Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία στέλνει μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στη Σελήνη… η Ελλάδα βλέπει το φεγγάρι πιο «ρομαντικά», από μακριά

Η Τουρκία στέλνει μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στη Σελήνη… η Ελλάδα βλέπει το φεγγάρι πιο «ρομαντικά», από μακριά
Τούρκος αστροναύτης θα βρεθεί στις 18 Ιανουαρίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ως την εναρκτήρια φάση της υλοποίησης του ευρύτερου εθνικού σεληνιακού προγράμματος της Τουρκίας
Η Τουρκία είναι έτοιμη να εισέλθει στην ανταγωνιστική αρένα της σεληνιακής εξερεύνησης, με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Fatih Kajir, να αποκαλύπτει τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας να αναπτύξει μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στη Σελήνη δύο φορές μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο υπουργός Kajir είπε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει στο στάδιο παραγωγής ενός διαστημικού σκάφους που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τις τοπικές της δυνατότητες.
Ο φιλόδοξος στόχος περιλαμβάνει την εκτέλεση δύο μη επανδρωμένων σεληνιακών αποστολών μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, με μια αρχική προσγείωση στη Σελήνη, όπως περιγράφεται από τον υπουργό.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη πτήση Τούρκου αστροναύτη στις 18 Ιανουαρίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ως την εναρκτήρια φάση της υλοποίησης του ευρύτερου εθνικού σεληνιακού προγράμματος της Τουρκίας.
Το 2021, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ξεκίνησε επίσημα ένα ολοκληρωμένο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο περιέγραφε στόχους όπως η εκπαίδευση αστροναυτών και η ανεξάρτητη εκτόξευση ενός πυραύλου στη Σελήνη.
Το εκτιμώμενο κόστος για αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τουρκική παρουσία στη σελήνη

Το σεληνιακό πρόγραμμα έχει ως στόχο να καθιερώσει την Τουρκία ως ένα από τα λίγα έθνη με παρουσία στο φεγγάρι.
Το Πρόγραμμα Σεληνιακής Έρευνας (AYAP) έχει σχεδιαστεί να εκτυλίσσεται σε δύο βασικές φάσεις για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.
Στην πρώτη του φάση, το AYAP στοχεύει να πραγματοποιήσει σεληνιακή εξερεύνηση από τροχιά και να δημιουργήσει αρχική επαφή με τη σεληνιακή επιφάνεια.
Στη συνέχεια, η δεύτερη φάση του προγράμματος προσπαθεί να αναπτύξει ένα rover στη σεληνιακή επιφάνεια μέσω μιας προσέγγισης ήπιας προσγείωσης.
Κάτω από την ομπρέλα της πρώτης φάσης του AYAP, οι επιχειρήσεις αποστολής θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους ικανού να φτάσει σε τροχιά σελήνης από τη Γη.
Το διαστημόπλοιο θα συλλέγει δεδομένα από τη σεληνιακή τροχιά και θα επικοινωνεί με τη σεληνιακή επιφάνεια.
Επιπλέον, η επιτυχία των τεχνολογιών, προϊόντων, λογισμικού και εξοπλισμού που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή θέση της Τουρκίας στην ανάπτυξη συστημάτων και την ικανότητά της να εκτελεί σύνθετες αποστολές.
Η χώρα αναπτύσσει ένα διαστημόπλοιο σχεδιασμένο να λειτουργεί σε σεληνιακή τροχιά, περίπου 400.000 χιλιόμετρα (περίπου 249.000 μίλια) από τη Γη, σχεδιασμένο για ομαλή προσγείωση.

Η Σελήνη προσελκύει αυξανόμενη ερευνητική δραστηριότητα

Τα τελευταία χρόνια, το φεγγάρι έχει γίνει ένα επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθώς οι χώρες αγωνίζονται για να επιδείξουν τις τεχνολογικές τους ικανότητες και να συμβάλουν στην κατανόηση της ανθρωπότητας για τον πλησιέστερο ουράνιο γείτονά μας.
Για παράδειγμα, η Ινδία σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα στην εξερεύνηση της Σελήνης όταν το σεληνιακό της σκάφος Chandrayaan-3 προσγειώθηκε με επιτυχία στην επιφάνεια της Σελήνης στις 23 Αυγούστου 2023.
Αυτό το επίτευγμα έκανε την Ινδία το τέταρτο έθνος που πέτυχε μια επιτυχημένη προσγείωση στη Σελήνη και το πρώτο που το έκανε στην περιοχή του Νότιου Πόλου.
Ωστόσο, οι προσπάθειες ιδιωτικών εταιρειών από το Ισραήλ και την Ιαπωνία να προσγειώσουν διαστημόπλοια στη Σελήνη αντιμετώπισαν προκλήσεις και αποτυχίες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτόλμησαν επίσης την εξερεύνηση της Σελήνης αποστέλλοντας το Rashid Rover τους στο ιαπωνικό προσεδάφιο Hakuto-R M1.
Δυστυχώς, η αποστολή αντιμετώπισε ένα άκαιρο τέλος όταν το προσγειωμένο αεροσκάφος συνετρίβη, αποτυγχάνοντας η συνολική αποστολή.
Ομοίως, πέρυσι, η Ρωσία, με στόχο να επιβεβαιώσει την παρουσία της στον παγκόσμιο διαστημικό αγώνα, είχε μια οπισθοδρόμηση με το διαστημικό σκάφος Luna-25, το οποίο ξέφυγε από τον έλεγχο και συνετρίβη στο φεγγάρι σε μια αποτυχημένη αποστολή.
Αντίθετα, η Κίνα έχει κάνει βήματα στην εξερεύνηση της Σελήνης, προσγειώνοντας στη Σελήνη το 2019 και το 2020.
Με σχέδια να στείλει αστροναύτες έως το 2030, η Κίνα έχει επίσης συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία για την κοινή κατασκευή του Διεθνούς Σεληνιακού Σταθμού Έρευνας (ILRS ) έργο.
Μέσω του προγράμματος Artemis, η NASA συνεχίζει ενεργά τη σεληνιακή της εκστρατεία, με στόχο τη δημιουργία υποδομών πάνω και γύρω από τη Σελήνη για μακροπρόθεσμη εξερεύνηση.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει την κατασκευή ενός σεληνιακού διαστημικού σταθμού γνωστού ως Gateway, που προορίζεται να χρησιμεύσει ως κρίσιμο σημείο πρόσδεσης για διαστημόπλοια κατά τη διάρκεια αποστολών.
Αυτό το κύμα δραστηριοτήτων εξερεύνησης της Σελήνης πυροδότησε έναν παγκόσμιο αγώνα φεγγαριού που θυμίζει τον ανταγωνισμό του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, αν και με διαφορετικό εύρος, σκοπό και πολυάριθμους ανταγωνιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης