Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova: Προκλητική και επικίνδυνη η ανάπτυξη γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία – Έτοιμη να απαντήσει η Ρωσία

Zakharova: Προκλητική και επικίνδυνη η ανάπτυξη γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία – Έτοιμη να απαντήσει η Ρωσία
«Η αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ και των κρατών μελών του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι προκλητική», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Η μόνιμη παρουσία γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία προαναγγέλλει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε συνέντευξη Τύπου.
«Η αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ και των κρατών μελών του κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι προκλητική», είπε.
«Οδηγεί σε κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων, όχι σε άμβλυνσή τους, σε αντίθεση με αυτό που λένε οι δυτικοί πολιτικοί στους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε.
Υπενθύμισε ότι η συμφωνία βάσει της οποίας η στρατιωτική παρουσία της Bundeswehr (Γερμανικός στρατός) στη Λιθουανία θα μεταφερόταν σε επίπεδο ταξιαρχίας υπεγράφη από το Βερολίνο και το Βίλνιους τον Δεκέμβριο του 2023.
«Η ανάπτυξη του στρατεύματος θα ξεκινήσει το 2025 με στόχο να επιτευχθεί η επιχειρησιακή του ετοιμότητα έως το 2027, υπό την προϋπόθεση ότι οι Λιθουανοί θα δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή», συνέχισε.

Κλιμακώνει το ΝΑΤΟ

«Η ταξιαρχία των σχεδόν 5.000 στρατιωτικών και 200 ατόμων πολιτικού προσωπικού θα έχει μόνιμη παρουσία στη Λιθουανία», συμπλήρωσε.
Η Zakharova τόνισε ότι μόλις η ταξιαρχία έλθει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, «το ΝΑΤΟ σκοπεύει να μεταφέρει υπό τις διαταγές του τη μάχιμη τακτική ομάδα, η οποία επιχειρεί τώρα στη Λιθουανία».
«Η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά προχωρά με επιταχυνόμενο ρυθμό», επεσήμανε η Zakharova.
Αυτό γίνεται τόσο σε επίπεδο συμμαχίας όσο και σε διμερή βάση.
Επιπλέον, φέτος θα πραγματοποιηθεί μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος των χωρών της Βαλτικής, με τα σενάρια τους να προβλέπουν τη λεγόμενη προετοιμασία για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης