Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερό το μέλλον για τον κόσμο… θα χαθεί και αυτή η δεκαετία – Η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ζοφερό το μέλλον για τον κόσμο… θα χαθεί και αυτή η δεκαετία – Η προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας
Μια χαμένη δεκαετία αναφέρεται γενικά σε μια παρατεταμένη περίοδο αργής ή αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης, που διαρκεί περίπου δέκα χρόνια ή περισσότερο
Μια ζοφερή προειδοποίηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα: Τακτοποιήστε τα χρέη σας διαφορετικά κινδυνεύετε με μια «χαμένη δεκαετία» οικονομικής και χρηματοπιστωτικής καταστροφής.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι αναπτυσσόμενες χώρες ξόδεψαν περί τα 443 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους τους το 2022.
Αυτό υποδηλώνει μια αύξηση 5% από το προηγούμενο έτος.
Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν για πληρωμές κεφαλαίου και τόκων για χρέη των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αναπτυσσόμενες χώρες δανείστηκαν αφειδώς, υποθέτοντας ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια θα τους επέτρεπαν να αποπληρώσουν άνετα τα χρέη τους.
Στη συνέχεια, ο Covid, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα επιτόκια γιγάντωσαν τις ανάγκες.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες —οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ— έχουν δει τις πληρωμές τόκων για το χρέος τους να αυξάνονται απότομα τα τελευταία δύο χρόνια.
«Τα επίπεδα ρεκόρ χρέους και τα υψηλά επιτόκια έχουν θέσει πολλές χώρες σε τροχιά κρίσης», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Κάθε τρίμηνο που τα επιτόκια παραμένουν υψηλά έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Αν αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, το δολάριο ΗΠΑ έχει ενισχυθεί από το 2020, συμβάλλοντας στη σπειροειδή αύξηση του πληθωρισμού σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και προκαλώντας τη μείωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων.

Τι σημαίνει ακόμη μια χαμένη δεκαετία;

Στα οικονομικά, μια χαμένη δεκαετία αναφέρεται γενικά σε μια παρατεταμένη περίοδο αργής ή αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης, που διαρκεί περίπου δέκα χρόνια ή περισσότερο.
Ο όρος επινοήθηκε αρχικά για να αναφέρεται στην υποτονική ανάπτυξη της Ιαπωνίας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.
Σε αντίθεση με την Ιαπωνία, ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανότατα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά δέκα χρόνια στασιμότητας.
Μια συρρικνούμενη οικονομία σημαίνει λιγότερα έσοδα για δαπάνες για υποδομές, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και πληρωμές χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφει αυτό ως έναν φαύλο κύκλο που συμβάλλει μόνο σε περισσότερη φτώχεια και χρέη.
«Οι ελλείψεις εσόδων τους εμποδίζουν να πληρώσουν το χρέος τους, κάτι που τους αναγκάζει να δανείζονται ακόμη περισσότερο για να καλύψουν βασικές ανάγκες», έγραψε ο Fanwell Bokosi, υπεύθυνος οικονομικών υποθέσεων σε οργανισμό που συνδέεται με το ΔΝΤ.
«Οι περικοπές στον προϋπολογισμό επιδεινώνουν τα πράγματα επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα», εξήγησε.

Οι προοπτικές ανάπτυξης υποβαθμίστηκαν

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναπτυχθούν μόλις κατά 3,9% φέτος — περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
Μέχρι το τέλος του 2024, η Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι φτωχότεροι από ό,τι πριν από την έναρξη του Covid.
Το ποσοστό αυτό φτάνει το 40% για τις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα.
Δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν μια ζοφερή προοπτική.
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν υποβαθμίσει επίσης τις προοπτικές τους για τις προηγμένες χώρες.
Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει τη χειρότερη μισή δεκαετία ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών, δήλωσαν οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, προηγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε καλό δρόμο να αναπτυχθούν θλιβερό 1,4% φέτος.
Αυτό είναι χαμηλότερο από το μέτριο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης