Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η έξοδος των Ουκρανών: Πληρώνουν πάνω από 5.000 δολάρια για να αποφύγουν τη στράτευση

Η έξοδος των Ουκρανών: Πληρώνουν πάνω από 5.000 δολάρια για να αποφύγουν τη στράτευση
Διαφεύγουν στο εξωτερικό μέσα από δάση και ποτάμια
Τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς – πάνω από 215.000 σκοτώθηκαν μόνο το 2023 – και το Κίεβο προσπαθεί να νομοθετήσει μια νέα κινητοποίηση ακόμα και 500.000 πολιτών επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα και ποινές έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, πολλοί Ουκρανοί επιλέγουν … την έξοδο από την χώρα για να γλιτώσουν από το μέτωπο και την πρώτη γραμμή.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times αναφέρει πως Ουκρανοί πληρώνουν από 3.500 έως 5.000 δολάρια για να φύγουν από την χώρα και να αποφύγουν τη στράτευση.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, πολλοί πληρώνουν για πλαστά έγγραφα έτσι ώστε να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα ή πληρώνουν αδρά διάφορους οδηγούς προκειμένου να τους οδηγήσουν με ασφάλεια στο εξωτερικό, περνώντας μέσα από δάση και ποτάμια
«Όσοι προτιμούν να φύγουν από την Ουκρανία μέσα από τα δάση ή τον ποταμό Tisza που βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία αναζητούν οδηγούς.
Αυτοί συνήθως ζητούν 3.500 με 5.000 δολάρια» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται και στην χορήγηση πλαστών εγγράφων, για τα οποία οι «λαθρέμποροι» ζητούν από 700 έως 1.300 δολάρια.
Στο πλαίσιο των «υπηρεσιών» αυτών, παρέχονται και βίντεο που δείχνουν που κυκλοφορούν – καφετέριες, γυμναστήρια – οι Ουκρανοί στρατολόγοι έτσι ώστε να αποφευχθούν «ατυχείς συναντήσεις».
Σύμφωνα με τους Times, η συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας έχει συλλάβει περισσότερους από 17.000 πολίτες που επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από την χώρα.
«Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται ότι θα αυξηθούν καθώς ένας αμφιλεγόμενος νέος νόμος στοχεύει να κινητοποιήσει επιπλέον 500.000 άτομα» επισημαίνουν οι Times.
Βάσει του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, απαγορεύεται στους άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να φύγουν από την χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης