Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι οδήγησε τον Biden να διατάξει την επίθεση στους Houthis – Η σύγχυση και η καθυστέρηση λόγω νοσηλείας του Υπ. Άμυνας

Τι οδήγησε τον Biden να διατάξει την επίθεση στους Houthis – Η σύγχυση και η καθυστέρηση λόγω νοσηλείας του Υπ. Άμυνας
Από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, η αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Kathleen Hicks, ήταν ουσιαστικά υπεύθυνη του Πενταγώνου ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Πουέρτο Ρίκο
Σχετικά Άρθρα
Δέκα ημέρες καθυστέρησε η απάντηση των ΗΠΑ κατά των επιθέσεων που δεχόταν η διεθνής ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους αναλυτές να αναζητούν τους λόγους της απόφασης αλλά και της προεκτάσεις αυτής.
Άλλωστε, ο Πρόεδρος Joe Biden βρισκόταν ακόμη εν μέσω διακοπών του στο St. Croix όταν μίλησε με την ομάδα εθνικής ασφάλειας την πρωτοχρονιά του 2024.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Houthis είχαν εξαπολύσει άλλη μια επίθεση στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και ο πρόεδρος ήταν έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης.
Η καθοδήγηση του Αμερικανού προέδρου ήταν διπλή.
Στο διπλωματικό μέτωπο, ζήτησε από την ομάδα του να πιέσει περισσότερο για ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη των επιθέσεων.
Από στρατιωτική πλευρά, διέταξε το Πεντάγωνο να αναπτύξει επιλογές για να αντεπιτεθεί στους Houthis.
Αυτή η συνάντηση την Πρωτοχρονιά είχε τελικά ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να εξαπολύσουν μαζική επίθεση σε στόχους Houthis στην Υεμένη 10 ημέρες αργότερα σε αντίποινα για τις επανειλημμένες επιθέσεις πυραύλων και drone της ομάδας σε εμπορικά πλοία στα διεθνή ύδατα από τον Νοέμβριο.
Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με πολεμικά πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ, βομβάρδισαν στρατιωτικές τοποθεσίες των Houthis σε όλη την Υεμένη, εστιάζοντας σε χώρους εκτόξευσης και αποθήκευσης drones, κρουαζιέρας και βαλλιστικών πυραύλων.
Μεταξύ των πλοίων που συμμετείχαν ήταν το USS Florida, ένα υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύει πυραύλους κρουζ Tomahawk, σύμφωνα πληροφορίες που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Συμμετείχαν επίσης F/A-18 Super Hornets από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Τι έφερε την επίθεση

Το γεγονός ότι ο Biden δεν διέταξε τα αντίποινα για περισσότερο από μία εβδομάδα αφού έδωσε εντολή στην ομάδα του να καταρτίσει στρατιωτικές επιλογές ήταν σύμφωνο με τη γνωστή επιθυμία του να εξαντλήσει τις διπλωματικές επιλογές και να αποφύγει να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι τελευταίες επιθέσεις είχαν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.
«Η σημερινή αμυντική δράση ακολουθεί αυτή την εκτεταμένη διπλωματική εκστρατεία και τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Houthis εναντίον εμπορικών πλοίων», είπε ο Biden.
«Αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές του κόσμου».

Μεγάλες οι πιέσεις

Τα χτυπήματα της 11ης Ιανουαρίου τερμάτισαν εβδομάδες αυξανόμενης πίεσης στον Biden να απαντήσει στρατιωτικά στις επιθέσεις των Houthis.
Ο στρατός των ΗΠΑ είχε σχεδιάσει πιο δυναμικές επιλογές ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αλλά σε εκείνο το σημείο, ανώτεροι αξιωματούχοι Biden συμφώνησαν ότι το να χτυπήσουν απευθείας τους Houthis δεν ήταν η καλύτερη πορεία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το χτύπημα των Houthis, που λένε ότι οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία είναι μια επίδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους, θα προκαλούσε το Ιράν στη δική του απάντηση και θα κινδύνευε να διευρύνει τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas σε περιφερειακή σύγκρουση.
Κατά τη συνάντηση της 1ης Ιανουαρίου, ο Biden ζήτησε από την ομάδα του να εκδώσει μια τελική προειδοποιητική δήλωση, μαζί με διεθνείς εταίρους, πριν αναλάβει στρατιωτική δράση.
Ωστόσο, άγνωστος στους άλλους ηγέτες εθνικής ασφάλειας, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είχε μόλις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη 10 ημέρες νωρίτερα.
Αργότερα, την 1η Ιανουαρίου, θα μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed για επιπλοκές από αυτή τη διαδικασία.
Οι γιατροί του Austin κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματά του προέρχονται από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και τον μετέφεραν στη μονάδα εντατικής θεραπείας για περαιτέρω θεραπεία.
Από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, η αναπληρώτρια του Austin, Kathleen Hicks, ήταν ουσιαστικά υπεύθυνη του Πενταγώνου ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Πουέρτο Ρίκο.
Η υπόλοιπη ομάδα εθνικής ασφάλειας του Biden δεν ενημερώθηκε για τη νοσηλεία του Austin μέχρι την Πέμπτη.
Από τότε που ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του στις 5 Ιανουαρίου, ο Austin συνέχισε να συμμετέχει σε συναντήσεις από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο.
Στις 3 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες εξέδωσαν μια δήλωση προειδοποιώντας ότι οι Houthis θα φέρουν τις πλήρεις «συνέπειες» τυχόν περαιτέρω επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων.
Αλλά αυτό ελάχιστα αποθάρρυνε τους Houthis.

Η κόκκινη γραμμή

Την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, οι Houthis εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη και πιο θρασύτατη επίθεση μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η ομάδα εκτόξευσε ένα πύραυλο από drones και πυραύλους με στόχο εμπορικά και στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ.
Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρριψαν σχεδόν 20 drones και τρεις πυραύλους, αποτρέποντας τη σοβαρή ζημιά που είχαν σκοπό οι Houthis.
Στον απόηχο της επίθεσης, ο Biden συγκάλεσε την ομάδα εθνικής ασφάλειας για άλλη μια συνάντηση εκείνη την ημέρα.
Καθηλωμένος στον Λευκό Οίκο χωρίς δημόσιες υποχρεώσεις στο πρόγραμμά του, ο Biden παρουσιάστηκε ξανά με στρατιωτικές επιλογές.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Biden αποφάσισε ότι ήταν ώρα να προχωρήσει.
Έδωσε εντολή στον Austin, που εργαζόταν ακόμα από το νοσοκομείο, να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.
Η επιχείρηση πήρε χρόνο για να συντονιστεί, επειδή τα άλλα εμπλεκόμενα έθνη ήθελαν να κατανοήσουν τη νομική βάση για τα χτυπήματα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του DOD, μαζί με αυτό ακριβώς που τους ζητούσαν οι ΗΠΑ να συνεισφέρουν.
Στις δυνάμεις των ΗΠΑ προστέθηκαν τέσσερα Typhoon της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, υποστηριζόμενα από εναέριο δεξαμενόπλοιο Voyager, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα μαχητικά χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV για να εξαπολύσουν χτυπήματα ακριβείας σε δύο εγκαταστάσεις των Houthis: μια τοποθεσία στο Bani στη βορειοδυτική Υεμένη που χρησιμοποιούσε για την εκτόξευση drones και ένα αεροδρόμιο στο Abbs που συνήθιζε να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ και drones πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.
Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα σχεδιάστηκαν για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για τους αμάχους.
«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ικανότητα των Houthis να απειλούν την εμπορική ναυτιλία έχει δεχθεί πλήγμα και η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τους θαλάσσιους δρόμους, από τους οποίους διέρχεται περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλίας και που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, ήταν άφθονη», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ δεν έχουν δει ακόμη απάντηση των Houthis στις επιθέσεις, είναι προετοιμασμένοι για αυτό το αποτέλεσμα.
«Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε κάποιου είδους απάντηση», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης