Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Δυσανάλογη χρήση βίας τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι

Erdogan: Δυσανάλογη χρήση βίας τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι
Ο Erdogan χαρακτηρίζει δυσανάλογη χρήση βίας τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει τα πλήγματα "αμυντικά"
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε "θάλασσα από αίμα".
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επέκρινε σφόδρα το Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Γάζα που έχει στόχο την εξάλειψη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, και έχει επικρίνει κατ΄επανάληψη δυτικές χώρες για την υποστήριξη της εκστρατείας του Ισραήλ.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα νυχτερινά πλήγματα από αέρα και θάλασσα αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως αυτά δεν ήταν αναλογικά.
"Όλο αυτό που έχει γίνει είναι μια δυσανάλογη χρήση βίας", είπε ο Erdogan τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.
"Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα από αίμα και η Υεμένη, με τους Χούθι και χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμή της, λέει πως είναι και θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στην περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία", πρόσθεσε.
Η Τουρκία υποστηρίζει γενικά τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία που έχει σκοπό την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα σε αυτήν και στους Χούθι που έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας.
Η Άγκυρα έχει καταδικάσει στο παρελθόν τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία.
Ο Erdogan είπε πως η Άγκυρα έχει ακούσει από διάφορους διαύλους πως οι Χούθι διεξάγουν μια "πολύ επιτυχή άμυνα, απάντηση" εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, προσθέτοντας παράλληλα πως το Ιράν εξετάζει "πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από όλα αυτά που συμβαίνουν".
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη ήταν "αμυντικά, και σχεδιασμένα ώστε να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε έναν από τους πιο ζωτικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους στον κόσμο".
"Οι δυνάμεις των Χούθι υποστηρίζονται, εφοδιάζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν. Άρα η Τεχεράνη έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να χαλιναγωγήσει τους πληρεξουσίους της", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν ενεπλάκη στα πλήγματα, όμως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ ενώ άλλα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη.
Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αποφεύγει να πει αν η Συμμαχία, που αποτελείται από 31 μέλη, υποστήριξε το πλήγμα.

www.bankingenews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης