρηκτικών.
Τα drones των Χούθι χρησιμοποιούν καθοδήγηση GPS και πλήττουν με ακρίβεια στόχους, έγραψαν ειδικοί από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης