Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λετονία κρατικοποιεί τον «Οίκο της Μόσχας» και στέλνει τα έσοδα στην Ουκρανία

Η Λετονία κρατικοποιεί τον «Οίκο της Μόσχας» και στέλνει τα έσοδα στην Ουκρανία
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας
Σχετικά Άρθρα
Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την κρατικοποίηση του «Οίκου της Μόσχας» στη Ρίγα, όπου στεγαζόταν παλαιότερα ένα ρωσικό πολιτιστικό κέντρο, για το οποίο οι λετονικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα το χρησιμοποιούσε ως εργαλείο «προπαγάνδας» και άσκησης επιρροής.
Ο Οίκος της Μόσχας, που χρηματοδοτείται από τον δήμο της ρωσικής πρωτεύουσας για την προώθηση της «πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πρωτευουσών, έκλεισε τον Μάρτιο του 2022.
Μετά την ψηφοφορία στη λετονική Βουλή, ο Οίκος της Μόσχας θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Μεταφορών της Λετονίας, πρώην ιδιοκτήτη του κτιρίου.
Σε ανακοίνωσή του, το λετονικό κοινοβούλιο έκρινε ότι ο Οίκος της Μόσχας ήταν «εργαλείο εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, με τη βοήθεια του οποίου διέδιδε σκόπιμα προπαγάνδα δικαιολογώντας τις επιθετικές της ενέργειες και τις ερμηνείες της Ιστορίας υπέρ του Κρεμλίνου».
Ο πρόεδρος της Λετονίας Edgars Rinkēvičs, δήλωσε ότι «ενημέρωσε» τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky γι' αυτή την απόφαση. Το επικρατέστερο σχέδιο για το κτίριο είναι να τεθεί σε δημοπρασία και τα έσοδα να δοθούν για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον πόλεμο απέναντι στους Ρώσους εισβολείς, είπε σε δημοσιογράφους.
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας, η οποία έκανε λόγο για «κρατική κλοπή». «Αυτή η πρωτοφανής εχθρική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στη Ρίγα.
Η Λετονία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, τώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ισχυρός σύμμαχος της Ουκρανίας. Οι σχέσεις της με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης